Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYapay Zeka Dolandırıcılığı ve En Çok Kullanılan 6 Yöntem

    Yapay Zeka Dolandırıcılığı ve En Çok Kullanılan 6 Yöntem

    Yapay zeka dolandırıcılığı, kötü niyetli insanların, yapay zeka ile birlikte gelen teknolojik yöntem ve araçları kullanarak başkalarını kandırmak hatta zarar vermek amacıyla oluşturdukları dolandırıcılık faaliyetlerine verilen isimdir. Bu tarz dolandırıcılık faaliyetleri genel olarak yapay zekanın gücünden yararlanarak birilerini aldatma veya olmayan bir şeye inandırma amacı güder.

    Yapay zeka dolandırıcılığı, aslında hem kullanıcılar hem de kurumlar için ciddi tehdit oluşturur. Aşağıda yapay zeka dolandırıcılığı çeşitleri ve nelere dikkat edilmesi konusunda bilgi vereceğim.

    1. Yapay Zeka Yoluyla Kimlik Hırsızlığı

    Dolandırıcılar yapay zekayı kullanarak kullanıcı davranış ve tercihleri üzerinde çalışırlar. İçerikleri kişiselleştirip taklit ederek bir tür kimlik hırsızlığı yaparlar. Yapay zeka, bir kişinin ses özelliklerini analiz edip rahatlıkla onu taklit eder. Üretilen sahte ses kayıtları, telefon görüşmeleri veya sesli komut kullanımı ile kişilerin bir çeşit ses kimliği çalınır. Ayrıca yapay zeka, kişilerin yazım tarzını ve dil kullanımını da analiz edip benzerini üretir. Bu teknoloji yardımıyla e-postalar üreterek veya sosyal medya içerikleri oluşturarak o kişiyi taklit ederler. Hatta daha da ileri giderek bir kişinin yüzünü, sesini ve hareketlerini sanki kendisiymiş gibi birlikte kullanırlar.

    2. Sahte Yapay Zeka Uygulamaları

    Bazen dolandırıcılar kullanıcıları kötü amaçlı yapay zeka yazılımları kullanarak hedef alırlar. Bu tarz çalışan sahte uygulamalar için kullanıcılar çok dikkatli olmalıdır. İndirecekleri uygulamaları güvenilir kaynaklardan indirdiklerine emin olmalıdırlar. Sahte yapay zeka uygulamalarının amacı kullanıcıları yanıltmaktır. Bu uygulamalar kişisel bilgileri toplayarak kişileri dolandırmak amacıyla tasarlanmıştır. Çoğunlukla kendilerini yapay zeka ile çalışan veya kullanıcıya özel deneyim sunan uygulamalar olarak tanıtırlar. Bu uygulamalar ağırlıklı olarak fotoğrafların ve videoların yapay zeka ile düzenlenmesini daha cazip hale getirdiklerini iddia ederler.

    3. Yapay Zeka Tabanlı İçeriklerin Manipüle Edilmesi 

    Yapay zeka, ses ve görüntü işleme konusunda oldukça yetenekli olduğunu zaten ispat etmiş durumda. İşte bu yetenekleri kullanan dolandırıcılar sesli mesajlar, video görüşmeleri veya metin tabanlı iletiler aracılığıyla kullanıcılara yönelik manipülasyon yaparlar. Diğer bir deyişle dolandırıcılar, bu yetenekleri kullanarak kişileri yanıltan sahte içerikler oluştururlar. Böyle bir duruma maruz kalıp kanmamak için kullanıcılar, karşılarına gelen içerikleri çok dikkatlice değerlendirmelidir. Güvenilir kaynaklardan geldiğine emin olunmayan hiçbir içeriğe itibar etmemek gerekir.

    4- Sosyal Mühendislik Saldırıları

    Yapay zeka, internet kullanıcılarının internet ortamında dolaşırken davranışlarını çok iyi analiz eder. Sonrasında ise sosyal mühendislik saldırıları için kişiselleştirilmiş taktikler geliştirir. Sosyal mühendislik saldırıları yapay zeka ile çok daha kişiselleştirilmiş olur. Örneğin vermek gerekirse dolandırıcılar hedef olarak seçtiklerin kişinin alışkanlık, arkadaşlık ve davranış bilgilerini kullanarak daha inandırıcı dolandırıcılık girişimleri için senaryo hazırlığı yaparlar.

    5.Finans Sektöründe Yapay Zeka Dolandırıcılığı

    Yapay zeka çoğunlukla finans sektörünü baz alarak sahte hesaplar oluşturur. Ardından algoritmaları manipüle etme yolunu seçer. Özellikle bankalar güvenlik önlemlerine çok büyük önem verseler bile sahte hesap oluşturma, kimlik avı ve benzer dolandırıcılık yöntemleriyle başa çıkmaları güçtür. Yapay zeka, finansal piyasaların kullandığı ticari algoritmaları ve fiyatları manipüle edebilir. Bazı durumlarda ise yanıltıcı işlemler gerçekleştirir. Bu durum yatırımcılara sahte sinyaller göndererek onların maddi kayıp yaşamasına neden olur.

    6. Yapay Zeka İle Manipüle Edilmiş Pazarlama Kampanyaları

    Yapay zeka, analiz ettiği müşteri profillerini kullanarak özelleştirilmiş pazarlama içerikleri oluşturur. Oluşturulan içerikle hazırlanan pazarlama kampanyası ile potansiyel müşterilere kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici içerikler sunulur. Saldırganlar, kişisel bilgilerinizi daha inandırıcı ve özelleştirilmiş mesajlarla elde ederler. Dahası tüketicileri yanıltarak kullanıcıları sahte kampanyalara veya dolandırıcılık girişimlerine yönlendirirler.

    Özet

    Yapay zeka dolandırıcılığı yapanlara karşı korunma, hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar için hassas öneme sahiptir. Çünkü yapay zeka dolandırıcılığı, teknolojik gelişmelerle birlikte giderek oldukça karmaşık hale geldi. Bu tehditlere karşı her kullanıcı bilinçli olmalı ve güvenilir kaynakları kullanmalıdır. Yapay zeka tabanlı tehditlere karşı ancak bilinçli bireyler olarak ve sürekli olarak güncellenen güvenlik çözümleri kullanarak önlem alabiliriz.

    www.mediamarkt.com.tr

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN