Antigravity ismini bir kenara not alın. Spor alanında gerçek bir devrim ile karşı karşıyayız. Amerikalı olimpik jimnastikçi ve Broadway koreografı Christhoper Harrison tarafından geliştirilmiş yoga, fitness, pilates, jimnastik gibi temel spor branşlarını içeren Antigravity’de temel prensip başta omurga olmak üzere bedenimizi oluşturan tüm parçaları 0 baskı (yerçekimsiz) ile çalıştırmak. Bunun için yapmamız gereken C.Harrison’un geliştirdiği özel hamakları kullanarak baş aşağı durmak! Evet doğru duydunuz. Egzersizi yaparken birçok teknikle havada süzülecek, yeri gelip baş aşağı dönecek ve tüm ağrılarınızdan kurtulduğunuzu hissedeceksiniz. Bu alanda sertifika sahibi ender eğitmenlerden Ertan Aydoğdu’ya işin detaylarını sorduk.
Siz sertifikanızı C. Harrison’dan aldınız. Bu nasıl bir duygu?
C.Harrisondan yani Antigravity®nin yaratıcısında bu metodu öğrenmek harika bir duygu. Kendisi yüksek iletişim becerilerine sahip çok iyi bir insan ve süper bir hoca! Onun öğrencisi olmak bana gurur veriyor.
O nasıl geliştirmiş Antigravity’i?
Brezilyaya yaptığı bir seyahatte yerel bir gösteride hamak benzeri bir materyalle yapılan danstan çok etkilenmiş ve bunu kullanarak fiziksel becerilerini ilerletebileceğini düşünerek Antigravity’nin temelleri üzerinde çalışmaya başlamış. Yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip Antigravity ancak son yıllarda dünyada ilgi görmeye başladı.
Tam olarak fark nedir?
Yerçekiminin beden üzerindeki güçlendirici etkisinin aksine yerçekiminden aksi yönde bedeni baskı altına almadan açarak ve uzatarak da çalıştırıp verim elde etmeyi öngörmekte. Açıkça söyleyebilirim ki önemli omurga sorunları olan insanlarla birlikte kan dolaşımını tersine çevirerek beden üzerinde harika işler yapmakta. Teknik olarak ifade etmem gerekirse enzim aktivitelerinde artış lenfotik sistemde yenilenme gibi bir çok önemli yararı var. Ayrıca şu anda tıp dünyasında devrim niteliğinde önemli gelişmeler var,bedenimizi aynen Antigravity hamağı gibi saran fasya dokusunun verimli çalıştırılabilmesi için harika bir metot.
Antigravity’nin sizin gibi profesyonel bir sporcuda etkileri nasıl oldu?
Eski bir milli atletim. 110 metre engelli branşında uzun yıllar başarılı bir profesyonel sporcu olarak yarıştım ancak yıllarca güçlenmek için yaptığımız başta ağırlık çalışmaları olmak üzere birçok kuvvet ve teknik antrenman omurgamı yıprattı ve 3 yıl önce omurga cerrahisi geçirdim. Mesleğim ve en çok sevdiğim şey spor. Antigravity tam bu noktada önemli bir ışık yaktı ve omurgamı hiç baskı yüklemeden tüm kaslarımı çalıştırıp esnetip sağlıklı ve formda tutmamı sağladı.
Fasya nedir?
İnsan bedeni “Biointensigrty” yani gerilimli bütünsellik olarak adlandırılan bir mimari ve mühendislik harikası. Öyle ki birçok mühendislik bilimler insan bedeninden etkileniyor ve yeni tasarımlar ortaya koyuyor. Fasya bu gerilimli bütünsellik modelini sağlayan ana elemanın Fasya dokusu olduğunu ispatladı. Tıp bilimi için yepyeni bir buluş bu. Şu anda tıp ve biomekanik bilimciler fasya dokusunun daha iyi nasıl çalıştırılıp önemli sağlık sorunlarına çare olabileceğini araştırıyor.
Antigravity ve fasya arasındaki bağlantı nasıl?
Antigravity ise tam bu noktada devreye giriyor. Muhteşem bir tasarım ve mühendislik yapısı olan insan bedeninin gerilimli bütünsellik olmasını sağlayan fasya dokusunun en iyi çalıştırıldığı egzersiz metotlarından biri.
Baş aşağı durmak bedene gerçekten iyi geliyor mu?
Antigravity insan bedeninin üzerine bir yük yüklemeden de spor yapılabileceğini gösterdi bize. Ayrıca yapılan yüklemelerin beden üzerinde yaratacağı olası sorunları da çözme noktasında oldukça başarılı. Düşünsenize bir kere, baskı altında her gün yorulan omurganızı sıfır baskı altında açıyor ve uzatıyorsunuz. Aslında tam da omurgamızın ihtiyaç duyduğu şey bu. Bazen hayatı baş aşağı çevirmek bütün sorunları çözebiliyor.
Bilim ve teknolojinin spora katkılarını nasıl yorumluyorsunuz?
Bilim spora yardımcı oluyor kesinlikle. İnsan bedeninin hareket analizi bir mühendislik alanı. Tıp, mühendislik çalışmaları sayesinde hızla ilerliyor. Özellikle ileri teknoloji görüntüleme ve analiz sistemleri en basitinden fasya dokusunu aslında içeriğini ve fonksiyonunu gösterdi. Bilimsel çalışmalar ile insan bedeninin özelliklerini öğrendikçe hangi metotları kullanarak spor yaparsak insanın sağlık ve performansını artırırız sorusuna daha iyi cevaplar verebiliyoruz.
Basit bir soru ile bitirelim. Antigravity ile kilo vermek ya da kas yapmam mümkün mü?
Antigravity tamamen güvenli bir metot. Tüm otoriteler tarafında tescilli bir sistem ve kesinlikle kilo verdiriyor. Kas yapmak mı istediniz buna da “Evet!” diyeceğim. Ancak uçmak için büyük kaslara ihtiyaç yok. İnce çizgi çizgi ve güçlü kaslara ihtiyaç var ve Antigravity, emin olun bunu çok başarılı şekilde sağlıyor.
Not: Ertan Aydoğdu, İstanbul Marriott Hotel Asia’nın içinde yer alan Palestra Fitness SPA’nın (www.palestra.com.tr) baş eğitmeni olarak eğitim ve çalışmalarına devam etmekte.