IOWN (Yenilikçi Optik ve Kablosuz Ağ), optiğe odaklanan yenilikçi teknolojiyi ve çok güçlü hesaplama kaynaklarını kullanan yüksek hızlı, yüksek kapasiteli iletişim sağlayabilen terminaller dahil olmak üzere ağlar ve bilgi işleme altyapısı için bir girişimdir. Bu girişim, mevcut altyapının sınırlamalarını yenilikçi teknolojilerle aşmak, mevcut tüm bilgilere dayanarak bireyi bütünle optimize etmek ve çeşitliliğe toleranslı zengin bir toplum yaratmak için yapılandırılıyor. Yapılan planlamalar gerçekleşirse bu yeni teknolojinin 2024’te şartnameleri tamamlanacak ve 2030’da girişim hayata geçirilecek.
IOWN Japonya merkezli NTT AR-Ge firması tarafından geliştiriliyor. IOWN konsepti, mevcut bilgi ve iletişim sistemlerini dönüştürmeyi ve mevcut BİT teknolojisinin sınırlamalarının ötesine geçen yeni bir bilgi ve iletişim altyapısı gerçekleştirmeyi amaçlamakta. Ağlardan terminallere kadar her şeyi fotonik tabanlı teknolojiyle tanıştıran “All-Photonics Network”, gerçek dünya ile dijital dünyayı birleştirerek geleceğe dair tahminler gerçekleştiren “Digital Twin Computing” ve “Digital Twin Computing”den oluşuyor.
IOWN İle Yeni Bir Dünyaya Doğru
İnternet ve akıllı telefonlar gibi önemli yenilikler toplumumuzu önemli ölçüde değiştirdi diyebiliriz. Sonuç olarak, mülkiyetten kullanıcılığa kadar insanların değerleri de etkilendi. Toplumumuzda bilgisayarlaşma ve bilişim hızlandıkça, BİT (bilgi ve iletişim teknolojisi) içeren yeni finansal hizmetler ve yapay zeka aracılığıyla otomatik sürüş gibi yapay zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) kullanımı günden güne artacak. Bununla birlikte hayatlarımızın büyük ölçüde değişeceği ve farklı değerlerin ortaya çıkacağı düşünülebilir.
IOWN ‘un Hedefi Çeşitliliğe Yanıt Vermek
Bu yeni dünyayı farklı kılan şeylerin başında başkalarını anlamak geliyor. Bu tür bir anlayışı derinleştirmek için, bilgileri ve duyarlılıkları başkalarının bakış açısından görmek çok faydalı olabilir. Bu dünyayı teknoloji aracılığıyla inşa etmek için, yalnızca yüksek çözünürlüklü ve oldukça hassas sensörler geliştirerek daha fazla bilgi elde etmek değil, aynı zamanda başkalarının duyarlılığını ve öznelliğini dikkate alarak bilgiyi işlemek de gerekli.
Bu görüş ile çalışmalar yaparken sadece bilim ve teknolojiyi değil, aynı zamanda beşeri ve sosyal bilimleri de dahil etmek gerekiyor. İnsanların teknolojinin sonuçlarından stressiz bir şekilde zevk aldıklarında ortaya çıkan durum için doğal terimini kullanıyoruz. İnsanların ve çevrenin uyum içinde olduğu bir dünya için doğal harmonik terimini de kullanıyoruz. IOWN konseptinin hedefi olarak bunlar gösterilebilir.
İnternetin Sınırlarını Aşmak
Böyle bir dünyada çok büyük miktarda bilginin iletilmesi ve işlenmesi gerekmekte ve mevcut bilgi ve iletişim sistemleri bu tür bilgileri işleyemiyor. İnternet trafiğinin son yirmi yılda yaklaşık 190 kat arttığı öngörülüyor. Sadece mevcut bilgi iletişim sistemlerini kullanarak böyle bir durumu hafifletmeye çalışırsak, iletişim hacminin daha da artması, ağların daha da karmaşıklaşması ve tıkanıklık nedeniyle gecikmenin artması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız.
Güç Tüketimindeki Artışların Üstesinden Gelmek
IoT’deki gelişmeler nedeniyle bağlı cihaz sayısındaki patlama, yalnızca ağ yükünü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda enerji tüketimi konusunda ciddi endişeler doğuruyor. Bulut hizmetlerinin sağlanması için gerekli olan veri merkezlerinin güç tüketimindeki artış, küresel bir sorun haline geldi.
IOWN Konseptinin Bu Sosyal Sorunları Aşağıdaki Gibi Çözmesi Bekleniyor
Güç tüketimindeki çarpıcı azalma ve iletişim bant genişliğinin genişletilmesi, hesaplama karmaşıklığındaki patlayıcı artış için muazzam işlem kapasitesi sağlayabilir.
Kapasiteyi artırarak ve iletişimdeki gecikmeleri azaltarak, çeşitli sensörlerden toplanan ve beş duyuyu aşan çok büyük miktarda bilgiyi gerçek zamanlı olarak paylaşmak mümkün kılınabilir.
Optik dalga boylarının özel kullanımı, yüksek düzeyde gizlilik ve kararlılık sağlar ve görev açısından kritik hizmetler için kullanılabilir.
Çeşitli kaynakların merkezi yönetimi için çoklu düzenleme yetenekleri, endüstriyel ve bölgesel alanlarda kaynak kullanımına olanak tanıyabilir.
Çeşitli dijital ikizleri ve insan modellerini birleştirerek gerçek dünyayı kopyalayan ve genişleten bir siber uzayın yaratılması sağlanabilir.
IOWN Konsepti Tarafından Yaratılan Gelecek
IOWN kavramı, çeşitli değerler de dahil olmak üzere çok büyük miktarda bilgiyi gerçek zamanlı ve bölünmeden dağıtarak ve işleyerek başkalarının bakış açılarını ve deneyimlerini paylaşmayı kolaylaştırır. Başkalarına karşı anlayış ve empatiye dayalı sosyal davranışı teşvik ederek, insanlar ve toplum arasındaki “bağların” kalitesini iyileştirebileceğimize ve böylece insanların değerlerini güncellenebilir.
IOWN konseptinin hedeflediği toplumun anahtarı “geleceği tahmin etmek” olarak açıklanıyor. Doğru tahminler yapabilirse, buna göre de doğru yanıtlar verilebilir. Bu aslında “geleceği değiştirmek” anlamına geliyor. Mevcut sistemle geleceğin nispeten basit tahminleri gerçekleştirilebilir, ancak IOWN konseptiyle hedeflenen tahminler, doğruluk ve hızdaki farkın etkisiyle hali hazırda kullandığımız teknolojilere göre kat kat daha iyi olacağı söylenebilir.
Örneğin, tıp ve sağlık hizmetleri alanlarında biyo verileri kullanan gelişmiş gelecek tahminleri gerçekleştirilebilir. Vücut ısısı, kan basıncı ve kalp atış hızı gibi günlük biyo verileri hastalık öyküsü, genomik bilgiler ve diğer bilgilerle birleştirerek, hangi hastalığın ne zaman ve nerede ortaya çıkacağını doğru bir şekilde tahmin etmek mümkün kılınabilir. Ortaya çıkacak sonuçlar kullanıcıların hastalık durumunda çok daha hızlı müdahaleye izin verebilir.