Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYazılımcılar için Kod Geliştirme Ortamları

    Yazılımcılar için Kod Geliştirme Ortamları

          Entegre geliştirme ortamı (IDE), yazılım geliştirmeye yardımcı bir uygulamadır. IDE’yi daha iyi anlamak için söyle düşünelim. Akşama yemek yapmayı düşünüyorsunuz ve ne yapacağınızı biliyorsunuz. Fakat, fikrinizi eyleme geçirmek için doğal olarak, malzeme ve uygun araçlara ihtiyacınız bulunuyor. En başta, yemeği yapmak için her türlü malzemenin olduğu bir mutfağa ihtiyacınız var. İşte, IDE’de yazılım geliştirmek için mutfak işlevi görüyor. Yazılımcılar için Kod Geliştirme Ortamları başlıklı yazımda, uygulama geliştirmek için ne tür IDE’ler kullanabileceğinizden bahsedeceğim.

          Bir yazılım geliştirmek için kod yazmayı bilseniz bile, uygun bir IDE kullanmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. IDE, kod geliştirmek için bir nevi iş istasyonu görevi üstlenecektir.

          C++, C, PHP, JavaScript, Python ve daha fazlasını destekleyen IDE yazılımlarına örnekler vererek devam edelim.

    Eclipse

          Eclipse, özellikle Java ile uygulama geliştirmek için kullanılabilecek en popüler IDE’lerden birisidir. Eclipse’in arayüzü uygulamayı çekici hale getiren unsurların başında gelir. Uygulama, sürükle-bırak gibi işlevlere izin vermesinden dolayı, yazılımcılar tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca, Exlipse, hata ayıklama ve profil oluşturma gibi özellikleri de destekler.

    NetBeans

          NetBeans, neredeyse tüm popüler programlama dilleri ile uyumludur. Uygulama; İngilizce, Rusça, Japonca ve Çince gibi çeşitli dilleri destekler. Kodlar arasına satır girişine izin veren uygulama, ayrıca kaynak kodunu da vurgular. NetBeans kullanırken, uygulama çalışma ekranındaki alanı tamamen değiştirip, ihtiyacınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz. https://waterfordbanquet.com/

          Üzerinde çalışılan kaynak kodu yeniden düzenleyebildiğiniz bu uygulamada; Web, masaüstü ve mobil uygulama geliştirme için Apache NetBeans desteği de bulunuyor.

    QC – Qt Creator

          QC Creator kullanarak; mobil, web, gömülü ve masaüstü uygulamalar geliştirebilirsiniz. Git, Subversion, Perforce, Mercurial gibi servislere bağlanan uygulamanın aynı zamanda Qt Quick Designer ve Qt Designer olmak üzere iki tane de kullanıcı arayüzü bulunuyor.

          Qt, Microsoft Visual Studio’ya entegre edilebiliyor. Belge oluşturma, entegre hata ayıklayıcı, CPU ve RAM performans sorunları tespiti gibi özellikleri bulunan uygulamayla, Python ve C++ kod geliştirmesi yapabiliyorsunuz.

    Theia

          Bulut ve masaüstü sürümü bulunan Theia, 60’dan fazla dili destekler ve entegre bir terminale sahiptir. Uygulamanın esnek yerleşim düzeni ile favori pencerelerinizi istediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz.

    JetBrains

    JetBrains, her tür geliştirme için kurumsal kullanıma hazır IDE’ler sunuyor. Bu IDE’lere örnekler vererek devam edelim.

      PhpStorm: Her kodu derleyen ve birçok dahili geliştirici araca sahip olan bir PHP IDE’sidir.

    AppCode:  iOS ve macOS ortamlar için geliştirme yapmak içi Xcode ile uyumludur.  Reveal, CocoaPods, Git, Perforce vb. ortamlar ile entegre çalışabilmektedir.

    Clion: C ve C++ geliştirme için kullanılır ve dahili hata ayıklama servisine sahiptir.

    DataGrip:  MySQL, PostgreSQL, MongoDB, Oracle, SQL Server, DB2, MariaDB, Cassandra, Vertica, Hive vb. ortamları destekleyen bir veritabanı IDE’sidir.

    PyCharm: Profesyonel python geliştiricileri için mükemmel bir IDE’dir. Flask, Django, web2py, Pyramid ve Google App Engine gibi başlıca Python framework’leri destekler. Veri bilimi ihtiyaçları için NumPy, Anaconda, matplotlib ve IPython Notebook ile entegre olur. Kod otomasyonu, tamamlama, yeniden düzenleme, hata vurgulama, hata ayıklayıcı gibi dahili özellikleri barındırır. Docker ve Vagrant desteği ile uzaktan geliştirme yeteneğine sahiptir.

          Yazılım geliştirmeye yeni başlayanlar için çoğunun ücretsiz olduğu bu IDE’lerin oldukça yaralı olacağını düşünüyorum. Kullanılacak yazılım diline göre uygun IDE’leri deneyerek, kod geliştirmeye başlayabilirsiniz.

          Twitter takip için @salihertugrul  YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN