Yapay zeka son dönemin en popüler ama aynı zamanda üzerinde en fazla tartışılan konularından. Elon Musk ile Mark Zuckerberg’in birkaç ay önce girdiği yapay zeka polemiğini hatırlayın, günlerce gündemden düşmemişti. Facebook’un kendi aralarında garip bir dilde iletişim kurduğunu tespit ettiği iki yapay zekanın fişini çekmesi, yine Elon Musk’ın kısa bir zaman önce yapay zeka ile ilgili, ‘medeniyetin karşı karşıya olduğu en büyük risk‘ tanımını yapması gibi gibi yapay zeka özelindeki haberleri saymaya kalksak bu liste uzayıp gidecektir. Gerçek şu ki medya ve teknoloji dünyası ağırlıklı olarak yapay zeka konusunda son derece temkinli. Ve hatta çoğunluğun ortak görüşü yapay zekanın; kontrol edilmediği takdirde insanlığın geleceği için büyük bir tehdit olacağı yönünde. Sektör yapay zekâ teknolojilerinin hızlı gelişimine yön verebilmek ve ayak uydurabilmek için, her yeni teknoloji gibi beraberinde getirebileceği sorunları önceden ele alıp bazı stratejiler belirlemeli, bunda emimin herkes hem fikirdir. Bununla beraber yapay zekanın yakın zamanda son teknolojik akıllı telefonların geliştirilmesinde kullanılmaya başlanması ile geleceğin telefonlarının üretiminde yeni bir yol açılmış olduğunu görüyoruz.
Evet, bir zamanlar yalnızca bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz yapay zeka teknolojisi artık hayal değil. Üstelik en geniş üretim endüstrilerinden biri olan akıllı telefon sektöründe yerini almış durumda. Bu adımın önemini anlamak için mobil teknolojilerin bugün insan hayatının en önemli parçası haline geldiğini bir kez daha söylemekte fayda var. 2016 Kasım verilerilerine göre Amerikalılarının yüzde 77’sinin bir akıllı telefonu var. Tüketicilerin akıllı telefonlara bu ilgisi karşısında üreticilerin sürekli daha iyisini geliştirmek ve farklı inovasyonlarla onların karşısına çıkmaktan başka çaresi kalmıyor.
Akıllı telefon dünyasında yapay zeka devri başlıyor
Öte yandan cihazların tasarımdan kamera özelliklerine teknik açıdan birbirine giderek çok daha fazla benzediği akıllı telefon ekosisteminde şüphesiz tüketicinin ilgisini çekebilmenin en doğru yolu yapay zeka teknolojilerini cihazların çipine yerleştirmek. Bu anlayış piyasadaki rekabet ve en iyi olma arzusu ile pek çok üreticiyi yapay zeka teknolojisine yönlendirmiş durumda. Samsung, Apple, Huawei, Google yapay zeka alanında çalışan firmalardan. Bu teknoloji sayesinde gelişmiş cihazlar sahipleri hakkındaki şeyleri öğrenip onları tanıyabilecekler. Örneğin Apple’ın geçtiğimiz haftalarda lanse ettiği ve 3 Kasım’da satışa çıkan iPhone X’in yüz tanıma teknolojisi buna iyi bir örnek. iPhone X’in A11 Bionic nöral sistemi, spesifik yapay zeka algoritmaları için tasarlanmış. A11 Face ID, Animoji ve diğer özellikleri yeni iPhone için mümkün kılıyor. Huawe’in son amiral gemisi Mate 10 dünyanın ilk Kirin yapay zeka işlemcisine sahip akıllı telefonu olarak dikkat çekiyor. Cihazdaki yapay zeka destekli yeni gerçek zamanlı ortam ve nesne kamera özeliği sayesinde kamera ayarları nesne ve ortama göre otomatik olarak seçiliyor. Bu basit ama tüketicinin işini kolaylaştırarak akıllı telefon deneyimine keyif katacak ilk uygulamalar yapay zekanın hayatımıza bundan sonraki dönemde getirecekleri konusunda bize fikir vermesi açısından ise son derece önemli. Yapabildiklerini gördükçe uzun süredir konuştuğumuz ve somut olarak varlığını kavrayamadığımız yapay zeka teknolojisiyle gerçek anlamda akıllı telefonlar sayesinde tanışıyor olduğumuzu söyleyebilirim.
Bunlar sadece başlangıç. Bazı uzman görüşlerine göre yakın gelecekte akıllı telefonlar nasıl hissettiğimizi bilecek ve duygularımızı anlayabilecek. Teknoloji daha da geliştiğinde ise belki de yaşamımızı nasıl iyileştirebileceğimiz konusunda bize tavsiyeler verecek. Son dönemde üzerinde mesai harcanan çalışmalardan biri insanların ruhsal durumunu ve bu durumun nasıl değiştiğini anlamak üzerine. Bu sayede akıllı telefonlara insan duygularını öğrenme ve anlama melekesi kazandırılmış olacak. Eğer akıllı telefonunuzun duygularınızı anlayabilme düşüncesi sizi endişelendiriyorsa panik yapmayın derim. Çünkü bu henüz test aşamasında olan bir teknoloji. Ancak bu teknoloji tam olarak hayata geçerse her alanda kullanabilecek. Örneğin yapay zeka teknolojili bir arabanız olduğunu düşünün. Sizin ruh halinizi anlayan bu araç trafikte sinirli olduğunuz zamanlarda sakinleştirici müzikler çalacak.
Lokasyon ve haritalar
Çoğunuz farkında olmayabilirsiniz belki ama Google ve Apple haritalarına şimdiden makine öğrenme teknolojisini ekledi. Bu teknoloji henüz çok yeni olsa da Apple ve Google haritalardaki yapay zeka nerde olduğunuz ve nereye gitmek istediğiniz konusunda tahminler yapabiliyor. Makine öğrenme teknolojisi sayesinde akıllı telefonunuz daha önce gittiğiniz yerler ve geçmiş aramalarınızdan yola çıkarak gitmek isteyeceğiniz yerler hakkında tahminde bulunabiliyor. Ancak bu gelecekteki teknolojinin çok küçük bir parçası. Yapay zeka teknolojisinin sizin adınıza karar vermesi için çok da uzun bir sure beklemeyeceksiniz. Şimdiden akıllı telefonunuz tahminler yapıp önerilerde bulunabiliyor. Birkaç yıl sonra yapay zeka gideceğiniz bir sonraki yere karar verecek seviyede olabilir. Yapay zeka o anki ruh haliniz, davranışlarınız, tercihleriniz ya da trafikteki konumunuza göre karar verecek.
Kişisel asistanlar
En popüler yapay zeka örnekleri akıllı telefonlarla birlikte hayatımıza giren kişisel asistanlar. Siri, Cortana, Google Now ilk akla gelen kişisel asistan örnekleri. Son gelişmelerle birlikte kişisel asistanlar konuşabilme gibi bazı insani özellikler de kazandı. Bizim için birini arama, mesaj gönderme, mobil uygulamaları açma, müzik çalma gibi işleri uzun süredir yapabildiklerini biliyorsunuz. Yapay zekanın daha da gelişmesi ile birlikte kişisel asistanların sizin için neler yapabileceğini hayal edin. Siri sizin için uçak bileti alabilir ya da Google Now zamanınız olmadığında sizin için alışveriş yapabilir. Tabii tüm bunlar için sizinle ilgili bulabildikleri her türlü veriyi toplamaları gerekli. Bu tıpkı yakın arkadaşınıza ya da sekreterinize yapmasını istediğiniz işleri anlatmak gibi. Ancak akıllı telefonda yer alan asistanınızın farkı daima erişilebilir olmasının getirdiği konfor olacak.
Görsel kaynak: letzgro.net