Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürApple'ın M1 işlemcisi ile bilgisayar dünyası nasıl değişiyor?

    Apple’ın M1 işlemcisi ile bilgisayar dünyası nasıl değişiyor?

    Apple, kendi tasarladığı ARM tabanlı M1 işlemcisi ile Mac bilgisayarlarda ve iPad tabletlerde önemli bir değişim yaratırken, bilgisayar dünyası da bundan nasibini alacak. Bu değişiklik, birçok soruyu da akla getiriyor. Sık sorulan bazı soruları bu yazıda yanıtladım.

    Apple Silicon (M1) nedir?

    Ürünlerindeki iç mimariyi kendi üretimine dönüştürmek isteyen Apple’ın adımlarının en güçlüsü Apple Silicon olarak da anılan M1 işlemci oldu. M1, aslında bir System-on-a-chip (SoC) olan yani bir yonga seti. Şirket son 14 senedir Intel işlemci kullanırken, artık yeni modellerde M1’i kullanmaya başladı. Üst seviye Mac’lerdeki AMD ekran kartlarının da yakında değişmesi bekleniyor.

    Apple M1 özellikleri

    İlk kez karşımıza yeni iPad ile  çıkan M1’in özellikleri ise aşağıdaki şekilde…

    • 5 nm mikro mimari ile üretim
    • 8 işlemci çekirdeği (4 x performans, 4 x verimlilik çekirdeği)
    • 7 ya da 8 çekirdekli grafik işlemci (GPU)
    • 16 çekirdekli Neural Engine
    • 8 GB / 16 GB bellek desteği

    Bu yonga setlerine SoC adı veriliyor, zira birden fazla işlemci tek üründe birleşiyor. Örneğin M1’de CPU’nun yanı sıra, grafik işlemci, USB ve Thunderbolt kontrolcüleri, Neural Engine, görüntü sinyal işleme, ses işleme gibi özellikler yer alıyor. Tüm bunları bir araya getirmek pil ömrü ve performansı olumlu etkiliyor.

    Apple'ın M1 işlemcisi ile bilgisayar dünyası nasıl değişiyor?
    Apple’ın M1 işlemcisi ile bilgisayar dünyası nasıl değişiyor?

    Hangi Mac ve iPad modelleri Apple M1 işlemci kullanıyor?

    16 GB üzerinde belleğe sahip M1 işlemcili Mac alabilir miyim?

    Şimdilik hayır. Apple Silicon, tümleşik bellek mimarisi kullanıyor, bu da diğer bilgisayarlardaki gibi ekleme çıkartma olanağını ortadan kaldırıyor. UMA adlı bu mimari hızlı ve verimli, dolayısıyla 8 ya da 16 GB bellek, diğer sistemlerde alışılanla kıyaslandığından daha iyi sonuç verebiliyor.

    Tüm uygulamalar ve programlar Apple M1 ile çalışıyor mu?

    Yazılımlar, donanım bazlı olarak geliştirilir. Yani hangi donanımda çalışacağı düşünülerek yaratılır. Eskiden Intel işlemcili Mac’ler için hazırlanan birçok yazılım artık Apple M1 için uyumlu olacak. Bu geçiş döneminde ise Apple azami uyumluluk için aşağıdaki seçenekleri sunuyor:

    Native: Platforma özel üretilen yazılımlara native yazılım adı veriliyor. Bu noktada, uyumlu yazılım sayısı her geçen gün artıyor. Aralarında Office ve Adobe yazılımlarının bulunduğu birçok yazılımı M1 ile ‘doğal’ biçimde kullanmak mümkün.

    Evrensel: Hem Intel hem de Apple Silicon üzerinde çalışabilen uygulamalar.

    Emülasyon: Bir platform için yazılan bir uygulamayı alıp, başka bir platformda çalıştıran aracılar kullanarak gerçekleştiriliyor.

    Rosetta2: Apple’ın kullandığı emülasyon aracının adı. Bugün birçok yazılım Rosetta2 ile kullanılabiliyor, ancak zaman içinde bunlar Native, yani doğal olarak da çalıştırılabilecekler.

    iPhone ve iPad uygulamaları Apple M1’de çalışacak mı?

    Evet. Ancak bu konuda karar geliştiricilere bırakılmış durumda. Uygulamanın iyi bir deneyim sunacağından emin olan kullanıcılar bu çevrimi sağlayarak, M1 kullanan Mac’lerde de iOS ve iPadOS uygulamalarının çalışmasına izin verecekler. Diğer yandan, bu durum temelde daha fazla kullanıcıya ulaşmalarına olanak sağladığından, onlar için de cazip bir seçenek.

    Buradaki tek sıkıntı dokunmatik kullanım. Geliştiricilerin bunun yerine TouchPad ile uyumlu navigasyon seçenekleri sunması bekleniyor.

    Intel işlemcili Mac’lerle uyumlu donanım ve cihazlarım M1 Mac’lerde çalışacak mı?

    Apple M1 işlemcili Mac’ler Thunderbolt / USB 4 yuvalarına sahip. Eğer Thunderbolt 3 / USB-C yuvasına sahip bir Mac kullandıysanız, yeni Mac’lere bağlanabilir ve cihazlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz, çünkü Thunderbolt ve USB bağlantılarının biçiminde bir değişiklik olmadı.

    USB-A’dan USB-C’ye çevirerek kullanıyorsanız ya da bir hub’dan faydalanıyorsanız, bu cihazlar da aynı şekilde çalışmaya devam edebilriler. Kablosuz bağlantılı cihazlar da sorunsuz bir şekilde çalışabilir.

    M1 işlemcili Mac’ler hangi macOS sürümü ile uyumlu?

    Yeni Mac’ler macOS Big Sur işletim sistemi yüklü geliyor. Bu da Mac işletim sistemlerinin 11. sürümü. Ancak eski sürüm, örneğin macOS Mojave kullanıyorsanız, burada kullandığınız 32 bit uygulamaları 64 bite güncellemeniz gerekiyor. Zira Mojave, 32 bit uygulama kullanan son macOS sürümü.

    Apple Silicon kullanan Mac’lerde Windows / Linux çalışır mı?

    Boot Camp, M1 işlemcili Mac’lerde desteklenmiyor. Dolayısıyla macOS dışında bir işletim sistemi kullanmanız mümkün değil. Windows’un ARM destekli bir sürümü var, ancak şirket Mac cihazlarda kurulum için lisans vermiyor, bu durum değişirse, Windows’u yeni Mac’lerde kullanmak mümkün olabilir.

    Ayrıca VMware ve Parallels gibi sanal makine yazılımı üreticileri de henüz yazılımlarını Apple Silicon için optimize etmediler. Fakat iki şirket de uyumluluk üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Dolayısıyla gelecekte M1 işlemcili Mac’lerde macOS dışında farklı işletim sistemi çalıştırmak mümkün olabilir, ancak şu anda bunu yapamazsınız.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN