Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiYıldızı Parlayan Teknolojiler

    Yıldızı Parlayan Teknolojiler

    Teknoloji şirketlerinin günümüz trendlerinden karlı çıkabilmesi için gelişmekte olan teknolojiler konusunda daha fazla çalışması gerekiyor. Günümüzdeki trendler ile birlikte, özelikle yakın gelecekte lokomotif sektörlerin takip edilmesi büyük önem taşıyor.

    Bu haftaki yazımda; gelişmekte olan ve yakın geleceğe damgasını vuracak teknolojilerden bahsedeceğim.

    Akıllı Sensörler ve İmplantlar

    Geçmişte, günümüzdeki kadar yeniliğin olacağını söyleseler, eminim inandırıcı gelmezdi. İnanılmaz bir değişim içinde yaşıyoruz. Firmalar yeni girişimler ve inovasyonlar ile adeta birbirleri ile yarışıyorlar. Gelecek on yıl içinde hayatımızın olmazsa olmazlarından olacak teknolojilere;  akıllı implantlar, yapay organlar, yedek vücut parçalarının satıldığı dükkanları örnek olarak verebilirim. Tek atom kalınlığında 2D malzemeler, yeni Grafen uygulamaları, termoset polimerleri de eklemeliyim.

    Yeni nesil akıllı sensörler ile etkileşim içinde olduğumuz bir dönemden, 3D yazıcılar ve bioprinting ile hayatın daha da kolaylaştığı ama aynı zamanda daha da karmaşıklaştığı bir zamandan söz ediyorum. On yıl içinde cansız, milyarlarca akıllı sensörün olduğu ortamlarda yaşamaya alışacağız.

    Tam bir akıllı sensör deryasında yaşıyor olacağız. Kendi kendine çalışan bu cihazlar; potansiyel biyolojik tehlikeleri, hava kirliliğini, kötü kokuları, Korozyonu, erozyonu haber veriyor olacaklar. Aynı zamanda havadaki  nemi, toprak nemini ölçerek optimum bitki üretimi için gerekli besin içerikleri hakkında bilgi veriyor olacaklar.

    Arızalandığında kendi kendini tamir eden sensörler, yaşayan hücreli sensörler, MikroRNA sensörler olacak. Vücut içinde yolculuk yapabilen nano sensörler sayesinde, sağlık alanında yenilikler söz konusu olacak.

    3D, 4D ve Bio-yazıcılar

    iStock_000042516602_Small

    Günümüzde 3D ve 4D basabilen yazıcıların fiyatlarının yüksek olması, son kullanıcının bu teknolojiyi kullanmasını olumsuz etkiliyor olsa da, yakın gelecekte fiyatlarının ucuzlaması ile çok daha fazla hayatın içinde olacak.

    3D yazıcıda basılmış yiyecekler, uzayda ihtiyaç olduğunda basılabilen parçalar, ihtiyaca göre basılabilen ortopedik protezler, CT ve MR  taramalarından elde edilen bilgiler ile basılan vücut parçalarının olduğu döneme hiçte uzak değiliz. Göz hastalıklarında kullanılabilecek protez gözler, kemik enfeksiyonları ve kanserlerinde kullanılabilecek biyolojik parçalanabilir implantlar üretiliyor olacak.  Biyoprint teknolojisi ile kalp kapakçığı, kulak kıkırdağı, sentetik deri gibi vücut parçalarının kullanımı artacak. Belkide yedek organların biyoprinting teknolojisi ile basıldığı bir gelecek bekliyor bizi.

    Artırılmış ve Sanal Gerçeklik

    Woman at the park smiling and using google glass and a mobile phone

    Sanal ve artırılmış gerçeklik geleceğin önde gelen sektörlerinden biri haline gelecek. Global bir şirket olarak Facebook, 2014’de Sanal Gerçeklik  şirketi olan Oculus’u satın alarak bu konunun gelecekte ne kadar önemli olacağının altını çizmiş oldu. Yine aynı şekilde Google’da bir Artırılmış Gerçeklik şirketi olan Magic Leap şirketini destekleme başladı. Özellikle tıp, sinema söktöründe sanal gerçeklik oldukça yoğun kullanılıyor olacak. Günümüzde,  Artırılmış Gerçeklik teknolojisi tam anlamı ile beklenilen ilgiyi görmese de, on yıl içinde oldukça popüler olacağını söylemeliyim. Artırılmış  Gerçeklik sayesinde gerçek dünyayı, dijital uzaya entegre ederek,  gerçek ile sanal ortamı birlikte deneyimleme şansımız olacak.

    Robotlar ve Bilgisayar Vizyonu

    iStock_000072136031_Small

    Günümüzde özellikle uzak doğu ülkelerden gelen, insansı robot haberleri oldukça ilgi çekiyor.  “Droid ve Humanoid Robot” kelimeleri artık daha çok kullanılmaya başlandı. Robotlar gelecekte hayatın içinde daha fazla olacaklar. Bundan kaçış mümkün gözükmüyor.  İlerde çocuklarımızın robot hayvanlarının olacağı kesin. 202o’ye kadar Olimpiyatlarda droidleri görebileceğimizi düşünüyorum.

    Yine on yıl içinde, evde yardımcı olarak, robotları göreceğiz.

    Makine Öğrenmesi (Machine Learning)

    iStock_000046609756_Small

    Makine Öğrenmesini (Machine Learning); matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanarak mevcut verilerden çıkarımlar yaparak, bu çıkarımlardan bilinmeyene dair tahminlerde bulunan yöntemi olarak ifade edebiliriz. Bu kavrama güncel hayatımızdan örnekler verecek olursak: yüz tanıma sistemleri, belge sınıflandırma ve spam tespiti.

    Makine öğrenmesi, dikkat çeken teknolojilerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Aslında günümüzde bir çok alanda farkında olmadan bu öğrenme algoritmasını kullanıyoruz. Mesela Google gibi arama motorları daime bu öğrenme algoritmalarını kullanıyor. Web sitelerini derecelendirirken, bu öğrenme algoritmalarından faydalanıyorlar. Facebook’a yüklenen fotoğraflarınızda, Facebook’un otomatik olarak arkadaşlarınızı tanıması yine Machine Learning sayesinde gerçekleştiriliyor. E-posta servislerinin e-postaları spam olarak belirlemesi de makine öğrenmesi sayesinde yapılıyor.

    İnternetin gelecekte çok daha fazla yaygınlaşması ve buna bağlı olarak çoğu işlemin otomatik olarak gerçekleşecek olması, Machine learning kullanımının artacağı anlamına geliyor. Günümüzde bile birçok şirketin, internetteki verileri toplayıp, bunları makine öğrenmesi algoritması ile işleyip, kullanıcı davranışlarını tespit ederek, kullanıcılara daha iyi hizmet sunmaları sağlanıyor.

    Bunlara ek olarak makine öğrenmesi sağlık alanında da kullanılacak. Hasta kayıtları, makine öğrenmesi algoritması sayesinde işlenerek, hastalıklar daha iyi analiz ediliyor olacak.

    Biyometrik Sistemler

    Biyometrik sistemler, kişileri fiziksel özelliklerinden tespit edebilen bilgisayar destekli kimlik tanıma sistemleridir. Biyometrik sistemler ile ilgili araştırmalar büyük bir hızla sürüyor. En yaygın olarak kullanılan yöntemlerin başında; parmak izi tanıma, el geometrisi tanıma, iris-retina analizi, yüz tanıma, ses analizi, imza analizi geliyor.

    Biyometrik sistemler, geleceğin önemli kullanım alanları olan sistemleri olarak öne çıkıyor. Bu sistemin kullanım alanlarını şimdiden tahmin etmek oldukça güç.

    Drone’lar ve İnsansız Sistemler

    Günümüzde Drone olarak ifade ettiğimiz, insansız hava araçları zaten kullanılmakta. Özellikle havacılıkta kullanılan drone’ların, gelecekte hayatın her alanında kullanılacağını tahmin etmek güç değil.

    Otonom Arabalar

    Google, Apple ve Intel gibi küresel teknoloji şirketleri, Otonom arabalar konusunda büyük Ar-Ge çalışmaları yapıyor.  Gelecek on yıl içinde, günümüzdeki otomobil şirketlerinin, otonom arabalar konusunda büyük yarışlara gireceğini söyleyebiliriz. Ford, Audi, Volvo, BMW otonom araba konusunda yeni modellerini tanıtmaya başladılar bile. Teslanın elektrikli ve sürücüsüz arabasının daha üretimi yapılmadan, 326 bin ön sipariş alması, bu sektöre ne kadar talep olduğunun bir göstergesi.

    Elektronik Para

    iStock_000071164685_Small

    Blockchain endüstrisi 2016 yılında milyarlarca dolar yatırım aldı ve NASDAQ ile NYSE gibi köklü finans enstitülerinin de dahil olduğu 35’ten fazla Blokchain projesi duyuruldu.

    Blockchain şüphesiz gelecekte büyük bir rol oynayacak fakat gelişim hızı ve inanılmaz potansiyeli, hayatlarımızı nasıl değiştireceğini öngörmeyi neredeyse imkansızlaştırıyor.

     

    Kaynak:

    http://www.yazilimsevdasi.com/machine-learning-makine-ogrenmesi-nedir/

    https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsans%C4%B1z_hava_arac%C4%B1

    http://www.melekyatirimplatformu.com/tr/blog/takastan-bitcoin-e-ticaretin-enstrumanlari

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN