Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Genel2022 yılında boy gösterecek en iyi amiral gemisi telefonlar

    2022 yılında boy gösterecek en iyi amiral gemisi telefonlar

    Yeni bir yıla girdiğimiz bu günlerde, hem tanıtılan hem de tanıtılması beklenen amiral gemilerini sizler için bir araya getirdik. Geride bıraktığımız 2021, ekran altı kamera teknolojisi, 120 Hz ekran yenilemenin standart hale gelmesi gibi yenilikler sundu. Bu yeniliklerin 2022 yılında çok daha öteye taşınması bekleniyor. 

    Artık yeni yılla birlikte çerçevesiz tam ekran deneyimi yavaş yavaş tüm amiral gemisi telefonlarda karşımıza çıkacak. Hatta iddialar Apple’ın bile çentikten vazgeçebileceği yönünde. Bu yıl tanıtılacak amiral gemilerinin de yine son yıllarda olduğu gibi daha ağır olacağını tahmin etmek zor değil. Kamera tarafında ise artık yeni amiral gemilerinin 200 Megapiksel sınırını yıl sonuna doğru aşması bekleniyor. 

    Kafalar karışık: iOS 15’e geçmeli mi geçmemeli mi?

    iPhone 14 serisi

    Apple, her yılın son çeyreğine doğru yeni amiral gemilerini tanıtıyor. Bu anlamda da iPhone 14 hakkında ortaya çıkan bilgiler henüz sınırlı. Buna karşın iPhone 13 tanıtımından bu kadar az süre sonrasında bile ilk sızıntılar ortaya çıktı. 

    İddialar aslında geçen sene ortaya çıkmaya başladı. Buna göre iPhone 14 serisinde kullanılacak A16 Bionic işlemcisinin 3 nm fabrikasyondan sürecinden geçeceği iddia edildi. Ancak çipin üretimini yapan TSMC’nin henüz 3 nm üretimine hazır olmaması bu ihtimali ortadan kaldırıyor. Bu anlamda iPhone 14 serisi 2022’de karşımıza çıkacak amiral gemileri gibi 4 nm fabrikasyon süreci ile gelecek. 

    Tasarım anlamında büyük bir değişim beklenmese de çentik tasarımının artık terk edileceği iddia ediliyor. Buna göre iPhone 14 tasarımında kamera deliği yer alacak. Ancak çentik Face ID için kullanılan derinlik sensörlerini içeriyor. Bu anlamda Apple’ın bu sensörleri ekran altına taşıması gerekecek. Kısacası Apple’ın iPhone 14 ekranı çentiksiz tasarıma ancak Face ID sensörleri ekran altında başarılı şekilde çalışırsa geçebilecek. 

    Samsung Galaxy S22 serisi

    Özellikle Note serisini sonlandırması sonrası yılın son çeyreğinde gelir kaybı yaşayan Samsung, Note severleri de unutmama peşinde. Son çıkan iddialara bakılırsa S22 Ultra yerine Note vurgusunu da görmemiz şaşırtıcı olmayacak. Ancak bu adla karşımıza çıkmasa bile Galaxy S22 Ultra tam anlamıyla tasarım çizgilerini Note serisinden alıyor. 

    Bildiğiniz gibi Note serisi özellikle daha keskin uçlu bir tasarıma sahip. Ekran genişliği açısından da Note’u andıran bu tasarımla Samsung, Note sevenleri de S serisine çekmenin peşinde. Tabii ki S22 Ultra bu anlamda S-Pen yuvasına da sahip. 

    Şu ana kadar ortaya çıkan özelliklere bakılırsa Galaxy S22 Ultra kamera tarafında 200 Megapiksel yerine 108 Megapiksel çözünürlüğe sahip geliştirilmiş bir ISOCELL HM3 sensörle gelecek. Ortaya çıkan son bilgilere bakılırsa Samsung, fotoğraf kalitesinde yazılımın rolünü kavramış durumda. 

    Bu anlamda ana kameranın hem makro çekim hem de yüksek kalite için özel yazılım desteğiyle gelmesi bekleniyor. Son iki yıldır bekleneni veremeyen Samsung’un S22 Ultra ile kamera rekabetinde öne çıkması bekleniyor. 

    Kamera dışında Amerika, Kanada, Japonya ve Çin’de Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisini kullanacak olan Samsung’un birçok ülkede yeni 4 nm mimari ile üretilen işlemcisi Exynos 2200 ile geleceği biliniyor. Bu işlemcinin AMD RDNA 2 grafik biriminin nasıl işler başaracağı ise merak konusu. 

    Oppo Find X4 serisi

    Oppo’nun iddialı amiral gemisi serisi Find X4’de 2022 yılının iddialı amiral gemileri arasında. Şu an için hakkında teknik detaylar ortaya çıkan X4 Pro dışında seri hakkında çok şey bilmiyoruz. Bununla birlikte serinin temel modelinde MediaTek Dimensity 9000 işlemcisinin kullanılacağı iddiası güçlenmeye başladı. Yine bu modelde henüz tanıtılmayan Dimensity 8000 işlemcisini de görmemiz olası.

    Find X4 Pro modelinde ise Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisi yer alacak. Şu an için telefonların kamera özellikleri ile ilgili bir ayrıntı ortaya çıkmadı. Ancak tek bildiğimiz Oppo’nun geliştirdiği MariSilicon X NPU yani görüntü işleme birimi bu amiral gemisi seride yer alacak. Oppo akıllı telefonlar bu görüntü işleme birimi ile gerçek zamanlı RAW formatında düzenleme yapabilecek. 

    Bildiğiniz gibi RAW formatı, fotoğraf kalitesini neredeyse birebir koruyan bir sıkıştırma formatı. Son yıllarda birçok firma bu anlamda kendi görüntü işleme ünitelerini devreye aldı. 

    Vivo X80 serisi

    Vivo, 2021 yılına damga vuran X70 Pro Plus modeliyle yılın en iyi kameraya sahip telefonu olmayı başardı. Bu başarının altında Vivo’nun Carl Zeiss ile olan işbirliğinin de payı büyük. Vivo X80 serisiyle ilgili şimdiye kadar ortaya çıkan bir sızıntı yok. Amiral gemisi hakkında bilinen tek detay ise Snapdragon 8 Gen 1 işlemciyle gelme ihtimali. 

    Diğer bir özellik ise X70 Pro Plus modelinde karşımıza çıkan V1 NPU yani görüntü işleme ünitesinin gelecek amiral gemisinde karşımıza çıkacak olması. Belki de bu NPU birimi yeni versiyonda yenilenmiş bir görüntü işleme ünitesi ile de gelebilir. X70 Pro Plus ile kamera tarafında önemli işler yapan Vivo, X80 Pro Plus ile bu çıtayı çok daha öteye taşıyabilir.

    Huawei Mate 50 ve Mate 50 Pro

    ABD ambargosu ile tüm şirket içi dengeleri değişen Huawei, buna rağmen amiral gemisi yarışında geride kalmamakta kararlı. Ambargodan dolayı 5G işlemci kullanamayan firma, Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisinin 4G bandında çalışan özel versiyonu ile gelecek.

    Ancak bu işlemcinin sadece Pro modelinde mi yoksa Mate 50 içinde kullanılıp kullanılmayacağı henüz ortaya çıkmadı. Huawei, işlemci konusunda köşeye sıkışmış olsa da yazılım açısından Harmony 2.0 ile Android bağımlılığından da kurtuldu. Böylece Google servisler ambargosunu da delen firmanın 2022 yılında, Mate 50 serisiyle işletim sisteminin kararlı sürümünü yayınlaması bekleniyor.

    Henüz P50 serisini Ekim ayında tanıtmayı başardı. ABD ambargosuna rağmen firmanın Mate 50 serisini 2022 ortalarına doğru tanıtması bekleniyor. Akıllı telefon hakkında detaylar bilinmese de yine kamera tarafında iddialı bir Mate 50 Pro ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz yüksek. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN