Günümüzde pek çok fotoğrafçılık alanı bulunuyor. Bunlardan birisi de yemek fotoğrafçılığı. Bir yemeğin bir fotoğrafta güzel görünmesini sağlamak bazen onu yapmaktan çok daha zordur. En lezzetli makarna tabağı bile ekranda gördüğünüzde çirkin durabilir. Profesyonel yemek fotoğrafçıları, bu ‘’doğal görünümü’’ nefis hale getirmek için birkaç püf noktaya başvuruyor.
Peki, profesyonel fotoğrafçı olmayan biri çok daha iyi yemek fotoğrafları çekmek için neler yapmalı?
Yemek fotoğrafçılığı hakkındaki püf noktalar
Öncelikle daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi ışık bir fotoğrafçının hayat damarıdır. Yemek fotoğrafçılığında da ışık oldukça önemli. Eğer çekeceğiniz fotoğrafın iştah açıcı görünmesini istiyorsanız, tabağı veya eşyayı mümkün olduğunca fazla ışık alması için pencereye yakın bir yere koyun ya da doğal tonlarda bir destek ışığından yardım alın.
Yemek yazarı Vera Wohlleben, “Işık çapraz olarak yandan gelmeli veya çapraz olarak arkadan gelmeli kesinlikle yukarıdan veya önden değil” diyor. Yani burada aklımızdan çıkarmamamız gereken şey çekeceğimiz tabağa gelecek ışığın yönü.
Doğrudan gelen güneş ışığı tabağın içindeki güzelliklerin görünmesinin önüne geçecek gölgeler yaratabilir. Bu sebeple eğer ışık kaynağımız doğal ışık olan güneşse; kuzeye, batıya veya doğuya bakan bir pencere seçmemiz gerekiyor.
Güneşin en yumuşak geldiği erken saatler, fotoğraflarda gölgeler oluşturmadan harika karelerin yakalanmasını sağlıyor. Renklerin daha parlak ve doğal çıkması için erken saatlerde çekim yapmak gerekiyor. Bunun yanında fotoğrafçılar, mevsime bağlı olarak öğleden sonra 14:00 ile 16:00 saatleri arasında da çekim yapılabileceğini söylüyor.
Kışın ne yapmak gerekiyor? Zira güneşli gün sayısının az olması kişiyi bu mevsimde çekilecek fotoğraflarda destek ışığını kullanmaya zorlayabilir. Bu tarz durumlar için yumuşak kutular oluşturulabilir ve bu kutunun içine konuya uygun olarak ekleyeceğiniz lambalar ile çekimlerinizi yapabilirsiniz. Bu sayede yiyeceklerin üzerine eşit olarak dağılan yumuşak bir ışık oluşturmuş olursunuz. Yapay ışığın gün ışığıyla karışmasını önlemek için odayı önceden karartmak gerekiyor.
Çekeceğiniz fotoğraf ve yemeği diğer objelerle uyumlu seçin
Fotoğrafını çekeceğiniz yemeğin konuyla bütünleşmesi adına ortamı hazırlayın, örneğin ekmek fotoğrafı çekiyorsanız etrafta uçuşan unlar, ve arka planda bulanık bir şekilde ekmek sepetinde farklı türde ekmekler kullanılabilir. Uyumlu kompozisyon her zaman yiyeceklerin daha iyi çıkmasını sağlar.
Yemek fotoğrafçılığında bir diğer önemli detay ise, açı. 45 derecelik açıyla çekilen yemek fotoğrafları, çok daha doğal olacak. Bu açı daha çok düz tabaklar ve hamur işlerinin çekimlerinde fark yaratıyor. Eğer çorba kasesi ya da tencereden bir yemek çekimi gibi fotoğraflarda biraz daha eğimli açılar vermek gerekiyor.
Bu alanda çekimlere yeni başladıysanız sade, açık renkli bir duvarı arka plana alabilirsiniz ya da karton kullanabilirsiniz. Ana odak yemek olduğunda odağın arka plandan uzaklaşması gerekiyor. Bu nedenle düz ve sade arka plan kullanımı çok önemli. Aynı zamanda yemeğin türü ile ortam da uyumlu olmalı. Örneğin sebze yemeklerinde, ahşap bir zemin kullanmak fotoğrafı daha güçlü hale getirecektir.
Bir diğer püf nokta ise açık renkli arka plan çilekli bir pasta için idealdir, daha koyu olanı ise peynirli makarna tabağı gibi bir şeye daha uygun olabilir. İsterseniz, renk kontrastlarını da deneyebilirsiniz. İyi yemek fotoğrafları bir hikâye anlatır. Bu sebeple, aslında çekeceğiniz fotoğraf üzerinde bir süre düşünmek ve onu tasarlamak gerekiyor. Harika bir tatlıya atılan ilk ısırık fotoğrafta yer alırsa dikkat çekecektir.
Bunların yanında çektiğiniz fotoğrafa uygun olarak ekleyeceğiniz filtreler, fotoğrafın daha başarılı olmasını sağlayacak.