İnternette bu aralar yapay zekayla oluşturulmuş görseller cirit atıyor. Bunun en büyük nedeni, artık yapay zeka destekli modern görsel oluşturma araçlarının oluşturduğu görsellerin inanılmaz düzeyde gerçekçi ve etkileyici hale gelmesi. Bu görsel oluşturuculardan ödül alanlar bile var. Artık bir sanat eseri oluşturmak için yetenekli bir sanatçı ya da fotoğrafçı olmanıza gerek yok, ChatGPT veya Microsoft CoPilot gibi bir araçla hayal dünyanızı bir fotoğrafta gerçeğe dönüştürebiliyorsunuz. Kısacası yapmanız gereken tek şey hayalinizdeki bir sahneyi metne dönüştürmek. Örneğin, “İstanbul silueti ve yıldızlara bakan insanlar” gibi. Bu haftaki yazımızda şu an kolayca ulaşabileceğiniz yapay zeka destekli görsel oluşturucuları listeledik.
Midjourney
Midjourney, piyasaya çıkan ilk AI görüntü üreticisi olmasa da, şu an birçok kişi açısından tercih edilen seçenek haline geldi. Bunun nedeni, Midjourney’nin en son V6 sürümünün çoğu rakibini geride bırakmış olması. Oluşturduğu sonuçlar genellikle oldukça gerçekçi, ancak bazen küçük hatalar olabiliyor. Bunu da yapay zekanın daha emekleme aşamasında olmasına bağlayabiliriz.
Midjourney’e bir web sitesi veya uygulama aracılığıyla erişemezsiniz. Bunun yerine, oyun toplulukları için yaygın olarak kullanılan sohbet uygulaması Discord’u kullanmanız gerekiyor. Ancak Midjourney, inanılmaz bir talep olması nedeniyle ücretsiz deneme seçeneğini devre dışı bırakmak zorunda kaldı. Şu an için Midjourney’i kullanmak istiyorsanız aylık 10 dolar ödemeniz gerekiyor.
DALL-E
DALL-E, 2021’de piyasaya sürüldüğünde ana akımda öne çıkan ilk üretken yapay zeka aracı oldu. En son sürüm olan DALL-E 3, dil anlama yetenekleri ve daha gerçekçi görünen görüntülerle işleri başka bir seviyeye taşıyor. Ayrıca, mevcut görüntüleri düzenleyebiliyor, tamamen yeni nesneler ekleyebiliyor veya değiştirebiliyorsunuz. DALL-E, ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI tarafından geliştiriliyor. DALL-E’nin kullanımı oldukça basit. OpenAI hesabınızla kullanabiliyorsunuz. ChatGPT’yi ücretli olarak kullanıyorsanız zaten OpenAI hesabınız var demektir. Hesabınız varsa giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken tek şey isteminizi metin kutusuna girmek ve Oluştur düğmesine basmak. DALL-E, görüntü oluşturucular arasında ilk büyük çıkışı yapan uygulama oldu. Her oluşturulan bir görsel bir krediye mal oluyor. Artık kullanıcılara ücretsiz kredi verilmediğinden tek şansınız ücreti karşılığında kredi satın almak. Her 15 dolarlık ödeme size 115 kredi kazandırıyor. İllaki ücretsiz kullanacağım diyorsanız DALL-E’yi Microsoft CoPilot veya Designer uygulamalarıyla ücretsiz olarak kullanma şansınız bulunuyor.
Stable Diffusion Online
Stable Diffusion, bu listedeki diğer yapay zeka görsel oluşturuculardan farklı olarak tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir ürün. Güçlü bir bilgisayara ve özel bir grafik kartına sahipseniz, modeli indirip kendiniz çalıştırabiliyorsunuz. Daha da iyisi, tamamen çevrimdışı çalışabiliyor. Ancak, bu herkes için iyi bir seçenek değil çünkü minimum gereksinimleri oldukça yüksek. Stable Diffusion, görsel oluşturmaya yönelik ücretsiz ve açık kaynaklı bir makine öğrenimi modelidir. Stable Diffusion’ı ayrıca web tarayıcınızda kullanarak görüntüler oluşturabiliyorsunuz. Bunun için StableDiffusionOnline sayfasını ziyaret ederek komut satırına bir istem yazmanız yeterli. Hesabınız olmasına bile gerek yok. Ancak oluşturduğunuz görsel kaydediliyor ve başkaları tarafından görülebiliyor. Gizlilik istiyorsanız modeli kendi bilgisayarınızda çalıştırmanızda fayda var.
DreamStudio
Yapay zeka ile görsel oluşturmanın bir diğer yolu da DreamStudio. Stable Diffusion’un geliştiricileri tarafından geliştirilen DreamStudio, Stable Diffusion’ın eksikliklerini tamamlıyor. Örneğin görselin boyutunu özelleştirebiliyor ya da oluşturulan görseli düzenleyebiliyorsunuz. DreamStudio ile aynı anda birden fazla görsel oluşturabiliyor, görüntünün boyutunu değiştirebiliyor, bazı öğeleri hariç tutabiliyorsunuz. DreamStudio ayrıca fotogerçekçilikten origami ve çizgi roman görünümlerine kadar farklı tarzlar da sunuyor. Gelelim kötü habere, DreamStudio’yu kullanmak için ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak ilk kaydolduğunuzda size ücretsiz olarak 25 kredi veriliyor. Bu kredilerle DreamStudio’yu deneyebilirsiniz.
Microsoft Designer
Microsoft’un yapay zekaya olan ilgisini bilmeyen yoktur. Bing’e ChatGPT desteği ekleyen ve sonrasında Bing Image Creator’ı sunan Microsot, artık Microsoft CoPilot ile yapay zeka desteğini sürdürüyor. Microsoft Designer, OpenAI ile birlikte çalıştığından arkasında Dall-E 3 var. Aslında Dall-E 3’e ücretsiz olarak erişim sunuyor. Ancak bu sınırsız olarak kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Microsoft size belirli miktarda kredi veriyor ve bu kredi bittiğinde yenilenmesi için beklemeniz gerekiyor.
Meta Imagine
Google, Microsoft, X (Twitter) yapay zekaya el atar da Meta, yani Facebook el atmazsa olur mu? Meta, 2023’ün sonlarına doğru Imagine adlı kendi yapay zeka görsel oluşturucusunu sundu. Şu an Imagine’i yalnızca ABD’deki kullanıcılar ücretsiz olarak kullanabiliyor. Ancak yakında dünyanın dört bir yanından kullanıcılar da kullanabilecek. Meta, Imagine’i eğitirken Facebook ve Instagram’da kullanıcılar tarafından herkese açık olarak yayınlanan fotoğrafları kullanmış. Her ne kadar bu tartışmalara yol açsa da insanların herkese açık olarak paylaşmaları nedeniyle bir şekilde konu şimdilik kapanmış gibi gözüküyor. Kullanıcılar Imagine’i WhatsApp ya da Facebook Messenger üzerinden komut vererek kullanabiliyor.