Çevreci Yönetim anlayışının temellerini 1992’de atan Samsung’un Sürdürülebilir Ürünleri ile yakınlaşmaya ne dersiniz?
Teknolojinin sunduğu olanakların keyfini çıkarmak, daha yeşil ve daha güvenli bir ortamın keyfini çıkarmak demek. Başta elektrik olmak üzere sınırsıza yakın enerji tedarikinin esas olduğu bu dijital çağda, yaşadığımız zorluklar karşısında her zamankinden daha fazla iş birliği içinde olmak ve çözüm üretmek gerekiyor. Yıllardır hem akıllı telefonlarda hem de giyilebilir cihazlarda ve aksesuarlarda geri dönüştürülmüş malzemeler kullanan ve tüketici sonrası malzemeler de dahil olmak üzere daha çevreci malzemeler kullanmaya önem veren Samsung’da teknolojiyi iyilikle besleyen, duyarlı markalardan biri.
Samsung’un Sürdürülebilir Ürünleri
Çevreci Yönetim anlayışının temellerini 1992’de duyurduğu Çevre Beyanıyla atan Samsung Electronics, Asan Geri Dönüşüm Merkezi çalışmaları ile geri dönüştürülmüş plastikler için bir kapalı döngü geri dönüşüm sistemi oluşturmuş durumda. 2019 yılında 338.000 adet buzdolabı, çamaşır makinesi, klima ve bilişim cihazını işleyerek 24.524 ton başlıca metali (çelik, bakır, alüminyum vb.) ve plastiği yeniden kullanılmak üzere ayrıştıran merkez, 3.366 ton geri dönüştürülmüş plastik üretti. Elde edilen vu plastikleri buzdolabı, klima ve çamaşır makinesi malzemesi olarak kullanan Samsung, markasına bakmaksızın tüm elektronik atıkları toplamayı sürdürdü.
Sürdürülebilirlik çalışmalarının kapsamını genişleteceğini de duyuran marka, Mobile World Congress 2022’de yaptığı açıklamaya göre engelleri aşan, küresel sorunlara çözüm üreten, dünyayı ve iklim krizini ele alan yenilikçi teknolojiler geliştirmeye odaklanacak. Samsung Electronics’in bu alanda hayata geçirdiği son dönem çalışmaları aşağıda bulabilirsiniz.
Balıkçı ağı atıkları ile üretilen Samsung Galaxy S22 serisi
Samsung, inovasyon alanındaki çalışmalarını, denizlerdeki yaşama ve doğal ekosisteme zarar veren tehlikeli bir plastik atık türü olan ‘balıkçı ağı atıkları’ üzerine yoğunlaştığını açıklamıştı. Okyanuslar ve çevresindeki 640.000 ton balıkçı ağı atığını yüksek performanslı bir malzemeye dönüştürmeyi başaran Samsung, bu malzemeyi Galaxy serisi akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanmaya başladı. Galaxy S22 serisi cihazlarda, yüzde 20 oranında okyanusa bağlı plastik içeren bu geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanan marka, bu alandaki iş birlikleri ve çalışmalarını genişletme kararı aldı.
Samsung’dan Generation17 Girişimi
Mobil teknoloji yoluyla gezegeni korumaya ve desteklemeye yönelik tüm fırsatları değerlendirmeye çalışan Samsung, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile ortaklaşa yürüttüğü Generation17 girişimi ile küresel bir değişim yaratmayı hedefliyor. Generation17 Girişimi ile genç aktivistleri iklim değişikliği, eğitim ve daha fazlası için hareket etmeye çağıran marka, programa son olarak dahil olan altı yeni genç liderle birlikte; Afrika, Asya ve Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Orta Doğu’daki ülkelerini kapsayan çalışmalarını genişletiyor.
Gezegenin, 2030 yılına kadar belirlenen ve Küresel Amaçlar olarak da bilinen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşması için proje geliştirip, farkındalık yaratacak olan Generation17, iklim krizini ele alan yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi konusunda da öncü rol üstlenecek.
Samsung’dan kapalı döngü geri dönüşüm sistemi
Ürün tasarımı aşamasından başlayarak daha sürdürülebilir malzemeler kullanan ve ürünlerin daha uzun süre kullanılması için sağlamlığı arttıran Samsung, ömrünü tamamlayan ürünlerin toplanmasını ve yeniden kullanılmasını sağlayan sistematik bir geri dönüşüm çerçevesi izliyor. 2020 yılında %95 geri dönüşüm oranına ulaşan marka, atık su çamurundan çıkarılan bakırı %97 oranından saf bakıra dönüştürerek yeniden kullanan bir teknolojiye sahip.
Elektronik ürünler, çevreye duyarlı hale getirilebilir…
Lütfen unutmayın, kurumların ve toplumların en sıcak gündem maddesi haline gelen sürdürülebilirliğin kritik başarı faktörlerinin başında verimlilik yer alıyor. Doğal kaynaklara erişimin her geçen gün daha da zorlaştığı, teknolojik gelişmelerin hız kazandığı ve rekabet kurallarının yeniden tanımlandığı bu yeni çağda verimliliğin daimi bir çaba haline getirilmesi kritik önem taşıyor. Yenilikçi teknolojiler sayesinde daha az kaynak kullanarak daha iyi ürünler üretmek, atık durumundaki ve kullanım ömrü dolmuş ürünleri yeniden kullanabilmek için yeni yollar bulmak için çaba gösteren Samsung’un tüm bu çalışmaları çok kıymetli.
Sürdürülebilir yaşam için neler yapılabilir?
Bireyler olarak biz de sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlamak için bakış açımızı ve davranış biçimlerimizi değiştirebiliriz. İklim değişikliği, kaynak kıtlığı ve sosyal eşitsizlikle daha güçlü bir şekilde mücadele etmek için birbirimizden güç alabiliriz. Sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için yapabileceklerimizi ele aldığım makaleyi aşağıda bulabilirsiniz.