Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımLTPO Panel Nedir? Ne İşe Yarar?

    LTPO Panel Nedir? Ne İşe Yarar?

    Akıllı telefonların en çok batarya şarjı yiyen ve enerji tüketen parçalarının başında ekranlar geliyor. Geniş yüzey alanı ve değişken parlaklık nedeniyle tükettiğiniz içeriğe göre telefonların bataryaları bazen bize yeterli gelmeyebiliyor. Yüksek yenileme hızına sahip ekranlar, Android telefonların yanı sıra Apple iPhone 12 ve sonrasındaki amiral gemileri de dahil olmak üzere birçok telefonda kullanılmaya başladı. Böylelikle 60 Hz ekranlara kıyasla çok daha akıcı bir kullanım deneyimi elde edebiliyoruz.

    LTPO, düşük sıcaklıklı polikristal oksit (low-temperature polycrystalline oxide) anlamına geliyor ve OLED panel teknolojisinde kullanılıyor. Bildiğiniz gibi OLED, akıllı saatlerden akıllı telefonlara ve daha büyük ekranlara kadar her cihazda yer alabiliyor.

    LTPO teknolojisini kısaca özetlemek gerekirse, bir aygıtın grafik işleme birimi ve ekran kontrolcüsü arasında herhangi bir ek donanım bileşenine ihtiyaç duymadan bir ekranın yenileme hızını dinamik olarak değiştirmesine olanak tanıyor. Başka bir deyişle, gerçekten ihtiyaç duymadığımız durumlarda ekran tazeleme hızı otomatik olarak aşağı çekiliyor. Böylelikle güç tüketimi önemli ölçüde düşüyor ve pil ömrü olumlu etkileniyor.

    LTPO teknolojisini geliştiren Apple, yenileme hızını 60 Hz’den 1 Hz’e kadar ölçeklendirilebiliyor. Apple bu teknolojiyi ilk kez Apple Watch Series 5’te kullandı ve şimdi de iPhone 13 Pro serisinde kullanıyor. Sonuç olarak, akıllı telefon ekranlarında bu tür bir teknolojiyi benimsemek hayati önem taşıyor ve güç tüketimini azaltmaya yardımcı oluyor.

    Akıllı telefonunuzun ekranı, diğer tüm bileşenlerden daha fazla güç tüketimine sahip. OLED ekranlar LCD emsallerinden daha verimli olsa da, SoC (çip üzerinde sistem) veya Wi-Fi/Bluetooth gibi gibi diğer bileşenlere kıyasla pil ömrünün büyük bir kısmını etkiliyor. LTPO panelin ana avantajı, yenileme hızını aktif olarak değiştirerek güç tüketimini mümkün olduğu kadar aşağı çekmek. Apple, Apple Watch Series 5’i tam olarak bu tekniğe uygun şekilde üretmeyi başarmıştı. Yeni nesil Apple cihazlar, bu sayede tüm gün pil ömrünü korurken daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabiliyor.

    “Yenileme hızı” terimi, hertz (Hz) cinsinden frekansla ölçülen, ekranın bir saniyedeki yaptığı yenileme sayısını ifade ediyor. Çoğu akıllı telefon 60 Hz ekran kullanmakta, ancak 120 Hz modeller de bildiğiniz gibi yaygınlaşmaya başladı.

    Daha yüksek yenileme hızı, enerji verimliliği pahasına daha duyarlı ve daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Tazeleme hızları, Apple’ın modern giyilebilir cihazlarında gördüğümüz gibi 1 Hz’ye (esas olarak saniyede bir kare) ayarlanabiliyor ve enerji verimliliği ciddi şekilde korunuyor.

    Örneğin, telefonunuz bir bildirim aldığında sizi bilgilendirmek için ekran uykudan uyanır. Bu süre zarfında ekranda herhangi bir hareketli nesne olması muhtemel değil. Yani yenileme hızını düşürmek, kullanıcı deneyiminden hiçbir şekilde ödün vermeden güç tüketimini aşağı çekebilir. Bildirimi açmak için telefonunuzun kilidini açtığınızda ise yenileme hızı genel kullanıma uygun şekilde hızlıca ayarlanabilir ve yüksek bir frekansa çekilebilir.

    Günümüzde LTPO AMOLED ekranlar hala akıllı telefon pazarının premium segmentinde yaşıyor. Ancak diğer tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi, zamanla pazarın geri kalanına da yayılacak. Dinamik yenileme hızına veya LTPO ekranlara sahip telefonlardan bazıları şunlar;

    Samsung Galaxy Z Fold 3
    Samsung Galaxy Z Flip 3
    iPhone 13 Pro
    Samsung Galaxy Note 20 Ultra
    Samsung Galaxy S21 Serisi
    Samsung Galaxy S22 Serisi
    Oppo Find X3 Pro
    OnePlus 10 Pro
    Google Pixel 6 Pro
    Mi 12
    Huawei Mate 50 Pro
    realme GT2 Pro

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN