Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürYapay zekâ teknolojisi, finansal ve finansal olmayan raporlama süreçleri üzerinde kritik bir...

    Yapay zekâ teknolojisi, finansal ve finansal olmayan raporlama süreçleri üzerinde kritik bir rol oynuyor

    EY (Ernst&Young)’ın 2024 Küresel Kurumsal Raporlama Araştırması, finans liderlerinin finansal olmayan veri güvenilirliği konusunda yaşadığı endişeleri ve yapay zekânın bu sorunları aşmada nasıl kritik rol oynayabileceğini ortaya koyuyor. Araştırma, dünya genelindeki finans liderlerinin neredeyse tamamının (%96) finansal olmayan verilerin bütünlüğü ve güvenilirliği konusunda endişeli olduğunu gösteriyor.

    Uluslararası danışmanlık, denetim, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst&Young)’ın 2024 Küresel Kurumsal Raporlama Araştırması, yapay zekâ teknolojisinin finansal ve finansal olmayan raporlama süreçleri üzerinde kritik bir rol oynadığını gösteriyor. 2.000’den fazla finans lideri ve 815 yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, işletmelerin yapay zekâyı veri doğruluğunu artırmak ve raporlama şeffaflığını sağlamak için nasıl önemli bir araç olarak benimsediğini ortaya koyuyor. Katılımcıların %57’si yapay zekânın raporlama güvenilirliğini artırmada kilit bir rol oynayacağını belirtirken, bu oran şirketlerin teknolojiye olan güveninin giderek arttığını gösteriyor.

    Sürdürülebilirlik hedefleri ve “greenwashing (yeşil aklama)” algısı üzerine endişeler artıyor

    Araştırma, finans liderlerinin %96’sının, finansal olmayan veri güvenilirliği konusunda endişe taşıdığını ortaya koyuyor. Bu durum, işletmelerin etkili karar alma süreçlerini desteklemek için gerekli olan verilerin güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açıyor. Katılımcıların %39’u veri formatlarındaki tutarsızlıklardan, %35’i ise veri uyumsuzluklarından şikâyet ediyor. Bu durum, uluslararası sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir engel oluşturuyor.

    Aynı zamanda, finans liderlerinin %55’i, sektörlerinde “greenwashing (yeşil aklama)” algısının mevcut olduğunu ve bu durumun finansal olmayan raporlamanın güvenilirliğini zedeleyebileceğini düşünüyor. Yatırımcıların %78’i, yeni raporlama düzenlemelerinin şirketlerin sürdürülebilirlik açıklamalarının doğruluğu ve karşılaştırılabilirliği üzerinde olumlu bir etki yaratacağına inanıyor. Ancak, finans liderleri bu yeni düzenlemelerin getireceği maliyetlerin ve karmaşıklıkların kendileri için zorluk teşkil edeceğini ifade ediyor; %55’i bu maliyetlerin yük getireceğini, %44’ü ise yeni kurallara uyum sağlamanın oldukça karmaşık olacağı görüşünde.

    Yapay zekâ ile geleceğe yönelik umutlar ve beklentiler yükseliyor

    Araştırmaya katılan finans liderlerinin bir kısmı, yapay zekânın bu sorunların üstesinden gelmede bir çözüm sunabileceğini belirtiyor. AI, veri analitiğini zenginleştirerek kurumsal raporlamayı dönüştürme potansiyeline sahip olurken, özellikle, yatırımcıların %57’si, yapay zekânın finansal ve finansal olmayan raporların güvenilirliğini değerlendirmede çok yararlı bir araç olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte, finans liderlerinin %43’ü yapay zekâ kullanımına hevesli olsa da %29’u teknolojinin riskleri daha iyi anlaşılmadan bu konuda beklemeyi tercih ettiklerini ifade ediyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN