Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelBu Yıl İçinde Yıldızı Parlayan Teknolojiler

    Bu Yıl İçinde Yıldızı Parlayan Teknolojiler

          Dünyanın acil sorunlarına teknolojik çözüm bulmak için araştırma şirketleri oldukça büyük bütçeli projeleri yürütüyorlar. Yapay yapraklardan tutun da havadan su elde etmeye kadar yeni teknolojiler üzerinde çalışılıyor. Yeni teknolojiler ile dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek, dünya kaynaklarını korumak adına çalışmalar yapılıyor.

          Bu haftaki yazımda; 2017 yılı içinde yıldızı parlayan teknolojilerden bahsedeceğim.

    Quantum Bilgisayar Teknolojisi

          0 ve 1 mantığı ile çalışan geleneksel bilgisayarlar limitlerine ulaşmak üzere. Bu durum; bilgisayar sektöründe yeni teknolojilerin denenmesi için ortam oluşturuyor. Geçen yıl içinde büyük bir teknoloji şirketi bulut ortamında Quantum Bilgisayarı genel kullanıma açtı bile. Her ne kadar teorik olarak hesaplanan işlemci gücüne erişemeyen Quantum Bilgisayarlar, bu yıl içinde yapılan araştırmalarla teorideki kapasitelerine emin adımlarla ilerliyor.

          Quantum teknolojisinin geldiği seviye, bu teknolojinin bilgisayarlara da uyarlanma fikrini ortaya koydu. Quantum bilgisayarlar; standart bilgisayarlar gibi bit’ler ile çalışmıyor. Quantum bilgisayarlarda kübit adı verile fotonlar kullanılıyor. Fotonların polarizasyon durumlarına göre veri üretilip işleniyor. Bu bilgisayarlarda fotonların dikey polarizasyonu 0, yatay polarizasyonu da 1 olarak kabul ediliyor. Kuantum bilgisayarlarda zor işlemler çok daha kısa sürede yapılabiliyor. Bu yıl içinde  dünya üzerindeki elliden fazla Start-up, Kuantum Bilgisayar konusunda yeni teknolojiler geliştirmeye başladılar.  2017 yılı, bilgisayar sektöründe tam anlamı ile “Quantum Hazır” yılı olarak ifade ediliyor.

    Genomik Aşılar Teknolojisi

          Gene dayalı aşılar, bir çok sebeple geleneksel aşılara göre daha üstün. Özellikle, şiddetli salgın durumumda üstünlükleri daha fazla gün yüzüne çıkıyor. İmalatının daha hızlı ve ucuz olması, Genomik-aşıları daha avantajlı duruma getiriyor. Hastalık oluşturan mikropta ki değişime daha hızlı adaptasyon sağlayan genomik-aşılar, bu yılın popüler çalışma konularından birisi haline gelmiş durumda.

    Sıfır Emisyonlu Teknolojiler

         Geleneksel araç yakıtlarının çevreye verdiği zararları önlemek amacıyla, sıfır emisyonlu Hidrojen yakıt hücreleri teknolojisi üzerindeki çalışmalar olanca hızıyla davam ediyor. Günümüze kadar kullanılan yakıtlardaki yüksek oranda ve pahalı platin katalizör kullanılmasının önüne geçmek ve çevreyi neredeyse hiç kirletmeyen yakıt hücreleri üzerinde çalışmalar ile, geçmişte kullanılan platin katalizör bağımlılığının ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

    Hassas Çiftçilik teknolojisi

          Sanayi 4.0 devrimi sayesinde, çiftçilikte kullanılan kimyasal maddeler azaltılırken, ürün kalitesini artırma yolunda avantajlar sağlamaya başlamış durumda. Çiftçilikte kullanılan sensörler, robotlar, GPS ve haritalar sayesinde, arazi analizi daha kolay yapılabilmekte, bitkilerin ihtiyacı olan maddeler bu sayede daha kolay bulunabilmekte. Bitki kontrolleri için uçak kullanımından tutun da, güneş enerji panelleri ve akıllı telefonlara kadar bir dizi teknolojiler kullanılarak daha fazla verim elde etmek için yenilikler geliştirilmekte. Günümüz teknolojik gelişmeleri sayesinde, kullanılan izleme ve değerlendirme sistemlerinin maliyetleri de azalmakta.

    Güneş ışığından sıvı yakıt elde etme teknolojisi

          Günümüzde, bilim insanları fotosentez yapıp enerji depolayabilen basit yapraklar geliştirebilir miyiz diye sorular sorup, cevaplarını arıyorlar. Bu konuda oldukça da olumlu düşünüyorlar. Yapılar araştırmalar; güneş ışığı katalizörü eşliğinde, sudan hidrojen ve su elde etme üzerine kurulmuş durumda. Bu işlem sonucunda elde edilen hidrojeni kullanarak, CO2’yi hidrokarbonlara dönüştürmek amaçlanıyor.  Sonuç olarak; bu tepkimelerle elde edilen hidrojen sayesinde, yanma sonucu ortaya çıkan CO2’nin atmosfere değil de yakıta dönüştürülmesi planlanıyor. Bu çalışmalar olumlu sonuç verdiğinde, hava kirliğinden enerji elde etmek yolunda devrimsel yenilikler gerçekleşebilir.

    Havadan temiz su elde etme teknolojisi

          Havadan temiz su elde etmek yeni bir teknoloji olmamasına rağmen, şimdiye kadar kullanılan tekniklerde; yüksek oranlarda nem ve enerji gereksinimi söz konusuydu. Günümüzde bu durum değişiyor. Massachusetts teknoloji enstitüsü, Californiya Üniversitesi ve Berkeley’deki bilim insanları; gözenekli kristalleri kullanarak, enerji kullanmadan havadan su elde etmenin bir yöntemini test ettiler. Ayrıca, Arizona’dan “Zero Mass Water” adındaki bir Start-UP’da; şebekeden bağımsız güneş sistemi kullanarak, havadan günde 2.5 litre temiz su elde etmenin yolunu bulmuş durumda.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN