Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetDerin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler

    Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler

    Yaz mevsiminin en taze sebze ve meyvelerini bol bulduğumuz şu dönemde Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekleri sizlere hatırlatmak istedim.

    Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler

    Ağustos ayı bizleri en taze meyve ve sebzelerle kavuşturuyor. Kış hazırlıklarına başladığımız bu günlerde bu bol vitaminli, çok lezzetli sebze ve meyveleri saklama ihtiyacı duyuyoruz. Mutfaklarımızın gözdesi dondurucular ise yiyecekimiz için güvenli bir saklama yöntemi sunuyor.

    Bu yazımda derin dondurucuda neleri saklayabileceğinizi, satın alırken kullanabileceğiniz mevsim takvimini ve derin dondurucuda ortalama saklama sürelerini derledim.

    Derin Dondurucuda Hangi Yiyecekler Saklanır?

    Malum buzdolaplarındaki dondurucu kısmı çoğu zaman yetersiz kalıyor. Bu sebeple pek çok evde artık derin dondurucu ihtiyacı oluyor.

    Derin dondurucular et çeşitleri, mevsim sebze ve meyvelerini daha uzun süre muhafaza etmek isteyen ve yemek pişirmek konusunda fazla vakti olmayanlar için kıymetli birer hazine.

     

    Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler
    Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler

     

    Yaz mevsiminde derin dondurucuya ne konur?

    Kış hazırlıklarımızın merkezine yerleştirdiğimiz Ağustos ayı için geri sayıyoruz. Ben mevsimin en tazelerini yıl boyu tüketebilmek için aşağıdaki takvimi uyguluyorum.

    • Haziran ve Temmuz aylarında; enginar, bakla, bezelye, barbunya dolmalık biber, dut ve kayısı ile derin dondurucumu doldurmaya başlıyorum. Dolmalık biber ve enginar haricinde tüm bu gıdalar için çekmeceli derin dondurucu daha doğru bir tercih oluyor.
    • Temmuz ayında; fasulye, ahududu, vişne ve erik ile stoklamaya devam ediyorum. Fasulye hariç tüm bu meyveler için çekmeceli derin dondurucu yine daha doğru bir tercih olacaktır.
    • Ağustos ayında; mısır, kırmızı biber, çarliston biber ve dolmalık biber stoklamayı sürdürüyorum. Sandık tipi derin dondurucum özellikle bu ay domatesler için yoğun çalışıyor. Domatesleri rende veya doğrama veya pişirme işlemine tabi tutmuyor, yıkayıp poşetliyorum. Meyve açısından şeftali ve kayısının en bol bulunduğu zamanlar.
    • Eylül ayında; sivri biber, şeker fasulye ve barbunya ile derin dondurucumu doldurmaya devam ediyorum. Ben mürdüm eriği ve taze fındığı da bu ay stokluyorum.
    • Ekim ve Kasım ayları ise stoklamanın sonuna geldiğimiz zamanlar. Yerelması, karnabahar ve kereviz derin dondurucuma giren son sebzeler oluyor. Kestane, nar ve ceviz ise yine depolama için tercih edilebileceğiniz meyveler arasında.
    • Bunların dışında et, balık, tavuk gibi gıdaları da dilediğini zamanlarda derin dondurucularda saklayabilirsiniz.
    Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler - Mutfaklarımızın gözdesi dondurucular yiyeceklerimiz için güvenli bir saklama yöntemi sunuyor
    Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler – Mutfaklarımızın gözdesi dondurucular yiyeceklerimiz için güvenli bir saklama yöntemi sunuyor

    Derin dondurucuda saklama süreleri

    Bilmelisiniz ki buzu tamamen çözülmüş bir ürün ile taze ürün arasında pişirmeye yönelik hiçbir fark yok. Ürünleri, porsiyonlara göre poşetleyip, havasını alarak dondurabilirsiniz. Poşetlerin üzerine tarih atarak son tüketim tarihlerini not alabilirsiniz. Sebze ve meyvelerin saklama sürelerine gelince…

    • Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir.
    • Meyvelerin derin dondurucuda saklanma süreleri ise sebzelere göre farklılık gösterir. Derin dondurucuda en uzun süre saklanabilenlerden olan şeftali ve elma gibi meyveler 5 ay korunurken, üzüm ve limonun derin dorucuda taze kalma süresi ise en fazla 3 aydır. Narenciye, kiraz, çilek, dut, armut, erik gibi meyveler derin dondurucuda 12 ay saklanabilir. Öte yandan sakladığınız meyvelerin su ve tat kaybına uğrayabileceğini unutmayın. Derin dondurucuda saklanan meyveler genellikle pasta süsü, hoşaf veya komposto gibi tatlandırılarak tüketilir.
    • Fıstık, fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerin derin dondurucudaki ömrü ise ortalam 4 aydır.
    • Sebze ve meyvelerin birçoğu derin dondurucuda 1 yıl kadar bozulmadan saklanabilir.
    • Kırmızı et, tavuk – hindi eti ve balığın derin dondurucuda bozulmadan saklanma süreleri değişkenlik gösterir. Pişmiş etin derin dondurucuda dayanma süresi çiğ ete göre daha azdır. Türü ne olursa olsun pişirilmiş (veya işlem görmüş) et derin dondurucuda en fazla 3 ay bozulmadan saklanabilir. Çiğ et konusunda “etin türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte” 6-9 ay arasında derin dondurucuda saklanabilir.
    • Yağlı balıkların derin dondurucuda saklanma süresi en fazla 3 ay iken, levrek ve çipura gibi yağsız balıklar derin dondurucuda bozulmadan 6 ay kadar saklanabilir.

     

    Derin dondurucuya koymamanız gereken yiyecekler hangileridir?

    İçeriklerinde yüksek miktarda su olan sebze ve meyveler dondurucudan çıkarıldıktan sonra su ve tat kaybına uğrayarak gevşerler demiştim. Salatalık, kabak, patates, lahana, baharat, dondurma riski taşıyan bazı süt ürünleri, kavun ve karpuzun dondurucuda saklanması önerilmez. Eğer meyve donduracaksanız çekirdeklerini çıkarıp, dilimlenmiş şekilde poşetlerine doldurmayı da unutmayın.

     

    Çekmeceli Derin Dondurucu Nasıl Seçilir?

    Evlerimizde en çok çekmeceli olan derin ve dolap tipi olarakta anılan dondurucuları tercih ediyoruz. Çekmeceli Derin Dondurucu almadan önce tercihinizi şekillendirecek bir takım özellikleri bilmeniz önem taşır. Aşağıdaki yazımda dolap tipi derin dondurucu olarak da bilinen çekmeceli derin dondurucular hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.

    Çekmeceli Derin Dondurucu Nasıl Seçilir?

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN