Hayatımızın her anına dokunan ve hızla dijitalleştiren yeni nesil teknolojiler eğlence tüketim alışkanlıklarımızı da dönüştürüyor. Örneğin artık televizyon karşına oturup ekranda ne varsa izleme devri çoktan bitmiş durumda. Yeni nesil akıllı TV’ler size internetin sınırsız içeriğiyle zengin bir eğlence deneyimi vadediyor. Ama online eğlence için ille de akıllı TV almanıza gerek yok. Onun yerine televizyonunuzu internete bağlayan bir TV streaming cihazı da pekala işinizi görebilir. Bu sayede akıllı telefon ve laptopunuzdan filmleri veya istediğiniz diğer şeyleri TV’nizin büyük ekranına yansıtabilirsiniz. Öte yandan tüm istediğiniz özellikleri tek bir cihazda bulmanız biraz zor olabilir, bu nedenle satın almadan önce ilgili cihazları iyice araştırmanızda fayda var.
TV streaming cihazı seçerken..
Online içeriği TV’inizden tüketmenin pek çok yolu var. Basit set üstü kutular, TV streaming çubukları, güçlü oyun konsolları gibi. Bir TV streaming cihazı satın almayı kafaya koyduysanız seçim yaparken bazı kriterleri aklınızda tutmanızda fayda var. “Cihazın kullanıcı arayüzü nasıl, istenilen kanallara erişim kolay mı?” bunlar ilk sormanız gereken sorular. Bunun yanında ürünün video ve ses kalitesi ve elbette kullanım kolaylığı son derece önemli. Tüm bunlardan sonra oyunlar, sesli arama ve ekran yansıtma gibi ekstra özellikler de değerlendirme kriterleriniz arasında yerini almalı. Özellikle ABD’de TV streaming cihazları ile ilgili güçlü bir pazar oluşmaya başlamış durumda. Roku, Google, Philips başta olmak üzere pek çok teknoloji markası bu kategoride ürün geliştiriyor ancak oyunun kuralını burada da Apple belirliyor gibi görünüyor. Son olarak Eylül ayında yeni Apple TV’yi tanıtmasının ardından rakipleri Apple’ın sunduğu yeni özelliklere göre cihaz güncellemelerine son sürat başaldılar diyebiliriz.
Gelelim fiyat performans olarak piyasada en iyi olarak değerlendirebileceğimiz alternatiflere. Çoğunu Türkiye’den satın alamayacağınız bu cihazların kullanım yaygınlığı arttıkça bizim diyarlara düşmeye başlayacağının altını çizmekte fayda var.
Roku 3
Amazon Fire TV ve Apple TV ile aynı fiyatta olan Roku 3’ün özellikleri diğerlerine göre oldukça fazla. Bin 500’den fazla kanal sunan cihaz, en popüler kanalları içeriyor. Uzaktan kumanda edilebilen cihaz oyunlar için hareket kontrolü özelliğine ve kulaklık girişine sahip. Roku 3’Ü mobil cihazınızdan kontrol edilebiliyorsunuz. Cihaz Wi-Fi veya Ethernet ile internete bağlanabiliyor. İçeriği oldukça zengin olmasına rağmen cihazın arayüzü oldukça kolay ve elbette olmazsa olmaz sesli arama özelliği de mevcut. Tabii Türkiye’de kullanacaksınız zengin içeriği sizi pek alakadar etmeyecek.
Roku Streaming Stick
Taşınabilir, saklanabilir aktarım çubukları içerik erişiminde oldukça popüler ve çok fazla yer kaplamamaları da çok tercih edilmelerinde bir diğer etken. Ve bu tarz ürünler arasında ABD’de satılan en popüler ürünlerin başında Roku Streaming Stick geliyor. Roku Box’a göre küçük ve ucuz olan bu cihaz, Roku 3’de olan bazı ekstra özelliklere sahip olmasa da, performans ve kullanıcı deneyimi açısından çoğunlukla benzer özelliklere sahip. Ben okuduğum inceleme haberlerinin yalancısıyım.
Xbox One
Medya aktarım cihazı olarak bir oyun konsolu tercih edeceksiniz Xbox One iyi bir tercih olacaktır. Microsoft Xbox One televizyonlara ek özellik katan cihazlar arasında en iyisi seçilerek medya özellikleriyle beraber Emmy Ödülü almadan önce de, video oyun konsolları ile en popüler cihazlar arasında yer alıyordu. Bu segmentte oyun konsolu tercihiniz ise diğer alternatifleriniz Xbox 360, PS4 ve PS3. Eğer cihazınızda hem oyun hem de diğer online servislerin olmasını istiyorsanız Xbox One nispeten daha başarılı. Daha fazla uygulama ve bir oyun kütüphanesi ile cihaz oldukça kapsamlı bir eğlence merkezi. Daha ucuz bir ürün isteyenler için ise PlayStation 3’ün son versiyonu hala iyi bir seçenek.Microsoft Xbox cihaz seçeneklerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayın.
Yeni Apple TV
Kambersiz düğün, Apple’sız teknoloji alışveriş önerisi yazısı olmaz heralde. Ki malum adamlar yapınca da en iyisini yapıyor. Apple TV’nin yeni versiyonu teknoloji devinin evvelki haftalardaki lansmanının en çok ses getiren parçalarındandı hatırlarsanız. Yeni Apple TV yeni bir uzaktan kumanda sistemine ve Siri ile sesli kontrol özelliklerine sahip. Kumanda üzerindeki dokunmatik ekran sayesinde de videolarda sahneleri ileri geri almak çok daha kolay ve rahat bir hale getirilmiş. Sadece Apple TV’ye özel geliştirilmiş tvOS işletim sistemi üzerinde çalışan yeni Apple TV, tamamen yeniden tasarlanmış arayüzü Netflix, Hulu, HBO ve Showtime’ın da içinde yer aldığı farklı içeriklere ulaşma imkanı sağlıyor. Ancak uygulamalar asıl önemli özellikler. Cihaz tüm uygulamaları ve Gilt, MLB.tv ve Crossy Road’un da içinde yer aldığı aklınıza gelen tüm oyunları destekliyor. Tek eksiği 4K’yı desteklememesi. Cihaz Amerika’da Ekim sonunda 149 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Türkiye’ye ne zaman gelir bilinmez ama Apple TV’inizin olmasını istiyorsanız, üstelik Türkiye’den almak ise planınız üçüncü nesli buradan satın alabilirsiniz.
Amazon Fire TV
Amazon, Fire TV’yi Apple TV’ye çok benzeyen özellikler ekleyerek yeniledi. Cihaz ayrıca Apple TV’nin desteklemediği 4K videoyu da destekliyor. Siri’ye benzeyen Alexa ses asistanı cihazda yer alıyor. Ayrıca fiyatı 100-150 dolar arasında değişen cihaz Apple’ın TV’sinden daha ucuz. Cihazda 8 GB‘lık hafızasına ek olarak 128GB ek hafıza kartı seçeneği bulunuyor. Siparişleri alınmaya başlanan cihazın dağıtımı 5 Ekim itibari ile başladı.
Google Chromecast
Google Chromecast’in diğer cihazlardan farkı kendi işletim sistemini kullanmaktansa telefon, tablet veya bilgisayarınki ile çalışması. Yeni versiyonu 29 eylülde çıkan cihaz daha önceki versiyonuna benziyor ancak birkaç yeni özelliği de bulunuyor. Cihazda videolar artık daha hızlı yükleniyor ve uygulama listesi çok daha kapsamlı. Buna ek olarak cihazın 3 renk seçeneği bulunuyor ve tasarımı tamamen yeni ve oldukça esnek.
Google Nexus
2014 yılında set top box yani TV alıcı pazarına Asus yapımı Nexus Player ile dönüş yapan Google bu cihazda Amazon Fire TV ile benzer özellikler sunuyor. Sesli arama özelliği ve kişiselleştirilmiş öneriler bunlardan bazıları. Android tabanlı cihaz yavaş ancak kendinden emin bir şekilde uygulamalarını zenginleştiriyor. Cihazın tek eksiği Ethernet girişinin olmaması.
Philips HMP2000
Çok fazla yer kaplamayan ve güzel bir tasarıma sahip Philips HMP2000’in kurulumu çok kolay. Harici güç kablosunu ve HDMI kablosunu TV’ye bağlamanız yetiyor. Daha sonra wireless ağınıza giriş yapın. Hiç vakit kaybetmeden Facebook, YouTube gibi servislere bağlanabilirsiniz.