Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonYüz tanıma teknolojileri hangi alanlarda kullanılıyor?

    Yüz tanıma teknolojileri hangi alanlarda kullanılıyor?

    Filmler, her ne kadar inanılmaz teknolojleri tasavvur ediyor olsa da, bu buluşlardan bazıları hayatımıza girdi bile. Sanal gerçeklik ve giyilebilir cihazlardan, yüz ve duygusal tanıma teknolojilerine kadar, bu ürünler ve sistemler, birçok farklı alanda kullanılmaya başlandı. Özellikle de perakende ve iletişim sektöründe çığır açacak yenikler bekleniyor. Yüz tanıma teknolojileri , etkileşim ve pazarlama yapma biçimimizi değiştirecek.

    Dünyada en çok güvenlik için kullanılıyor

    Yüz tanıma teknolojileri dünyada öncelikli olarak güvenlik amacıyla kullanılıyor; ülke güvenliği, ceza soruşturması, kimlik yönetimi ve fiziksel güvenlik anlamında ülkeler yüz tanıma teknolojilerinden faydalanıyorlar. Bununla birlikte, son yıllarda, bu teknoloji de özellikle perakende sektöründe hedef kitleye yönelik reklam ve pazarlama amaçları için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.

    Yüz tanıma teknolojileri ile ilgili uzunca bir zamandır çeşitli çalışmalar yapılıyor ancak bu teknoloji hayatımıza hiç bu kadar gitmemişti. Makyaj uygulamaları ve Snapchat gibi mobil uygulamalar sayesinde artık milyonlarca kişi bu teknolojiyi kullanıyor. Kullanılan farklı lenslerle uygulamalar yüz hatlarınızı tanıyor ve 3D haritalama yapıyorlar. Bu sayede yüzünüze uygun makyajlar yapabiliyor ya da Snapchat’te eğlenceli animasyonlar hazırlayabiliyorsunuz. Ticari açıdan bir çok avantaj sunan bu sistem, şu anda dünyada pek çok şirket tarafından geliştiriliyor.

    Yüz tanıma teknolojileri nasıl çalışıyor?

    Yüz tanıma, bir kişinin yüz özelliklerini seçen ve tanımlama ve yetkilendirme sağlamak için mevcut bir veritabanı ile karşılaştıran biyometrik bir teknolojidir. Yakın zamanda pek çok devlet güvenlik sistemlerindeki zaafiyetleri en aza indirmek için bu sistemi kullanmaya başlayacağını duyurdu. Hali hazırda Amerika ve Avrupa’da havaalanlarında yüz tanıma teknolojisiyle çalışan kameralar ve pasaport tanıma sistemleri de yer alıyor.

    Yüz tanıma teknolojileri, 2D, 3D ve yüz analitiklerini içeriyor. 3B yüz tanıma teknolojisi segmenti, 2B yüz tanıma teknolojisine kıyasla yüz özelliklerini tanıma açısından yüksek doğruluğu sayesinde yüz tanıma pazarında önemli bir paya sahip. 2D teknolojisi, 2D kurulumunu kullandığı için düşük kurulum maliyeti ve operasyonel kolaylığı nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor.

    Kuzey Amerika, ülke güvenliği ve ceza soruşturması için yüz tanıma teknolojisi ilgili girişimcilere kârlı fırsatlar sunuyor. Bununla birlikte, savunma, kolluk kuvveti, fiziksel güvenlik ve perakende gibi çeşitli sektörlerde Çin, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerde yüz tanıma teknolojisinin yaygın kullanımı nedeniyle, Asya Pasifik’in en hızlı büyüyen bölge olması bekleniyor.

    iPhone 8’de yüz tanıma özelliği olabilir

    Touch ID teknolojisi,  Apple için şifre güvenliğini yükseltmek adına büyük bir dönüm noktası oldu.  Fakat diğer markalar cihazlarına yüz tanıma ve iris tarama gibi özellikleri eklediği için artık sadece parmak izi üzerinden güvenlik sağlamak oldukça eski bir teknoloji haline geldi. Üstelik hackerlar tarafından manipüle edilmeye ve art niyeli kullanıma açık bir hale gelen Touch ID teknolojisi, Apple’ı güvenlik anlamında yeni teknolojiler gelişrtirmeye zorladı.

    Bu nedenle Apple, iPhone’daki kameralar konusunda büyük adımlar atıyor ve  yüz tanıma ve iris tarama teknolojilerinin temel taşını oluşturuyor ve iPhone güvenliğini bir sonraki seviyeye taşımaya hazırlanıyor. Önümüzdeki Eylül ayında piyasaya çıkacak yeni iPhone 8’in yüz ve hareket tanıma teknolojisiyle geleceği tahmin ediliyor. Tıpkı sosyal ağlarda sağlanan güvenlik sistemlerinde olduğu gibi, Apple da parmak izi ve yüz tanıma sistemiyle birlikte iki aşamalı bir doğrulama sistemi kullanabilir. Yüz tanıma teknolojisi sadece telefon güvenliği için değil, telefonu kontrol etmek ve selfie çekerken de kullanılabilir. Benden söylemesi. Gerisi telefon üreticileri ve mobil uygulama geliştirenlerin yaratıcılığına kalmış.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN