Son dönemde teknoloji dünyasının en çok konuşulan konularından biri yapay zeka oldu. Aslında çok uzun yıllardır konuşulan bu kavram, akıllı telefonlara gelmesi ile birlikte daha da dikkat çekici hale geldi. Peki, yapay zeka dediğimiz şey, akıllı telefonlara neler katacak?
Yapay zeka telefonlara nasıl geldi?
Öncelikle yapay zekanın telefonlara nasıl geldiğini anlamak gerekiyor. Apple, Huawei ve Qualcomm, yeni nesil işlemcilerinden NPU (Neural Network Processing Unit) adını verdiği birimlere yer vermeye başladı. Apple’ın A11 Bionic işlemcisi, Huawei markasının Kirin 970 işlemcisi ve Qualcomm’un ileriye dönük modelinde NPU birimleri yer alacak.
Bu birimler, normal işlemci çekirdeklerinden çok daha hızlı ve güçlü yapıları ile normal işlemciler için zaman alan şeyleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek. Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerine ek olarak Huawei Mate 10 Pro gibi modellerde bu işlemciler yer alıyor.
NPU birimleri, standart CPU birimlerindeki gibi bir işlemin başlaması için başka bir işlemin tetikleyici olma ihtiyacını ortadan kaldıran bir sisteme sahip. NPU birimleri için insan beyni gibi çalışıyor dersek hiç de yanlış olmaz.
Öğrenebilen ve öğrendiklerini kullanıcı komutu beklemeden harekete geçirebilen bu işlemciler, belirli senaryoların gerçekleşmesi durumunda insiyatif alabilecek. Örneğin, evinize geldiniz. Telefon sizin konumunuzu gördükten sonra ev içinde yaptığınız çeşitli işlemleri siz komut vermeden yapabilecek. Evdeki bluetooth sistemine bağlanmak, mavi ışık filtresini açmak, telefonun sesini kısmak, alarmı kurmak bu işlemler için bazı örnekler olarak sıralanabilir.
Bu işlemlerin sizin unutma ihtimalinize karşın telefon tarafından yapılması güzel bir özellik olacaktır. Her gün gittiğiniz yolun trafik durumunu siz evden çıkar çıkmaz size söyleyecek bir telefon hayat kurtarıcı olabilir. Olay bununla bitmiyor. İşin bir de işlem hacmi ve hızı var. NPU birimleri çoğu işlemi normal işlemcilere göre çok daha hızlı bir şekilde yapabilecek.
Huawei Mate 10 Pro lansmanı sırasında, NPU birimlerinin görüntü tanıma ve işleme konusundaki hızı yukarıdaki tablo ile açık bir şekilde gözler önüne serildi. NPU birimleri, CPU ve GPU ile birlikte inanılmaz bir hızda görüntü tanımlama yapabiliyor. 2000 tane görselin tam 6 saniyede tanımlanması son derece şaşırtıcı bir detay.
Huawei Mate 10 Pro ön inceleme
Bununla birlikte işin bir de sanal asistan yönetimi söz konusu. Siri, Bixby, Google Assistant gibi son dönemde sıkça konuşulan sanal asistanlar ile NPU birimlerinin eşlenik çalışma potansiyeli, bu sistemlerin hiç olmadığı kadar verimli ve performanslı çalışmasını sağlayacaktır.
Sizi, sizden önce düşünen bir akıllı telefon sahibi olmak bu NPU birimlerinin katkısı ile mümkün olacak. Ayrıca telefonlar için artık akıllı yerine “zeki” ve “öğrenen” telefon terimlerini de yakın gelecekte görmeye başlarsak bu şaşırtıcı olmayacaktır.
Bu kadar güçlü ve hayatımızı kolaylaşıracak olan NPU birimlerinin performans noktasında 25 kata kadar daha iyi ve verimlilik (güç tüketimi) açısından 50 kata kadar verimli olması ise telefonların pek de hızlı gelişmeyen bataryalarına çok fazla yük bindirmemelerini sağlayacak.
Yapay zeka birimi NPU ile desteklenen telefonlar Huawei Mate 10, Huawei Mate 10 Pro, iPhone X, iPhone 8 Plus ve iPhone 8 olarak sıralanıyor. 2018 yılının Şubat ayında Barcelona’da düzenlenecek olan Mobil Dünya Kongresi ile de Qualcomm işlemcilere sahip NPU ile güçlendirilmiş yeni telefonlar görmemiz çok olası. Samsung’un da yeni nesil Exynos işlemcisinde bu birimlere yer verme ihtimalini düşünecek olursak, önümüzdeki yılların yapay zeka ile dolacağını söyleyebiliriz.