Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBitCoin ve BlockChain Nedir?

    BitCoin ve BlockChain Nedir?

          Bitcoin ve BlockChain kavramlarını son günlerde oldukça fazla duyar olduk. Gerçi bu kavramların doğuşu 2008 yılındaki gerçekten iyi düşünülmüş bir inovasyona dayanıyor olsa da, özellikle son günlerdeki BitCoin fiyatlarındaki abartılı artış, dünyada bu konuya ilgiyi oldukça artırmış durumda.

          Bu haftaki yazımda; Bitcoin’in ne olduğu ve aynı zamanda bitcoin için bir altlık oluşturan BlockChain teknolojisinden bahsedeceğim.

    BitCoin Nedir?

          BitCoin; tamamen elektronik olarak üretimi yapılıp, kullanıma sunulan dijital bir para birimi olarak ifade ediliyor. Bu para biriminin herhangi bir ülke ya da bölge ile bağlantısı veya ilişkisi bulunmuyor. Dünya üzerinde isteyen herkesin üretimine katkıda bulunabileceği BitCoin’i, aslında üretimi için çalışanlara verilen bir hediye olarak da tanımlayabiliriz.  Tamamen dijital olarak kullanılabilen bu para biriminin herhangi bir banka ile bağlantı bulunmadığından, alışverişlerde kişilerin birbirlerine gönderdiği sanal para olarak da ifade edilebilir. Bitcoin dijital parasının gerçek manadaki paraya dönüştürülmesi de, borsalar ve aracı kurumlar vasıtası ile oluyor.

          Dijital para olan bitcoin’i gönderip alırken herhangi bir aracı olmadığında, herhangi bir ücret ödenmiyor.  Karşılıklı dijital para gönderimleri tam anlamı ile güvenliği sağlanmış ağlar üzerinden gerçekleştiriliyor.

          Bitcoin kullanan bir kişinin, sanal ya da dijital olarak sahip olduğu bu para, hesabında şifrelenmiş olarak bulunuyor.  Kişilerin dijital cüzdanlarında şifrelenmiş olarak saklanan sanal parayı; kişiler ya üretim yaparak kazanabiliyor ya da karşılığında bulunduğu ülkenin parası ile ödeme yaparak satın alabiliyor. Satın alma işleminde, işleme aracılık yapan platformlara da aracılık ücreti veriliyor.

    BlockChain Nedir?

          Bitcoin’in tanımını yaparken, dijital ortamlarda üretilmiş, elektronik para olduğundan bahsetmiş ve aslında bu paranın üretiminde görev almış kişilere hediye olarak verilmiş olduğunu söylemiştim. İşte Bitcoin kazanmak ya da madenciliğini yapmak da aslında BlockChain denilen kayıt defterlerinin doğruluğunu sağlamak ve bu kayıtları dağıtık bir veri tabanında tutmaktan ibaret.

          Daha basit bir anlatımla; birbirlerine elektronik para gönderen kişilerin, bilgilerinin şifreli bir şekilde tutulduğu, fakat bu kayıt defterinin yani veri tabanının sadece bir merkezde değil, dünyadaki milyonlarca bilgisayarda saklandığı bir yapıdan bahsediyorum. İşte bu veri tabanının kayıtlarını tutup, kendi bilgisayarında işleyerek yeni bloklar oluşturan, daha önceden oluşturulan bloklara şifreli bir şekilde bağlayarak işlem yapılan zamana kadar bu yapıda gerçekleştirilen bütün ödeme bilgilerinin olduğu bir zincir oluşturulur. Birbirine bağlı blokların oluşmasını sağlayanlara ödül olarak BitCoin verilir. Bitcoin madencilerinin amacı da, kendi dijital sistemlerinde bu dağıtık veri tabanı üzerinde işlemler yaparak bitcoin kazanmaktır.

          BlockChain’i, Bitcoin kazanmak için altlık olarak kullanılan,  bitcoin madencileri tarafından şifrelenmiş blokları işleyerek yeni şifrelenmiş bloklar oluşturulmasını sağlayan ve sadece bir bilgisayarda değil, dünya üzerindeki bu işle uğraşan bilgisayarlar veya dijital sistemler üzerinde dağıtık olarak bulunan bir veri tabanı olarak da ifade edebiliriz. Bitcoin üretimi de tüm dünyada dağıtık olarak bulunan bu zincirlerin oluşmasında görev alan madencilere verilen bir hediye olarak tanımlanıyor.

          BlokChain teknolojisinde; para transferlerinde gönderen ve alıcının kimliği, gönderilen tutar gibi bilgiler şifrelenir ve yeni bir blok oluşturulur. Bu bilgi bloğu daha önce oluşturulan diğer blokların sonuna eklenir ve blockchain ağına dağıtılır. Dolayısı ile blockchain veri tabanında yapılan bütün işlemlerin baştan beri bir kaydı tutulur ve yeni kayıtlar da bu sisteme şifreli bir şekilde eklenir. Eklenen bilgiler de diğer ağdaki bütün bilgisayarlara dağıtılarak işlem devam ettirilir.

    BlockChain ve enerji tüketimi

          Veri madencileri yani bitcoin kazanmak için kayıt tabloları (blockchain) üzerinde işlem yapan kişiler; bu işlemler için yüksek kapasiteli bilgisayarlar veya ekran kartları kullanırlar. Veri işleme kapasitesi yüksek olan ekran kartları ile kayıt defterleri üzerinde çalışırken aynı zamanda da elektrik tüketimi gerçekleşir.  Ars Technica adındaki internet sitesindeki bir habere göre; bilgisayarlar ya da diğer elektronik sistemler aracılığı ile bitcoin üretmek için tüketilen yıllık enerji miktarının neredeyse Danimarka’nın yıllık enerji tüketimine eşit olduğu ifade edilmiş.

          Dijital para olarak blockchain teknolojisini sadece bitcoin değil, başka elektronik paralar da kullanıyor. Bunlara örnek olarak  Ethereum’u verebiliriz.

    Sonuç olarak; günümüzün en popüler ve kolay yoldan para kazanma aracı olarak lanse edilmeye çalışılan dijital para araçlarındaki abartılı fiyat değişikliklerinin normal olmadığı, bu teknolojinin altında yatan çalışma şeklinin oldukça mantıklı olmasına rağmen, üretilen dijital paraların fiyatının çok değişkenlik göstermesi, bu platform üzerinde işlem yapmak isteyenlerin temkinli yaklaşması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu sistem üzerinden kazanç elde etmek isteyenlerin, oldukça dikkatli olması gerektiğini bir kez daha ifade etmek isterim.

     

    Sizin için seçtiğim birkaç makale..

    iOS 11’de Batarya Kullanım Süresini Uzatma Yöntemleri

    iOS 11’in Fazla Bilinmeyen Özellikleri

    Android Telefonlarınız için Popüler Uygulamalar

    Diğer makalelerimin tümüne bu linkten ulaşabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN