Yarın “Dünya Sinema Günü”. Her yıl 14 Kasım’da kutlanan bu özel günde evinizi sinema salonuna dönüştürmeye ne dersiniz?
Yazımda evinizi adeta bir sinema salonuna dönüştürmenize yardımcı olacak fikirlere ve projeksiyon cihazı önerilerine yer verdim.
Sinemanın tarihi gelişiminde teknolojinin ayak izleri
Sinema, hem zamanı eğlenceli bir şekilde geçirmemizi sağlayan bir araç hem de yaratıcı bir sanat dalı olarak hayatımızdaki önemini ve değerini hep koruyor. Sinemayı böylesi vazgeçilmez yapan en önemli unsurlardan biri de hiç kuşkusuz izlediklerimizi zenginleştiren teknoloji. Teknolojinin desteğiyle izlediklerimizin görüntü kalitesi, duyduğumuz sesin netliği aldığımız keyfi de katlıyor. Teknoloji sayesinde sinema, bizlere bambaşka deneyimler sunmaya devam ediyor.
Evde sinema deneyimi yaşatan projeksiyon cihazları
Gerçeğe en yakın sinema deneyimini yaşatacak teknolojilerin başında projeksiyon cihazları geliyor. Mekan bağımsız, dilediğiniz yere götürüp kullanabileceğiniz projeksiyon cihazı, PC, televizyon ya da DVD player gibi harici bir kaynaktan aldığı video sinyallerini, optik ve elektronik donanımları sayesinde büyüterek içindeki lamba ile karşısındaki perdeye yansıtıyor. Harici görüntü kaynağı ile arasındaki bağlantı USB, HDMI veya kablosuz bir bağlantı olabiliyor. Projeksiyon cihazları kullandıkları görüntü elde etme teknolojilerine göre CRT, LCD, DLP gibi kısaltmalarla da adlandırılıyor.
Hangi projeksiyon cihazını seçmeliyim?
Taşınabilir bir projeksiyon cihazı, temel olarak entegre olduğu görüntü kaynaklarından gelen görüntüleri büyüterek düz bir zeminde izleyebilmenizi mümkün kılıyor. Televizyonun bulunmadığı çocuk odaları, çalışma odaları gibi alanları birer sinema salonuna dönüştürüyor. Tüm akıllı cihazlarla uyumlu olan, bağlanma ve entegrasyon sorunu yaşatmayan taşınabilir projeksiyon cihazları; HDMI, USB, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantılarını kullanıyor.
Dolayısıyla dilerseniz USB cihazınızda bulunan multimedya dosyalarını veya Wi-Fi bağlantısı üzerinden eşleştirebileceğiniz ve kayıtlı olduğunuz platformdan gelen görüntüleri cihaz üzerinden yansıtabiliyorsunuz. Bunun için sadece karanlık bir ortam ve düz bir duvar yeterli geliyor. Odanın boyutu, projeksiyon perdesi gibi hesaplamaları yapmanıza gerek kalmıyor. Aynı zamanda çözünürlük, ışık gücü-parlaklık, kontrast oranı gibi daha detay konular üzerinde de düşünmüyorsunuz. Çünkü bu cihazlarda derinlik kolayca ayarlanabiliyor. Bu sayede yansıyı dev bir görüntüye veya daha küçük boyuta indirgeyerek kolayca izleyebiliyorsunuz. Projeksiyon cihazları uzun süre yatakta bulunmak zorunda kalanlar için de ideal. Tüm multimedya dosyalarınızı tavanda bile görüntüleyebilirsiniz.
En iyi projeksiyon cihazları
Çoklu bağlantıları, kolay kontrolü, genişletilebilir ses imkan, yüksek çözünürlüğü ve ergonomik boyutu ile evinizi sinema salonunu dönüştürmek için kullanabileceğiniz en iyi projeksiyon cihazlarını aşağıda bulabilirsiniz.
PHILIPS NeoPix Prime 2 HD-Ready Netflix, Youtube, Akıllı LCD LED Projeksiyon Cihazı
LCD LED lamba ile gelen, 1280x720p çözünürlük, 3000:1 kontrast oranı ile 30.000 saat izleme deneyimi sunan PHILIPS NeoPix Prime, 2 adet HDMI + USB + VGA + MicroSD + AV + Hoparlör bağlantıları ve 1.2 kg ağırlığı ile ev sineması kurmak için ideal bir cihaz. PHILIPS NeoPix Prime’ı dilerseniz tavana da monte edebilirsiniz.
ANKER Nebula Apollo Taşınabilir Projeksiyon Cihazı ve Hoparlör
Ev, ofis, tatil için ek televizyon ihtiyacını ortadam kaldıran cihazın çözünürlüğü 854 x 480, bu çözünürlük ev kullanımı için ideal. Android 7.1 işletim sistemi kullanan cihazın Projektör Modu ve Bluetooth Hoparlör Modu bulunuyor. Dört Çekirdekli A7 Akıllı Telefon Yonga seti kullanılan cihazda 1GB DDR3 ram bulunuyor. Fanı çok çok sessiz, ekranında ise DLP teknolojisi kullanılmış. DLP teknolojisinde görüntü net, çözünürlükler yüksek oluyor. Cihazın projeksiyon boyutu ise 50-250 cm arası.
ANKER Nebula Apollo’nun evladiyelik bir diğer özelliği ise 30.000 saatlik lamba ömrü. Bu, cihazı 7*24 kullansanız bile 1.250 saat yansıtma sağlayacağı anlamına geliyor.
Çoklu bağlantıları, kolay kontrolü, genişletilebilir ses imkan ve minik boyutu ile tüm akıllı cihazlarınızda kullanabileceğiniz Apollo ile; film, dizi, televizyon programlarını izleyebilir, sunumlarınızı etkili bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Evinize değer, yaşamınıza renk katacak bu teknoloji harikası cihazı hepinize öneririm.
VIEWSONIC M1 Mini JBL Hoparlörlü Bataryalı HDMI/USB Cep Sineması LED Projeksiyon Cihazı
LED lamba ile gelen, 854x480p çözünürlük, 500:1 kontrast oranı bulunan VIEWSONIC M1 Mini’nin sadece HDMI bağlantısı bulunuyor. Sadece 0.3 kg ağırlığı bulunan cihaz, entegre JBL hoparlörü ile öne çıkıyor.
VIEWSONIC M1 Projeksiyon Cihazı
LCD LED lamba ile gelen, 854x480p çözünürlük, 120000:1 kontrast oranı ile 30.000 saat izleme deneyimi sunan VIEWSONIC M1, 1XHDMI, 1XUSB Type C bağlantıları ile her yere taşıyabileceğiniz bir projeksiyon cihazı. ev sineması kurmak için ideal bir cihaz. 3 watt cubex2 hoparlörü bulunan cihazın görüntü kalitesi ise WVGA.
Umarım verdiğim fikirler eşliğinde, evinizi bir sinema salonuna dönüştürerek, hüzünlü sonbaharı ve bir parça kasvetli kışı daha keyifli geçirebilirsiniz
Aşağıdaki makalemde, “Sinemanın tarihi gelişiminde teknolojinin ayak izlerine değinen” televizyonumuzu yeri geldiğinde beyaz perdeye, yeri geldiğinde bir bilgisayar monitörüne, icabında kocaman bir cep telefonu ekranına dönüştürecek ekipmanı toplamanıza yardımcı olacak bilgilere yer vermiştim.
Dünya Sinema Gününüzü şimdiden kutluyorum.