Windows 10 Temmuz’un 29’unda yayınlanmış olacak. Windows 10 sıfırdan kurulum dosyası olarak dağıtılacağı gibi aynı zamanda Windows 7 ve 8 türevi işletim sistemlerine güncelleme olarak sunulacak.
Bu yazımda, Windows 10 da ilginizi çekeceğini düşündüğüm bazı özelliklerden bahsetmek istiyorum.
Başlat Menüsü:
Başlat menüsü eskisi gibi olmasa da artık windows’un bir parçası haline gelmiş durumda. Çeşitli bilgilere erişim yapılabilen bir merkez halini aldı. Yeni başlat menüsünde 3 sütun bulunuyor. Sol kısımda en çok kullanılan uygulamaları, kullanıcı ayarlarını, hızlı bağlantıları ve tüm yüklenmiş yazılımları görebilmek mümkün hale geliyor. Bunun yanında hava durumu, hisse senedi bilgileri, spor sonuçları dinamik olarak bilgi veren ekranlar da orta ve sağ sütuna yerleşmiş durumda. İstenildiğinde herhangi bir uygulamayı da ilgili sütunlara sabitleyebiliyorsunuz. Sadece dinamik bilgi verebilen uygulamalar orta ya da sağ tarafta sabitlenebiliyor. Başlat menüsü ve sütunları başlangıçta gereksizmiş gibi gelebilir, fakat zamanla oldukça fonksiyonel olduğu görülecektir.
Yeni bir bakış:
Yeni Windows sürümü daha modern ve güncelleştirilmiş bir görünüme sahip. Windows logosunda olduğu gibi düz yüzeyler yerine yuvarlatılmış kenarlar ile birlikte, pencere üzerine geldiğinde ek bilgi veren, perspektif kazandırılmış gölgeler bulunmakta.Görev çubuğu, başlat menüsü ve eylem merkezi otomatik olarak ortaya çıkabilen gri tonlarında renge sahip. Wi-fi, pil, ve ses durum simgeleri yeni ve temiz bir görünüme sahip olmuş.
Cortana:
Artık işletim sisteminde bir asistan bulunuyor. Asistanın adı Cortana. Tıpkı Siri veya Google’ın sesli asistanında olduğu gibi, Windows 10’da da bir asistan olacak. Yani artık bilgisayarınızla konuşabileceksiniz. “Hey Cortana” diyerek bilgisayarınızdan o günün hava durumu, haberler hakkında bilgi alabileceksiniz. Başlat düğmesinin yanındaki “Bana sor şey” arama kutusunu tıkladığınızda Cortana devreye girerek, isteklerinize cevap verebilecek.
Ayrıca Cortana, sizin için notlar ve hatırlatmalar alacak. Web’de dinlediğiniz şarkı hakkında size bilgi verebilecek. Sabahki hava durumu ve gün içindeki randevularınız hakkında bilgi verecek. Aynı zamanda metrik sistemler arasındaki çevirme işlemleri de Cortana’dan sorulacak.
Aksiyon Merkezi:
Windows 10’da ekranın sağ tarafındaki aksiyon merkezi, son bildirimleri gösterecek. E-postalar, güncellemeler, uygulama mesajları tüm ekranın sağ tarafında çıkıntı yapmış bir çekmecede gösterilecek. Aynı zamanda uçak modu, Bluetooth, Wi-Fi, ekran parlaklığı ve diğer seçenekler de dâhil olmak üzere hızlı ayarlar içinde bu ekran kullanılacak.
Continuum:
Eğer Windows tablet, dizüstü ya da dönüştürülebilir akıllı telefon kullanıyorsanız, Windows 10 için ekrana sığacak şekilde bir uygulama geliştirilmiş durumda. Bu uygulamaya “Continuum.” adı veriliyor. Windows 10, tablet moduna geçirilerek, Cortana ve uygulama geçişleri yapılabilecek bir ekrana dönüştürülebilecek. Eğer istenirse tablet modundan normal PC moduna geçmekte bir o kadar kolay olacak.
Microsoft Edge:
Windows 10’da yeni bir web tarayıcısı kullanılmaya başlayacak. Daha önce spartan projesi olarak ta bilinen proje kapsamında yeni tarayıcının adı “Windows Edge “ olacak. Yeni web tarayıcısının eskisine nazaran oldukça hızlı olduğunu söylemeliyim. Özellikle video oynatma konusunda, farkını fark ettiriyor. Ayrıca yeni web tarayıcısının ayarları da oldukça basite indirgenmiş.
Multitasking:
Windows 10’da daha gelişmiş ve “ multitasking” servisi karşımızda olacak. Uygulamalar arasında geçişler daha kolay yapılacak. Ekranı birden fazla fonksiyonel alana bölerek, çalışan uygulamaları ilgili yerlere yerleştirmek oldukça kolay olacak. Ayrıca çalışılan ekran çok karışık ise artık tamamen temiz bir masa üstüne geçiş yapılabilecek. Yani birden fazla sanal masaüstü ile çalışma mümkün olabilecek. Görev çubuğuna basarak farklı masa üstlerinde geçiş söz konusu olacak.
Kilit Ekranı:
Windows 10’da kilit ekranında değişiklikler olduğunu söylemeliyim. Ekran kilitli iken bilgisayarı uçak moduna almak, gelen e- postaları kontrol etmek gibi işlemleri yapabileceksiniz. Ayrıca “spotlight” servisi sayesinde kilit ekranında geri plan resimlerini dinamik olarak değiştirebileceksiniz.
Sesler:
Yeni Windows sürümünde daha önceki tiz ve yüksek sesli uyarı sesleri yerine, daha yumuşak ses tonları kullanılacak. Cortana ve bildirim seslerinin yeterince keyifli olduğunu söyleyebilirim.
Ayarlar:
Parmak dostu düğmeler ve ikonlar, tablet kullanıcıları için yararlı ve basitleştirilmiş tasarıma sahip.
Fotoğraflar: David Goldman