Acısıyla, tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yılbaşına günler kala şimdiden planlarımızı yapmaya başladık. Yılbaşında nereye gideceğiz, ne giyeceğiz, yeni yıla kiminle gireceğiz? Peki bu yıl yılbaşı hindimizi nasıl pişireceğiz?
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez lezzeti hindi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yıl sofralarının baş tacı. Yeni yıl öncesi yılbaşının simgelerinden olan hindi eti, yeni yıla evinde girmek isteyenlerle birlikte, restoran ve otel sahiplerinin de ilk tercihi. Benim gibi yılbaşını evde geçirmeyi tercih edenlerdenseniz, sizler için misafirlerinize lezzet şöleni sunabileceğiniz ve hindi pişirebileceğiniz fırınları listeleledim.
Vestel AFB 601 MT Ankastre Fırın: Fırının piliç çevirme aparatı sayesinde tavuk ve hindi gibi etleri rahatça pişirebilirsiniz. Turbo fan sayesinde daha iyi et ve börek pişirebilirsiniz. Bu özellik tepsinin her yerine eşit sıcaklık dağıtıp, daha iyi bir pişirme sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu fırında yoğurt da yapabiliyorsunuz. Ankastre değil de solo fırına ihtiyacınız varsa “Vestel Gurme 9400 CX Solo Fırın”ı da tercih edebilirsiniz. Tavauk çevirme ve kebapçı özelliği bu modelde de mevcut. Vestel Gurme Fırın, evde sebze kurumatmanıza, kendi ekmeğinizi kendizin yapmasına ve birbirinden lezzetli pizzalar pişirmenize de olanak sağlıyor.
Bosch HBN539E1T Ankastre Fırın: Fırının 9 farklı pişirme programı var. Bu özelliklerden 3’ü ızgara yapmak için. Fanlı ızgara ayarında ısıyı eşit dağıtırken, hindinizin nar gibi kızarmasını sağlarsınız. Ekstra olarak pizza pişirme ve mikro dalgalarda kullanılan buz çözme özelliği var. Yemeğin yanmasını istemiyorsanız, zaman ayağıyla yapmayan yemekler pişirebilirsiniz. En önemli özelliklerinden birisi de evinizin güvenliği için çocuk kilidi ve alarm özelliği mevcut.
Luxell LX 3590: Piliç çevirme özelliği ve aparatı var. Özel ızgara aparatları sayesinde ızgara da yapabiliyor. Rezisdansı gizli ve bu da fırının kolay temizlenmesi ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Turbo fanı sayesinde ısıyı eşit dağıtıyor ve yemeği kurutmuyor.1 tane yuvarlak , 1 tane de kare tepsisi var. Markanın Börekçi serisinde yer alan bu fırını aynı zamanda börek pişirmek için de kullanabilirsiniz..
Samsung Dual Cook: Samsung Dual Cook Fırın, tasarımı ile geleneksel fırınlardaki her zaman aynı boyutlar tüm yemeklere uyar yaklaşımını değiştirerek, kendi tasarım standartlarını oluşturuyor. Tek bir tepsi ile ufak bir kek pişirecekken, 9 kg.lık bir hindiyi almaya yetecek kadar geniş bir alan hem zaman hem de enerji kaybına neden oluyor. Samsung’un Dual Cook’un tasarımı bu sorunu çözmüşse benziyor. Çıkarılabilir bir raf, geniş kapasiteli fırını, her biri kendi sıcaklığına ve zaman ayarına sahip iki bağımsız kontrollü odaya bölmenizi sağlıyor. Dual Cook teknolojisi, fırınınızın bir yarısında güvenle özel yılbaşı hindinizi yapabilirken, diğer yarısında ise leziz sıcak çikolatalı kekinizi yavaşça pişirebilmeniz anlamına geliyor. Bu sayede zaman ve enerjiden de tasarruf edebiliyorsunuz.
Hindi pişirmenin püf noktaları
Birçoğunuz fırında hindi pişirmenin zor ve zahmeti bir iş olduğunuz düşünür. Halbukı işin püf noktalarını öğrendiğinizde hindi pişirmek hiç de zor değil. Sizler için Master Chef Kadir Yüksel’den yılbaşına özel lezzetli bir fırında hindi tarifi ve hindi pişirmenin püf noktalarını aldım.
Hindi pişirmenin püf noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
– Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, süt, soya sosu ve limon , tuz, biber ve baharatlarla marine edilirse daha lezzetli olur. Marine edilmiş hindi 2 gün boyunca fırın poşetinde bekletiyoruz.
Hindinin zeytinyağı, asit (sirke, limon) ve baharatlardan oluşan karışımda bekletilmesinin yararı nedir?
– Hindi bu karışımda bekletildiğinde asit ve yağ karışımı, baharatın hindi etine işlemesini sağlar. Az miktarda sirke ve limon suyu eti dirileştirir, çok miktarda asit ise lifli ve pürüzlü duruma getirir. Bu nedenle denge iyi sağlanmalıdır.
Hindi tereyağı ile ne sıklıkta yağlanmalıdır?
– Hindinin tereyağı ile yağlanması iyi bir kızarmanın sağlanması içindir. Hindinin iç bölümlerinin lezzetini ya da nemini etkilemez. Çok sık yağlandığında fırın sıcaklığının kaybına neden olur ve hindinin pişme süresini uzatır. Bu nedenle yağlamanın daha çok fırında pişirmenin son bir saatinde seyrek olarak yapılması daha iyi olacaktır.Böylece hindi parlak,nar ve özel lezzetli bir hale gelir.içi doldurulmuş hindi daha uzun sürede pişer
– Hindi etinin içine biberiye, defne yaprağı, havuç, kuru soğan, sarımsak, kereviz sapı ve patatesle dolduruyoruz. Böylelikle hindimiz daha lezzetli olur.
– Hindinin pişirileceği kabın büyüklüğü ve pişirilecek fırın oldukça önemlidir. Piliç çevirme özelliği olan, Turbo fanlı fırınlar hindinin her tarafının eşit olarak pişmesini sağlar.
– Hindiyi fırına göğüs kısmı yukarıya gelecek şekilde yerleştirilir.
– Hindi en düşük 160 derece sıcaklıkta pişirilir. Hindi pişirmek için fırını daha önce ısıtmak gerekli değildir.
Fırında Sebzeli Hindi:
Sebzeler:
500gr brokoli
500gr brüksel lahanası
500gr mantar
500gr baby patates
500gr baby havuç
500gr üç renk biber
Marine için:
1bardak süt
1bardak soya sosu
1bardak zeytinyağı
2adet linin
Bir tutam tuz bir tutam karabiber
İçini doldurmak için
Maydanoz
Soğan
Defne yaprağı
Patates
Hindi seçimi: Mevcut misafir sayımıza göre hindi seçimimizi yapmamız lazım. Şefin tavsiyesi 5-7 kg arasında bir hindi satın almanız yönünde.
Tarifimiz:
Soslamak: Öncelikle süt, zeytinyağı, soya sosu, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırmak. Daha sonra hindiyi yıkayıp, fırın torbasının içine koyuyoruz sonra sosumuzu torbanın içine döküp ağzını sıkıca baglayıp iki gün buzdolabında bekletiyoruz.
Pişirme: Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Marine ettiğimiz hindinin içini dolduruyoruz (şogan, kereviz sapı,patates,sarımsak,havuç,maydanoz,defne yaprağı ve biberiye ) malzemelerle doldurduğumuz hindiyi fırına atıyoruz. Yaklaşık 4,5 saat içerisinde arada bir fırından çıkartıp, tereyağı sürerek nar gibi kızarmasini sağlıyoruz. Sebzeleri önceden az suyla ön haşlama yapıyoruz. Haşladığımız sebzeleri daha sonra az yağda soteliyoruz. Sotelediğimiz sebzeleri borcama koyup, üstüne de hindiyi yerleştirecek servis ediyoruz.
Hepinize ailenizde birlikte geçirebileceğiniz sağlıklı, mutlu ve yüzünüzden gülümsemenin eksik olmayacağı bir yıl dilerim. Afiyet olsun.