Excel formülleri, başlangıç seviyesinden tecrübeli kullanıcılara kadar herkesin kolaylıkla kullanabileceği formüllerdir ve hesap tablosu yaparken işinizi son derece kolaylaştırabilirler. Excel, herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan birçok matematiksel işlemi otomatik olarak yapabilir. TOPLA (SUM) ve ORTALAMA (AVERAGE) gibi bazı temel formüller birçok kişi tarafından bilinir, ancak aşağıdaki Excel formülleri ile çok daha yetkin bir kullanıcıya dönüşebilirsiniz.
TOPLA (SUM)
Adı üzerinde toplama işlemi yapan bu formül, istediğiniz sayıda sütun veya satırı seçerek veya yazarak toplam çıktısı almanıza olanak tanır. Örneğin bir hücreye (A1 ve A4 arasındakiler hariç) =SUM(A1:A4) yazdığınızda, Excel A1 ve A4 arasındaki tüm değerleri toplar ve bu formülü yazdığınız hücrede sonucu gösterir.
BAĞ_DEĞ_SAY (COUNT)
Excel‘de bir dizide yer alan ve içinde sayı değeri olan hücrelerin adedini sayar. Örneğin bir liste tutuyorsanız, kaç maddenin karşılığının dolu olduğunu bu formül ile öğrenebilirsiniz.
ORTALAMA (AVERAGE)
Tıpkı TOPLA formülünde olduğu gibi, belirlediğiniz aralıktaki sayıların ortalamasını hesaplayarak yansıtır.
EĞER (IF)
IF ifadeleri birçok durumda hayatınızı kolaylaştırır. Bu formül, bir durumun geçerli olup olmadığını gösterir. Örneğin, =EĞER(A1>A2, “BÜYÜK”, “DEĞİL”) yazabilirsiniz. Bu işlemin sonucunda A1 A2’den büyükse BÜYÜK, değilse DEĞİL çıktısı karşınıza gelecektir
ETOPLA (SUMIF), EĞERSAY (COUNTIF), EĞERORTALAMA (IFAVERAGE)
Excel’deki bu işlevler, TOPLA, SAY, ORTALAMA ile EĞER terimlerinin birleşimidir. Bu işlevlerin tümü, =FONKSİYON(aralık, ölçüt, işlev aralığı) olmak üzere tıpatıp aynı şekilde şekilde kullanılabilir. Örneğin toplama için =TOPLA(A1:A5, “TAMAM”, B1:B18) şeklinde bir formül girebilirsiniz. Bu formülle A1’den A5’e kadar olan hücrelerin tamamında TAMAM yazıyorsa, B1’den B18’e kadar eklemeyi yapar ve sonucu gösterir.
DÜŞEYARA (VLOOKUP)
Bu formülü kullanarak bir sütundaki veriler içerisinde arama yapabilirsiniz. Formülü aşağıdaki şekilde kullanabilirsiniz:
=DÜŞEYARA(arama değeri, aralık, sütun numarası, yanlış veya doğru)
Bu formülün bir dezavantajı olduğunu söylememde fayda var. Düşeyara için aranan bilginin en soldaki sütunda olması gerekir.
BİRLEŞTİR (CONCATENATE)
Birçok hücredeki veriyi tek bir hücreye toplamak için bu formülden faydalanabilirsiniz. Örneğin, A1 ve A2 hücrelerinde ad ve soyad bilgileri olduğunu varsayalım. Bunları tek bir hücrede birleştirecek olan =BİRLEŞTİR(A1 , ” ” , B2) formülüdür. Böylece A1’den adı alır, yanına boşluk koyar, sonuna da B2’deki soyadını ekler.
MAK & MİN (MAX & MIN)
Bir aralıktaki en yüksek ya da en düşük değeri bulmak için MAK ve MİN’den faydalanabilirsiniz.
Kullanım örneği: =MAK(A1:A22)
VE (AND)
Bu formül belirli hücrelerin doğru veya yanlış olup olmadığını kontrol eder. Örneğin, =VE(A1=”TAMAM”, B2>5) formülü ile A1 hücresinde TAMAM yazıyor ve B2 hücresindeki rakam 5’ten büyükse DOĞRU çıktısını alırsınız.
DOĞRU (TRUE)
Metinlerin ya da verilerin doğruluğunu kontrol etmek için DOĞRU formülünü kullanabilirsiniz.
Örneğin A1 hücresinde Süper yazdığından emin olmak için =EĞER(A1=”SÜPER”, DOĞRU) formülünü kullanırsanız, DOĞRU çıktısı alırsınız.
YAZIM.DÜZENİ (PROPER)
Bir hücredeki metinleri düzeltmek için bu formülden faydalanabilirsiniz. A1 hücresinde “MeDiATreNd” yazıyorsa =PROPER(A1) formülü “Mediatrend” sonucu verecektir.