Yeni bir akıllı telefon alındığında yapılması gerekenleri sıra ile yazmaya kalkmak oldukça zaman alabilir. Hele de daha önce kullanılmayan bir işletim sistemi olan bir cihaza alışmak biraz zaman alabilir. Bu haftaki yazımda, yeni bir iPhone alındığında yapılması gerekenlerden bahsedeceğim. Yeni Bir iPhone Alındığında Yapılması Gerekenler
Cihaz ilk açıldığında mutlaka yapılması gereken bazı ayarlamalar var. Şimdi yapılması gerekenlerden en önemlilerini sırayla açıklayalım.
Bir Apple Hesabı Almak
Yeni bir iPhone alındığında yapılması gereken ilk işlem yeni bir Apple hesabı almaktır. Eğer telefonunuzu yeni bir iPhone modeli ile değiştiriyor ve daha önce bir Apple hesabı almışsanız, yeni telefonda eski hesabınızı kullanabilirsiniz. Yeni alınan Apple hesabı, iTunes Store ve App Store’da işlem yapmak için gereklidir. Ücretisiz olarak alınan Apple hesabı ile aynı zamanda; iTunes store’dan müzik, film, uygulamaları satın alınması, iMessage, iCloud, iPhone’umu bul, FaceTime, Apple Music ve bunun gibi servisleri kullanma hakkına da sahip olursunuz. Tabi bu uygulamaların bazıları ücretlidir. Kullanıdığı kadarı ile ödeme yapılır.
Apple hesabı alırken daha önce var olan bir e-posta hesabı kullanılabilir. Apple hesabı için kullanılan parola bilgisi ve kullanılan e-posta hesabı oldukça önemlidir. Daha sonra yapılacak telefon değişikliklerinde ya da telefonunuzu sattığınızda veya başkasına verdiğinizde bu hesap bilgileri gereklidir.
Yeni iPhone’u Etkinleştirmek
Yeni bir iPhone alındığında, temel kurulum işlemiyle cihazın etkinleştirilmesi yapılır. Cihazın etkinleştirmesi ile telefon kullanıma hazır hale gelmiş olur. Etkinleştirme esnasında FaceTime, iPhon’umu bul, iMessage ve diğer bazı ayarlamalar yapılır. Yapılan bu ayarlamalar istenirse daha sonra değiştirilebilir.
iCloud’u Yapılandırma
iCloud servisi, akıllı telefon, tablet veya Mac bilgisayarınızda bulunan verilerinizi Apple sunucularına yedeklemek ve herhangi bir ortamdan verilere ulaşmanızı sağlayan bir hizmettir. Apple hesabı olan ve iCloud servisini kullanmaya başlayan herkes için 5 GB’lık bir kullanım alanı ücretsiz olarak sunulur. Kullanılan alanın artırılması için ek ödeme yapılması gerekir. iPhone da bulunan telefon rehberi de eğer istenirse iCloud’a yedeklenebilir. iCloud’a yedeklenen bilgilere web arayüzünden de erişim sağlanabilir.
iPhone’umu Bul’u Etkinleştirme
iPhone’umu bul, haritada iPhone’un konumunu bulmaya yarayan, iPhone’un dahili GPS servisi ile entegre çalışan bir iCloud hizmetidir. iPhone kaybolduğunda veya çalındığında bu özellikle oldukça işe yarayacaktır. Cihazın şarjı bittiğinde bile en son sinyal gönderilen yerin bilgileri görülebilir.
Parmak izi ve Yüz Tanımanın Ayarlanması
iPhone X ve sonrasındaki telefonlar için yüz tanıma teknolojisi kullanılmaya başlamakla birlikte, daha önceki iPhone modelleri olan iPhone 5S, 6, 6S, 7 ve 8 de parmak izi ile ekran kilidinin açılması söz konusudur. Gerek yüz tanıma teknolojisi ve gerekse de parmak izi ile telefon kilidinin açılması, aynı zamanda iTunes ve App Store üzerinden uygulama satın alınması başta olmak üzere, birçok servisin güvenliğinin sağlanmasında da kullanılır.
Gerek FaceID ve gerekse de Touch ID olarak ifade edilen yüz ve parmak izi tanıma servislerinin ayarlamaları, standart iPhone kurumu işlemlerinin bir parçasıdır.
iTunes’u yüklemek
iTunes, iPhone’da bulunan müzik, video, fotoğraf ve diğer uygulamaları bilgisayarınıza yedekleyebileceğiniz ya da silebileceğiniz ve aynı zamanda App Store ve iTunes arayüzlerinden direk bilgisayar aracılığı ile işlem yapabileceğiniz bir uygulamadır.
iPhone’un yedeklenmesi ve aynı zamanda yedekten geri dönülmesi işleminde iTunes uygulaması kullanılmaktadır. Mac bilgisayarlarda iTunes önceden yüklenmiş olarak gelir. Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda sonradan yüklenmesi gereklidir.
Yeni iPhone modellerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter takip için @salihertugrul