Bilgisayar pazarında işletim sistemi kullanım oranlarına bakıldığında, Windows işletim sisteminin büyük üstünlüğü olmasına rağmen, özellikle kullanıcı memnuniyeti açısından macOS işletim sisteminin oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz. macOS işletim sisteminde kişiselleştirme konusunda geniş bir uygulama mağazası içeriği sunan Apple, gerek Windows işletim sistemindeki uygulamaların macOS versiyonları ve gerekse de Apple’a özel uygulamalar ile kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. Bu haftaki ” Yararlı Macbook Uygulamaları ” konulu yazımda, macOS işletim sisteminde en çok tercih edilen uygulamalardan bahsedeceğim.
Yararlı macOS Uygulamaları
Final Cut Pro X
Final Cut Pro X, Apple’ın profesyonel video düzenleme uygulaması olarak öne çıkıyor. Uygulama ile yüksek kalitede video dosyaları oluşturup aynı zamanda düzenleyebiliyorsunuz. ProRes, ProRes RAW ve tüm büyük profesyonel kamera formatları dahil olmak üzere, 8K videoları uygulama içine aktarıp düzenleyerek 360 derece içerikler geliştirip VR gözlük ile izleyebiliyorsunuz.
300’den fazla yerleşik özel efekt sayesinde; hızlı, yavaş efektler oluşturup klipler hazırlama şansına sahip oluyorsunuz.
Franz
Günümüzde gerek cep telefonunda ve gerekse de bilgisayarda kullanılan mesajlaşma uygulamalarını bir arayüzden yönetmek, uygulamaların çokluğu yüzünden oldukça işinize yarayabilir. Franz uygulaması da işte tam olarak bunu yapıyor. Bireysel kullanıcılar için ücretsiz olan bu uygulama Slack, WhatsApp, WeChat, Facebook Messenger, Telgraf, Google Hangouts, Skype ve daha fazla mesajlaşma servisini destekliyor.
DaisyDisk
Macbook’unuzda birkaç ayda bir çalıştıracağınız DaisyDisk uygulaması ile bilgisayarınızdaki disk alanının nasıl kullanıldığını ayrıntılı olarak görebilir, gerektiğinde de temizleyebilirsiniz. Uygulama Macbook’un disk kullanımını analiz ederek gereksiz uygulamaları kaldırmada yardımcı oluyor. Diski kullana uygulamaları farklı renklerde göstererek ayrıntılı bilgi sunuyor. Daha önce yüklenmiş ve artık kullanmadığınız ya da unuttuğunuz uygulamaları listeleyerek bilgisayardan kaldırabiliyorsunuz. Uygulama ile Mac’inizde bulunan tüm dosya ve klasörlere göz atabiliyorsunuz.
GarageBand
Garage Band, Apple’ın Mac, iPhone, iPad cihazlarında kullanılabilen müzik prodüksiyon programıdır. Garage Band’la kolaylıkla prodüksiyon yapabilir, geniş plug-in ve VST arşivi sayesinde kaliteli müzikler üretebiliyorsunuz. Mac platformu için ücretsiz olan GarageBand ile hem acemiler hem de profesyoneller kolayca müzik kaydı yapıp üzerinde değişiklikler yapabiliyor. Bilgisayar başında piyano ve gitar öğrenmek için kullanılabilecek uygulamaların başında geliyor.
Bu uygulama ile MacBook’a özel Touch Bar ve kullanıcı dostu modern tasarım sayesinde, öğrenmek, müzik çalmak, kaydetmek ve hit parçaları bütün dünyayla paylaşmak oldukça kolay hale geliyor.
NordVPN
Kurulumu ve kullanımı oldukça kolay olan NordVPN uygulaması, Mac ortamlar için basit ama güçlü bir VPN servisi sunuyor. Yavaş bağlantı hızını ve bant genişliğini dengeleyerek güvenli bağlantı sağlıyor. NordVPN, 59 ülkedeki 5000 den fazla sunucu üzerinden, nerede olursanız olun hızlı ve güvenli VPN bağlantısı sunuyor. Uygulama aynı zamanda CyberSec özelliği sayesinde, zararlı yazılımlara ve diğer siber tehlikelere karşı bağlantınızı güvenli hale getiriyor.
Parallels Desktop
Parallels Desktop, Macbook bilgisayarınızda başka bir işletim sistemi çalıştırmak için kullanılıyor. Uygulama ile Windows, Linux, Chrome ve hatta Android’i bile Mac’inizde çalıştırabiliyorsunuz. Bu uygulama ile birden fazla işletim sistemini aynı anda çalıştırma şansına sahip oluyorsunuz. Parallels Desktop ile Mac’imizi yeniden başlatmadan farklı işletim sistemlerini aynı anda çalıştırıp aralarında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz.
Uygulamanın coherence özelliği sayesinde, Windows işletim sistemini görmeden Windows uygulamaları sanki bir Mac uygulaması gibi çalıştırılabiliyor.
Macbook bilgisayarlara bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Yazıda kullanılan bütün imajlar ilgili yazılımların internet sayfasından alınmıştır. Uygulamalar ilgili firmaların ticari markalarıdır.
Twitter takip @salihertugrul Instagram takip teknokafe