Bilgisayar ve internet, bizler için olduğu kadar çocuklar için de vazgeçilmez teknolojiler artık. Çocukların teknolojiden yararlanırken zarar görmemeleri için ailelere görev düşüyor. Bu yazıda çocukların güvenli teknoloji kullanımını sağlamak için ailelere önerilerde bulunuyorum.
Çocukların teknolojiyi kullanırken herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması için ailelere büyük görev düşüyor. Hiçbir aile çocuğunun rahatsız edici, yaşına uygun olmayan bir içerikle karşılaşmasını, bunun sonucunda da maddi ve manevi zarara neden olacak bir deneyim yaşamasını istemez.
Cihazlar çocukları susturan bir mucize gibi görülmemeli
Genellikle aileler çocukların ellerine akıllı telefon ya da tablet tutuşturulduğunda veya bilgisayar başına oturtulduğunda sakinleşmesinden çok memnundur. Öyle ya, sorun çıkaran, mızmızlanan bir çocuğu bir anda uslu bir çocuğa dönüştüren mucize gibi görülür dijital oyuncaklar.
Odasında tek başına bırakmaktan kaçının
Bu durum hoşumuza gitse de o an çocuğumuzun ekranında neler olup bittiğini bilmiyor olmak ciddi bir risktir. Bu nedenle eğer eline bir dijital oyuncak vereceksek çocuğumuzla iyi bir iletişim içinde olmalıyız. Bu aşamada yapılan en büyük hatalardan biri çocuğun ebeveynlerinden ayrı bir odada internete bağlı bir cihazla baş başa bırakılmasıdır. Riskleri minimize etmek için çocuğumuzla diyalog içinde olup, aynı ortamda bulunmaya özen göstermeliyiz.
İnternet kullanım koşul ve sürelerini belirleyin
Çocuklara teknolojik cihazların kullanımında sınırsızca özgür olduğu hissi vermemek gerekir. Belli saatlerde, belli günlerde ve sizin belirleyeceğiniz belli koşullarda bilgisayar, tablet ya da oyun konsolu kullanımı hakkı olduğu hakkında kendisiyle ikna edici ve sonu karşılıklı bir uzlaşmayla biten bir diyalog her zaman yararlı olacaktır.
Karşısına çıkan her bilginin doğru olmadığını anlatın
İnternete bağlı cihazlar söz konusu olduğunda, özellikle internetten bilgi ve ödev araştırma gibi işlevler de devreye girdiğinde çocuğumuza internette karşımıza çıkan her bilginin doğru olmadığını anlatmalı, karşılaştırmalı araştırma yapmasını ve sorgulayıcı olmasını öğütlemeliyiz.
Uygulama mağazaları hem can hem cep yakar
Aileler akıllı telefonlarını ya da satın aldıkları tablet bilgisayarları birkaç oyun yükleyip çocuklarına verdiklerinde, çocuk zamanla daha fazla oyun talep edecektir. Bu da çocukları uygulama mağazalarından yeni oyunlar indirmeye yöneltecektir. Bu noktada yine çocukla iyi bir iletişim kurmanın önemi öne çıkıyor. Çocuğunuzun yeni uygulama indirme talebini denetim altında tutmakta yarar vardır. Denetimsizlik, hem çocuk için zararlı olabilecek uygulamalara erişim sağlar hem de sizden habersiz pahalı uygulamalar satın alınabileceği için maddi zarara yol açar.
Sosyal medyada gizlilik ayarlarına dikkat
Eğer çocuğunuz 13 yaşından büyükse ve sosyal medya hesapları varsa, gizlilik ayarlarını doğru şekilde yapılandırmaları için kendilerini bilgilendirin. Hesaplarının herkese açık olmadığından emin olun ve sadece şahsen tanıdığı ve güvendiği kişilerden gelen arkadaşlık taleplerini kabul etmeleri gerektiğini öğretin. Ayrıca kullandığı cihazların gizlilik ve güvenlik ayarlarını da kontrol etmekte yarar var.
Ebeveyn denetimi yazılımı şart
Çocuğunuza güvenseniz bile, onunla iletişim kuracak kişilere kesinlikle güvenemezsiniz. Bu nedenle reşit olana kadar çocuklarınızın kullandığı tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar ya da masaüstü bilgisayarda neler yaptığını gözlemleyecek ebeveyn yazılımları kullanmak gerekir. Bu aşamada cihazların üreticilerinin de çözümleri vardır. Örneğin tablet bilgisayarların bazılarında çocuk modu, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerinde ebeveyn denetimi yerleşik olarak gelmektedir.
Güvenlik yazılımı olmazsa olmaz
Son olarak hem sizin hem de aile bireylerinin kullandığı tüm cihazlarda güvenlik yazılımı kullanmaya özen gösterin. Akıllı telefon, tablet, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarınıza yükleyerek kendinizi ve aile bireylerini internetten gelebilecek risklere karşı koruyacak farklı yazılımlar var. Bu yazılımlar, çocuğunuz için oyun indirirken de bankacılık işlemlerinizi yaparken de sizi koruyacaktır.
Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz
Bu yazıda çocukların güvenli teknoloji kullanımı için ailelere önerilerde bulunmaya çalıştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.
Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?