Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelBu şifreleri sakın seçmeyin! İşte en kötü şifreler

    Bu şifreleri sakın seçmeyin! İşte en kötü şifreler

    Sosyal medyada, akıllı telefonlarımızda ya da e-posta hesaplarımız için şifreler oluşturuyoruz. Bu şifreler sayesinde başka kişilerin cihazlarımıza erişmesini engelliyor ve daha güvenli bir deneyim yaşayabiliyoruz. Ancak yapılan araştırmalar 2021 yılına gelinmesine rağmen tercihlerin değişmediğini ortaya koyuyor. Zayıf şifreler milyonlarca kişinin güvenliğini tehdit ederken yayımlanan veriler durumun vahim olduğunu gösteriyor. İşte tercih edilen en kötü şifreler: Eğer birine bile sahipseniz hemen değiştirmenizi öneriyoruz!

    En kötü şifreler arasında 123456 halen ilk sırada

    Güvenliği sağlamak için pek çok yerde şifreleme yöntemi tercih ediliyor. Özellikle bankacılık işlemlerinde tercih edilen şifreler oldukça önemli bir hale geliyor. Bu sebeple kart şifrelerinde kişinin doğum tarihi, sıralı veya ardışık numaralar tercih etmesine izin verilmiyor. Öte yandan hem dünyada hem de Türkiye’de en çok kullanılan şifreler belli oldu.

    Her yıl belli dönemlerde bu tarz listeler yayımlanıyor. Ülkeler ve cinsiyetler değişken olarak alındığı zaman şifrelerin içeriğinde değişiklikler olsa da ‘123456’ peşimizi bırakmıyor. Bu şifre hem en çok tercih edilen hem de en kötüsü diyebiliriz. Bir süre önce yayımlanan yılın en çok kullanılan şifreleri raporunda birinci sırada ‘123456’ yer alıyor.

    en kötü şifreler

    En yaygın şifrelerden biri olan 123456’yı tercih ettiğinizde şifrenizin kırılması 1 saniyenin altında yer alıyor. Bu şifreyi ise 103 milyonu aşkın kişi tercih ediyor. Öte yandan dünyanın en çok kullanılan ikinci şifresiyse 123456789 oluyor. Sıralı numaralar hem hatırlaması hem de yazması kolay olduğu için kullanıcılar tarafından tercih ediliyor olsa da uzmanlar uyarıyor.

    Bir diğer yandan İngiltere özelinde yapılan araştırmada cinsiyetlerin şifre tercihleri ortaya çıkarıldı. Kadın ve erkek fark etmeksizin ‘123456’ şifresi en çok tercih edilen şifre olurken, ikinci sırada ‘password’ şifresi yer aldı. Kadın kullanıcılar genellikle şifrelerinde ‘ princess(prenses), sunshine(gün ışığı)’ gibi kelimelerin yanına bazı sayı kombinasyonlarını tercih etti. Erkekler ise tuttukları takımların isimlerinin yanında direkt futbol veya beyzbol gibi sporların isimlerini eklemeyi tercih ediyor.

    Dünyada en çok tercih edilen şifreler ise sırasıyla:

    3) 12345,
    4) qwerty,
    5) password
    6) 12345678
    7) 111111
    8) 123123
    9) 1234567890
    10) 1234567

    Türkiye’de de en çok tercih edilen şifreler yukarıdaki gibiyken bazıları oldukça ilginç. Örneğin ‘sanane’ şifresi 51 bin 605 kişi tarafından kullanılıyor. Bir diğer şifre ise ‘galatasaray’. Kırılması 4 ayı bulan bu şifreyi kullananların sayısı 36 bin 661 oluyor.

    iPhone 13 hakkında ortaya atılan Samsung odaklı tahmin!

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN