Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımExcel’de işinize yarayacak 5 önemli işlev

    Excel’de işinize yarayacak 5 önemli işlev

    Excel, uzun yıllardır hayatımızda olan birçok durumda hayat kurtarıcı denecek kadar çok kullanışlı bir uygulamadır. Çoğumuzun bilgisayarında bulunsa da Excel’in tüm gücünden faydalanan kullanıcıların sayısı yeterince değildir. Bu yazımızda size Excel’i daha verimli bir şekilde kullanabilmenizi sağlayacak 5 önemli işlevinden bahsedeceğiz.

    Topla İşlevi

    Excel’de ilk önce öğrenilmesi gereken işlevlerden birisi hücrelerdeki rakamların toplanmasını sağlayan Topla işlevidir. Bu işlemi toplamak istediğiniz hücrelerin formülünü yazarak (yani =TOPLA(A2:B2) şeklinde) yapabilir ya da farenizi kullanarak toplamak istediğiniz hücreleri seçip Σ simgesine tıklayarak yapabilirsiniz.

    excel-topla

    Ortalama İşlevi

    Bu işlev, bağımsız değişkenlerin ortalamasını (aritmetik ortalama) döndürür. Örneğin, A1:A20 aralığındaki sayıların aritmetik ortalamasını almak için =ORTALAMA(A1:A20) yazmanız ve enter tuşuna basmanız yeterlidir. Bir grup sayı toplanıp, toplam bu sayıların sayısına bölünerek hesaplanır. Örneğin, toplamı 30 olan 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayıları 6’ya bölündüğünde 5 elde edilir. Ortalama (Average) işlemi çoğunlukla benzer bir işlev olan Ortanca (Median) işlevi ile karıştırılır. Ortanca işlevinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bir sonraki maddede okuyabilirsiniz.

    Ortanca İşlevi

    Belirtilen sayıların orta değerini verir. Orta değer, bir küme sayının ortasındaki sayıdır. Bir grup sayının orta sayısıdır; başka bir deyişle sayıların yarısı orta değerden büyük, yarısı küçüktür. Örneğin, 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayılarının orta değeri 4 olur. Söz dizilimi ise =ORTANCA(2;3;3;5;7;10) şeklindedir.

    Excel

    MİN ve MAK İşlevleri

    MİN işlevi, değer kümesindeki en küçük sayıyı verir. Belirtilen sayılar içinde en küçüğünün bulunmasını sağlar. Örneğin =MİN(F2:F7) formülü F2 ve F7 arasında belirtilen sayıların hangisinin en küçük olduğunu gösterir. MAK işlevi ise değer kümesindeki en büyük sayıyı verir. Belirtilen sayılar içinde en büyüğünün bulunmasını sağlar. Örneğin =MAK(F2:F7) formülü F2 ve F7 arasında belirtilen sayıların hangisinin en küçük olduğunu gösterir.

    BÜYÜKHARF ve KÜÇÜKHARF işlevleri

    BÜYÜKHARF işlevi bir hücredeki bütün karakterleri büyük harfe çevirir. Örneğin =BÜYÜKHARF(G13), G13’de yer alan metnin büyük harflerle yazılmasını sağlar. KÜÇÜKHARF işlevi bir hücredeki bütün karakterleri küçük harfe çevirir. Örneğin =KÜÇÜKHARF(G13), G13’de yer alan metnin küçük harflerle yazılmasını sağlar.

    kucuk-harf

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN