Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelYapay zeka neler yapabilecek?

    Yapay zeka neler yapabilecek?

    Aklınıza gelen her soruya anında cevap verebilen bir arkadaş ister miydiniz? Ya da günlük işlerinizi sizin yerinize planlayan birini? Bizim yerimize düşünüp hareket edebilen robotlar sayesinde artık yaşamımız daha da kolaylaşacak. Hayatımızı önemli ölçüde etkileyecek bu teknoloji için oldukça enteresan örnekler var…

    Havaalanındaki arkadaşınız
    LG, Güney Kore’de, Incheon Uluslararası Havaalanı’nda yolculara yardımcı olacak robotlarını hizmete sundu. LG’nin Havaalanı Rehber Robotu, yolculara havaalanında en çok kullanılan İngilizce, Çince, Japonca ve Korece olmak üzere dört dil üzerinden sesli yanıt vererek yardımcı oluyor. Robot, havaalanının merkezi sunucusuna bağlanarak uçağa biniş zamanları, restoranların ve dükkanların yerleri ile diğer birçok konu hakkında bilgi sağlayabiliyor. Biletinizi kolay bir şekilde tarattığınızda, uçağa biniş saati, kapısı ve hatta gideceğiniz yerin hava durumu hakkında ayrıntılı bilgiye kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu robot, yürüme sürenizi de hesaba katarak, kapıya tahmini varış sürenizi hesaplayabiliyor ve havaalanı içinde gitmek istediğiniz yere kadar size eşlik edebiliyor.

    Yapay zekalı Barbie
    Teknolojiyi oyuncaklarına entegre ederek ilk yapay zekaya sahip oyuncak bebeği çıkaran Barbie, Hello Barbie ve Wi-Fi özelliği ile sesli komutla çalışan Hello Dreamhouse’u Amerika’da satışa sundu. DreamWorld serisinin en yeni ürünü ‘Barbie ve Muhteşem Atı’ komutlara karşılık verebiliyor. Türkiye’de önümüzdeki aylarda satışa sunulacak akıllı oyuncak, ses ve hareketin yanı sıra dokunmatik ve sesli bir sensör aracılığıyla çocuklarla etkileşime giriyor. Yürüyebilen, 360 derece dönebilen, şarkı söyleyip dans edebilen ve kişneyerek yiyecek isteyen Muhteşem At, dokunulduğunda burnunu sürtüyor ve sorulara başını sallayarak evet ya da hayır yanıtı verebiliyor.

    Klima da akıllandı
    Mitsubishi Electric Klima Sistemleri, ‘3D i-See Sensör’ sistemiyle yapay zeka teknolojilerini klimalar ile birleştirdi. Mitsubishi Electric’in duvar tipi Kirigamine serisi klimalarında kullanılan 3 boyutlu sensör sistemleri, değişken talepleri otomatik olarak anında karşılıyor. Tam 232 adımda 8 sensör ile mekanın 1.856 hücresinden ölçüm alan ‘3D i-See Sensör’ teknolojisi, bu ölçümleri odada farklı sıcaklıklardan dolayı olabilecek konforsuz durumları ortadan kaldırmak için değerlendiriyor. Mitsubishi Electric’in ‘3D i-See Sensör’ teknolojisi sıcaklık ölçümleri yaparken evcil hayvanları ve insanları ayırt edebiliyor. Sistem ayrıca ortamda bulunan kişilerin konumlarını da tespit edebiliyor. Bu özellik ile örneğin, yaz aylarında kullanıcıların üzerlerine iklimlendirilmiş soğuk havanın çarpması nedeniyle rahatsız olmaları önlenirken, kış aylarında ise tam tersine hızlı sıcak etkisi için iklimlendirilmiş sıcak havanın kullanıcı üzerine üflenmesi sağlanıyor.

    Tamirhaneye bağlanan otomobiller
    Geleceğin otonom sürüşlü otomobillerinin beynini oluşturan en önemli şirketlerden biri de Bosch. Şirket, üzerinde çalıştığı yapay zeka teknolojisiyle otomobilleri tamirhaneye bağlıyor. Havadan bir taşın gelerek otomobilin yan penceresini çatlattığını düşünün. Tamirhane, bulut aracılığıyla otomatik bir bildirim alıyor ve gerekli tamirat için hazırlık yapabiliyor. Ağa bağlı lojistik ve ağa bağlı forkliftler, değişiklik yapılacak parçanın hazır olduğu ve müşterinin gelmesinin beklendiği anlamına geliyor. Talimatları gösteren bir artırılmış gerçeklik gözlüğü takan tamirci, çalışmayı çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabiliyor.

    5’te 5
    IBM her beş senede bir, gelecek 5 yılın teknoloji gelişmeleri ile ilgili bir öngörü raporu yayınlıyor. 5’te 5 adını verdiği bu araştırma, gelecek beş yıl içinde insanların çalışma, yaşama ve etkileşim kurma biçimini değiştirme potansiyeline sahip, devrim niteliğindeki bilimsel inovasyonları içeriyor. Bu sene yayınlanan raporda yapay zeka ile ilgili 5 öngörü yer alıyor.
    -Yapay zeka sayesinde sözcüklerimiz zihinsel sağlığımıza açılan bir pencere haline gelecek.
    -Hiper görüntüleme ile yapay zeka, bir süper kahraman gibi görme becerisi kazandıracak.
    -Makroskoplar dünyanın karmaşıklığını sonsuz ayrıntı düzeyi ile anlamamıza yardımcı olacak.
    -Tıp laboratuvarları bir çip üzerinden hastalıkların nano ölçekte takip edilmesi için sağlık dedektifleri olarak hizmet verecek.
    -Akıllı sensörler çevre kirliliğini ışık hızında saptayacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN