Evinizi Sinema Salonuna Dönüştürün.
Koca bir yaz bitti, Eylül’ü tamamladık. Sonbaharda ailece yapmayı en çok sevdiğimiz şey televizyon izlemek öyle değil mi? Evinizi tıpkı bir sinema salonuna dönüştürmek isterseniz, yazımda sizin için bolca fikir var.
Yaz, çoğumuz için tatil mevsimi malum, bittiği için elbette içimizde hafif bir burukluk var. Öte yandan tatilde bir yere kadar. Siz de ben gibi evinizi ve evinizde daha fazla vakit geçirmeyi özlediniz mi?
Gündüz işimize gücümüze bakıp, akşamları ailece sessiz sakin daha çok zaman geçirebileceğiz evinizi tıpkı bir sinema salonuna dönüştürmek isterseniz yazım tam sizlik.
Sonbaharda ailece yapmayı en çok sevdiğimiz şey televizyon izlemek. Futbol maçları, diziler, filmler derken zaman hızla geçiyor. Randevulaşmaya, sözleşmeye gerek kalmadan, bütün ailenin televizyon başında toplanmasıda büyük keyif veriyor. Eminim çoğu ailenin evlerinde de benzer durumlar yaşanıyordur. Öte yandan bu keyfi artırmanın ve izlemeyi daha konforlu bir hale getirmenin pek çok yolu var. Televizyon odasını tam teşekküllü bir sinema salonuna çevirmek isterseniz, teknolojinin nimetlerinden faydalanmanızın zamanı gelmişti demektir.
TV görüntü ve ses sistemleri konusunda araştırma yapmaya başladıysanız aşağıda sizin için tam kapsamlı bir rehber var.
Evinizi Sinema Salonuna Dönüştürün
Gelin şimdi evinizi sinema salonuna dönüştürecek sistemin olmazsa olmazları na ve olursa şahane olurlarına, gelin hep birlikte göz atalım.
TV Görüntü ve Ses Sistemleri
Televizyon, müstakbel sinema kompleksimizin temel bileşeni ?♀️ o olmadan olmaz. Daha önceki “Futbol Maçlarını Bu Televizyonlarda İzleyin” başlıklı yazımda bu konuyla ilgili size detaylı bilgi verdiğimi hatırlayacaksınız.
Şimdi televizyonumuzu yeri geldiğinde beyaz perdeye, yeri geldiğinde bir bilgisayar monitörüne, icabında kocaman bir cep telefonu ekranına dönüştürecek ekipmanı toplayacağız.
1- DVD & Blu-Ray oynatıcı
Bir video oynatma teknolojisi olan DVD’yi bilmeyenimiz yoktur. Kısaca CD oynatıcı diyebiliriz. Blu-Ray de bir CD oynatıcı. İkisi arasındaki fark, oynattıkları CD’lerin üretiminde kullanılan yöntem farkından kaynaklanıyor anladığım kadarıyla. DVD’lerin CD’leri kırmızı dalga boyunda lazer kullanılırken Blu-Ray CD’lerinde mavi dalga boyu kullanılıyormuş. Bu da -nedendir, nasıldır bilemem- her iki CD arasında bariz bir kapasite farkı yaratıyor. Kapasite arttıkça çözünürlük ve ses kalitesi de artıyor. Dilerseniz gözüme kestirdiğim örnek bir ürün üzerinden anlamaya çalışalım sistemi. Pioneer BDP 180, Ultra HD (4K/24p) çözünürlüğe sahip bir blu-ray oynatıcı. BD-ROM, DVD-Video, DVD-R, SACD, CD, CD-R gibi pek çok formattaki CD’yi okuyabiliyor. HD, UHD ve 3D görüntü teknolojileriyle uyumlu. Kablolu ya da kablosuz olarak internete bağlanabiliyor. Ayrıca 2 USB girişi var. Böylece mobil telefon ya da tabletinizdeki her türlü içeriğe de erişebilirsiniz. Mesela düğün fotoğraflarınızı kocaman TV ekranınızda, gerçek renkleri ve tüm detaylarıyla yeniden incelemeniz mümkün.
2- Uydu alıcısı
Herhangi bir dijital yayın platformuna abone olmak zorunda kalmadan, tüm ulusal kanalları ve çok sayıda yabancı kuruluşa ait yayınları izleyebilmek istiyorsanız, bir çanak antene ve bir uydu alıcısına ihtiyacınız var. Çanak anten, uzaydaki uyduların yolladığı, dünyanın herhangi bir yerindeki televizyon yayınlarına ait sinyalleri topluyor. Uydu alıcısı da bu sinyalleri alarak görüntüye ve sese çeviriyor. Yıllardır var olan ve yaygın olarak kullanılan analog uydu alıcıları bugün yerini dijital uydu alıcılarına, hem de HD dijital uydu alıcılarına bırakmış durumda. Biz epeydir Next Minix 2000 HD dijital uydu alıcısını kullanıyoruz, çok da memnunuz. Next’in çok beğenilen Machina serisinin, fazladan 50 üstün özellik eklenerek tasarlanmış son ürünü. IPTV özelliği sayesinde çanağa bağlı kalmadan, internet yayınlarını da izleyebiliyorsunuz mesela. Harici aygıtları bağlamak için de 2 USB, 1 Smartcart ve 1 de A/V girişi var. Aile modu var mesela, herkes kendi kanal listesini yapabiliyor. Kurulumu da çok basit.
3- Projeksiyon cihazı
İşte gerçeğe en yakın sinema deneyimini yaşatacak cihaz bence bu. Projeksiyon cihazı, PC, televizyon ya da DVD player gibi harici bir kaynaktan aldığı video sinyallerini, optik ve elektronik donanımları sayesinde büyüterek içindeki lamba ile karşısındaki perdeye yansıtır. Harici görüntü kaynağı ile arasındaki bağlantı USB, HDMI veya kablosuz bir bağlantı olabilir. Projeksiyon cihazları, kullandıkları görüntü elde etme teknolojilerine göre CRT, LCD, DLP gibi kısaltmalarla da adlandırılırlar. Örneğin, Viewsonic PG800HD projeksiyon cihazı, pikselleri birleştirmek için DLP teknolojisini kullanıyor. Hem USB hem de HDMI bağlantısı var ki bu çok daha fazla görüntü kaynağı anlamına gelir. İster televizyona ister cep telefonuna bağlayabilir, seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz.
4- Ses sistemi
Bir ses sisteminden beklediğim, yüksek ses değil, yüksek ses kalitesi. Sade ve şık bir dizaynı olsun, az yer kaplasın, kablosuz olsun istiyorum. Bu özellikleri ve çok daha fazlasını taşıyan JBL Bar 3.1 Soundbar aradığım ses sistemi olabilir. Dolby Digital ve JBL Surround ses teknolojilerini kullanan 450W gücündeki JBL Bar 3.1, ince profilli ses barı, basların daha derin hissedilmesini sağlayan subwoofer ve uzaktan kumandadan oluşuyor. Kablosuz bağlantının (Bluetooth) yanı sıra 4K cihazlarla bağlantı sağlayan 3 tane HDMI girişi var. Ayrıca kendi televizyonunuzun kumandasıyla da sesi kontrol edebiliyorsunuz.
Umarım verdiğim fikirler eşliğinde, evinizi bir sinema salonuna dönüştürerek, hüzünlü sonbaharı ve bir parça kasvetli kışı daha keyifli geçirebilirsiniz ?.
Fayda görmeniz dileğiyle.