4K video kayıt özelliği bulunan orta ve üst düzey kullanım için geliştirilen video kamera Canon Legria GX10 modelini inceliyorum.
Canon her ne kadar fotoğraf teknolojileri markası olsa da firmanın video alanında da önemli yatırımları var. Bunlardan biri de video kameralar. Firmanın giriş seviyesinden profesyonel seviyeye kadar farklı kategorilerde video kamera modelleri bulunuyor.
Bu kamera modellerinden biri olan Canon Legria GX10, ailenin orta seviye/üst seviye modellerinden biri sayılabilecek bir ürün. 4K desteği veren model profesyonel özelliklerle donatılmış.
Dual Pixel ve daha fazlası
Legria GX10 (ABD pazarında Vixia ön model ismine sahip) 1 inç boyutunda CMOS bir sensörle donatılmış. Video kamera 15X optik zoom, 4K video kayıt desteği (60 fps), 5 eksenli titreşim engelleme, 25 mm geniş açı, Full HD ağır çekim modu (120 fps), Wi-Fi desteği, çift bellek kartı yuvası (SDXC destekli), hazır çekim modları ve P,S, A ve M modları, harici mikrofon girişi, kulaklık çıkışı, 3.5 inç döndürülebilir ekran gibi özelliklerle donatılmış.
Firmanın son dönemde birçok fotoğraf makinesinde kullandığı Dual Pixel özelliği bu modelde de bulunuyor. Bu teknoloji çok hızlı netlik yapılmasını sağlıyor. Bunun faydalarını kullanım sırasında sıklıkla gördüm.
Genel görünüm kullanım özellikleri
GX10, orta seviye olarak görülebilecek bir model. Zorlanırsa üst seviyede de kullanılabilecek video kamera 4K’da 60 fps video kayıt özelliği sunuyor. Bu sayede profesyonel işlerde ana ya da ikinci kamera olarak bu modeli kullanabiliyorsunuz.
Genel görünüm olarak baktığımızda ise giriş seviyesi bir kamera tasarımının büyük bir gövdeye uyarlandığını görüyoruz: Döndürülebilir bir ekran, sağ elle kullanım için tasarlanmış bir gövde, baş parmakla kayıda başlayan bir mekanizma. Çok tanıdık gelen bu tasarım anlayışı cihazın biraz büyük olması sebebiyle tek elle kullanımı zorlaştırıyor. Gerçekten de GX10, devasa bir giriş seviyesi video kamera boyutunda.
Kameranın üst kısmında ışık için hot shoe yuvası ayrıca bir de aksesuar bağlantı yuvası yer alıyor ki buraya XLR bağlantısı takılabilecek ek bir aksesuar bağlanabiliyor. Ürünün pilinin olduğu bölümün hemen üst kısmında dijital vizör bulunuyor. Bu vizör öne ve yukarı doğru belli bir açıda hareket edebiliyor. Zoom tuşu sağ işaret parmağının dokunabileceği bir bölgede bulunuyor. Bellek kartı yuvası ise kameranın sağ uç kısmında bulunuyor. Bellek kartı yuvasının iki tane olduğunu da belirteyim.
Ürünün kullanımı gayet kolay: Yan yüzde bulunan düğmeyi Camera moduna getirmeniz yeterli oluyor. İster döndürülebilir ekranı açarak isterseniz vizörden bakarak kullanabiliyorsunuz. Kulaklık çıkışı ve mikrofon girişi bulunan GX10, bu iki özelliği ile profesyonellere göz kırpıyor.
Kamerada çekim anlamında hazır modlara (Portre, Spor, Kar, Plaj, Gün Batımı, Gece, Düşük Işık, Spot Işığı, Havai Fişek) ek olarak P, S, A ve M modları bulunuyor. Bu modlar sayesinde tamamen manuel ayarlarda video kaydı yapabiliyorsunuz. Diyafram aralığı minimum da 2.8, maksimumda ise 11 olan kamera, bu anlamda beklentileri karşılıyor. Objektifin odak uzaklığı ise 25.5-382.5 mm aralığında değişebiliyor. Bu da 15X optik zoom özelliğinin bulunduğu anlamına geliyor. Objektifin 25.5 mm gibi geniş bir açıda olması kullanım sırasında işe yarıyor. 15X optik zoom da genel kullanımda fazlasıyla iş görüyor.
Öte yandan kamerada bütünleşik olarak ND filtre özelliği bulunuyor. Kademeli özellik objektifin hemen yan tarafındaki + ve – tuşları ile kontrol ediliyor. Ayrıca objektif halkası ile netlik ya da zoom yapabiliyorsunuz.
4K 60 fps
Video kamerada halen kullanımda olan en üst düzey çözünürlüklerden biri olan 4K 60 fps desteği sunuluyor. Elbette bu özelliği kullanabilmek için gerçekten hızlı bir bellek kartına ihtiyaç duyuluyor ki bu iş için en az U3 destekli bir SDXC bellek kartına ihtiyacınız var. İki bellek kartı yuvası olduğundan birine bu tarz bir kart diğerine de farklı bir kart takabiliyorsunuz.
Videoların görüntü kalitesi gayet tatminkar. Bu alanda haklı bir ünü bulunan Canon, bütün tecrübesini konuşturmuş diyebiliriz. Ayrıca isterseniz Full HD’de 100 fps video kayıt yapabiliyorsunuz ki bu da ağır çekim videolar kayıt edebileceğiniz anlamına geliyor.
Wi-Fi
Son dönemde benzer birçok üründe olduğu gibi Canon GX10 da Wi-Fi desteği sunuyor. Bu sayede uygulama üzerinden cihazı kumanda edebiliyor ve kayıt kadrajı ile ayarları telefon ya da tablette görüp düzenleme yapabiliyorsunuz. Bence her cihazda standart olarak yer almasa gereken bir özellik.
Pil
Üzerinde gövdesine göre küçük görünen bir Lityum-İyon pil bulunan (BP-828 kodlu) video kamera 95 dakikaya kadar video kayıt imkanı sunuyor. Bu tarz bir ürün için gayet iyi bir süre. Daha uzun çekimler için cihazı elektrik kaynağına takmak gerekecektir. Bu arada cihazın şarj adaptörünün bilgisayarlardan bire daha büyük olduğunu söylemek isterim. Oldukça iri olan bu adaptörü taşımak bile bir dert. Tamam kamera büyük ama adaptörünün bu kadar büyük olmasına ne gerek var anlamadım. Bu kadar büyük bir adaptörü taşımak külfet olacaktır.
Ah bir Log olsa
Biraz profesyonel bir istek olacak ama bu cihazda ‘Log’ desteğini gözlerim aradı. Log konusunun detayı uzun olduğundan burada anlatmayacağım ama merak edenler geçtiğimiz haftalarda değindiğim bu konu ile ilgili yazımı okuyabilir.
Videoların geniş bir dinamik aralıkta çekilmesini sağlayan ve sonrasında düzenleme yazılımlarında hassas ayar yapılmasına olanak veren Log teknolojisi Canon’un profesyonel video kameralar serisinde yer alıyor. Son dönemde 5D Mark IV’e de gelen bu teknoloji özellikle profesyonel kullanıcıların hayatını ve işini kolaylaştırıyor. Evet GX10 profesyonel bir model değil ama özellikler öyle olunca beklenti de bu yönde oluyor. Canon’un elinde çok fazla cihaz olduğundan segmentasyonu yaparken her özelliği her cihaza koymamayı tercih ediyor. Saygı duyarım ama beöyle bir cihazda gözler Log’u arıyor. Bunu da söylemeden geçmemek lazım.
Fiyat
Ürünün yazıyı hazırladığım tarihteki fiyatı 13 bin 500 TL civarında idi. Fiyatına bakıldığında yüksek olduğunu söylemek isterim. Üstelik bu yorum sadece Türkiye fiyatı için geçerli değil. Yurtdışında da bu cihazın fiyatı biraz yüksek bulunuyor (ABD fiyatı 2500 Dolar). Bunun sebebi ise (aynı kategoride olmasa da) Sony’nin aynasız modellerinden pahalı olması ve o modellerin Log desteği de sunması. Birçok profesyonel Log özelliği bulunmayan bir video kameraya haliyle bu kadar para vermek istemiyor.
Bu arada yanlış anlaşılmasın ürün kötü değil. Teknik özelliklerinin gayet iyi, 4K 60 fps desteğinin de çok başarı olduğunu belirteyim. Birçok benzerinde bulunmayan üst düzey teknik özellikler cihazın en güçlü yanı. Ancak bu kadar üst düzeye oynayıp bu kategorinin en önemli beklentisini karşılayamamak Gx10’un en önemli handikapı. Muhtemelen önümüzdeki aylarda fiyatında yapılacak bir ayarlama bu ürünü daha makul hale getirecektir.
BEĞENDİM
- Üst düzey teknik özellikler
- 4K video desteği
- Çift bellek kartı yuvası
BEĞENMEDİM
- Yüksek fiyat
- Log desteği yok
- Adaptörü biraz büyük
Sonuç olarak Canon, Legria GX10 ile güzel bir iş çıkarmış. Profesyonellerle ciddi amatörlere hitap eden video kameranın bence en büyük sorunu fiyatının biraz yüksek olması. Önümüzdeki dönemde yapılacak güzel bir indirim bu cihazın tercih edilmesinin önündeki en büyük engeli kaldıracaktır.
Işığınız bol olsun…