Microsoft, Windows 10 üzerinde oldukça yenilik sunuyor. Windows 10’un genel özelliklerinden bu yazımda bahsetmiştim.
Bu yazımda, Windows 10 geçişin nasıl yapılacağı ve akla gelen soruların cevaplanmasından bahsedeceğim.
Windows 10, bilgisayar, tablet ve bazı akıllı telefon modellerinde kullanılabilecek. Windows Phone 8.1’li telefon sahipleri direkt olarak Windows 10’a geçiş yapabilecekler..
Hangi Windows versiyonları güncelleme ile Windows 10’a yükseltilecek?
Windows 7 ( SP1) ve Windows 8.1 işletim sistemi kullanan bilgisayar sahipleri güncelleme ile Windows 10’a geçiş yapacaklar. Güncelleme, daha önce lisanslı bir Windows 7 veya Windows 8.1 kullanıyorsanız, tamamen ücretsiz olacak. Daha önce lisanssız Windows 7 ve Windows 8.1 çalıştıran kullanıcılar, güncellemeden yararlanamayacak.
Windows 10 güncellemesi ya da kurulum media’sı oluşturmak için Microsoft’un Insider sayfasına gitmeniz gerekiyor. Bu sayfaya girerken Microsoft kullanıcı adı ve parolanızın olması gerekiyor.
Kullanıcı adı ve parola ile giriş yapıldığında, yeni yazılım hakkında ne yapmak istediğinizi soran bir ekrana yönlendiriliyorsunuz.
Windows 10’u seçerek devam ettiğinizde
Kurulum için size yol gösterecek kurulum aracının yükleneceği ekrana yönlendiriliyorsunuz. Bilgisayarınız için uygun olan aracı seçip devam ettiğinizde
Kurulum mediası oluşturma yazılımı çalıştırıldığında, oldukça sade ve basit bir ekran ile karşılaşılıyor.
Bu ekranda güncelleme yaparak Windows 10’a geçiş yapmak isteyenler 1. seçeneği, yeniden kurulum USB Disk’i yada ISO dosyası oluşturmak isteyenler ikinci seçenekten devam edebilirler. Güncelleme seçeneği seçildiğinde an itibarı ile karşılaşılan ekran aşağıdaki şekilde. Güncelleme için daha önce rezervasyon yapıldı ise bilgisayarınıza otomatik olarak güncelleme gelecektir. Güncellemenin gelmesi biraz zaman alabilir. An itibarı ile güncelleme başlamış değil.
ikinci seçenek olan kurulum mediası oluşturma seçildiğinde,
Ekranı ile karşılaşılıyor. Bu ekranda Windows 10 yazılımını kurmak için USB Disk oluşturabilecek veya Windows 10’un ISO dosyasını direk bilgisayar indirebilecek seçenekler bulunuyor.
USB Flash disk’i seçip devam edildiğinde
Ekranı ile karşılaşılıyor. Bu ekranda oluşturulacak USB disk içinde hangi dilde, hangi windows 10 versiyonunda ve hangi mimaride media oluşturulacağı soruluyor. Kendiniz için uygun olan seçenekleri seçip devam ettiğinizde USB Flash disk oluşturulmaya başlıyor.
Kullandığınız internet bant genişliğine göre USB Flash kurulum mediası oluşturulması ortalama 1 saat zaman alıyor.
Aynı şekilde USB Falsh disk yerine ISO dosyası oluşturmak istenildiğinde de, ilgili seçenek seçilip, indirilecek dosya için bilgisayarıdan yer göstererek devam ediliyor.
Windows 7, Windows 8.1 işletim sistemi kullananların güncellemelerini 1 yıl içinde yapmaları gerekiyor. Microsoft, Windows 10’a güncelleme için 1 yıl zaman tanımış durumda.
Sıfırdan Windows 10 kurulumu yapılabilecek mi?
Windows 10 güncellemesi, Windows 7 ve Windows 8.1 kurulu lisanslı makinalara güncelleme olarak gelecek. Bunun yanında sıfırdan kurulum yapılmak istenildiğinde, nasıl bir yöntem izleneceği konusunda, Microsoft’un Windows Insider programının başındaki Gabe Aul, Twitter’dan bir açıklama yaptı. Açıklama da, sıfır kurulum yapılmak istenilen makine daha önce güncelleme ile Windows 10 geçişi yapmış ise, aynı makineya sıfırdan kurulum ile Windows 10 kurulumu da yapılabilecek. Yani lisanslı Windows 7 veya Windows 8.1 kullanıyorsanız öncelikle bilgisayarınızda Windows 10 güncellemesi yapmak durumundasınız. Güncellemeyi yaptıktan sonra aynı makinede sıfır kurulum yapacak duruma geliyorsunuz. Güncelleme yapılırken var olan Windows 7 yada Windows 8.1 işletim sistemi üzerine de yapabilirsiniz veya sıfırdan kurulum yaparak devam edebilirsiniz. Gerek güncelleme ve gerekse de yeniden kurulum yapmak istenildiğinde lisans anahtarınızın yanınızda bulunmasında yarar var.
Lisanslı Windows 7 veya Windows 8.1 ürününe sahip değilseniz, Microsoft’tan satın alabilirsiniz. Windows 10 işletim sistemi 119 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.
Windows 10 için gerekli olan Teknik Özellikler Nelerdir?
Windows 10 kurulumu için gerekli olan donanımsal özellikler konusunda aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Windows 10 kurulumu teknik gereksinimleri..
Birden fazla cihazım için Windows 10 güncellemesi yapabilecek miyim?
Kullandığınız Windows 10 uyumlu her bilgisayar için güncelleme yapabilirsiniz. Her makine için ayrı ayrı rezervasyon yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Bilgisayarıma Windows 10 güncellemesi gelmedi, Ne yapmalıyım?
- Bilgisayarınızın Windows 7 (SP1) veya Windows 8.1 olduğundan ve en son güncellemeleri aldığından emin olunmalı.
- Bilgisayarınızın otomatik güncellemeleri alabildiğinden emin olun, eğer otomatik güncelleme kapalı ise açılmalı.
- Bilgisayarınızın zaman ayarlarının doğru olduğundan emin olunmalı.
- Bilgisayarınızda lisanslı Windows 7 veya Windows 8.1 kullandığınızdan emin olmalısınız.
Windows TR’ye güncelleme gelecek mi?
Windows RT sürümü kullanan bilgisayara Windows 10 güncellemesinin gelmeyeceği söylense de Microsoft’un bu konuda çalışma yaptığı bildiriyor.
Windows 10’un bütün fonksiyonları ile kullanabilecek miyim?
Kullanılan makinanın donanımına ve farklı pazarlara göre Windows 10’un bütün fonksiyonları kullanılabilecek. Donanımsal yetersizlik yüzünden ve farklı pazarlar için bazı özellikler kullanılamayabilir. Örneğin sesli asistan olan Cortana, bütün pazarlara sunulmayacak.
Windows Media Center, Windows’10 da kullanılabilecek mi?
Windows Media Center, Windows 10’da kullanılamayacak. Bunun yerine Windows 10’de farklı uygulamalar kullanılacak.
Windows 8.1 çalıştıran ve Windows 10 güncellemesine hazır olan cihaz listesi için linki takip edebilirsiniz.