Dünyada yaşanan iklim değişikliği ve çevresel faktörler nedeniyle ısınan dünyamızı daha iyi yönetmek için iklimlendirme çözümleri önem kazanıyor.
Dünyada ve Türkiye’de gün geçtikçe büyüyerek, iç mekanlardaki sıcaklığı, nemi ve hava kalitesini kontrol etmemizi sağlıyor. Böylece yaşam kalitesini de artırıyor. Küresel iklimlendirme sektörüne ait öngörüleri incelediğimizde ise görüyoruz ki; 2021 yılında 319 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sektör, 2026 yılına kadar yıllık ortalama %8,4’lük büyüme oranı ile sektörel büyüklüğünü 477 milyar dolar’a ulaştıracak.
Çözümün olduğu her yerde teknolojinin ivme gösterdiği de düşünülürse iklimlendirme sektörü inovasyonun en hızlı ilerlediği alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda gelişen yapay zeka, akıllı bina yönetim sistemleri (BMS), biyomimikri ve yeşil teknolojiler, IOT entegrasyonu gibi teknolojiler sektörün dönüşümünü hızlandırıyor. Özellikle yapay zekanın iklimlendirme sektöründe kullanılması çeşitli alanlarda artı değer sağlıyor. Konuyla ilgili Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan 35.000 m² üretim alanında yenilikçi ürünler geliştiren Boreas Teknoloji’nin Ar-Ge Müdür Yardımcısı Kadir Kadıoğlu “Yapay zeka teknolojilerinin hayatımızın her alanına entegre olmasıyla iklimlendirme sektörü de kendi dönüşümünü başlattı. Boreas Teknoloji olarak adımızdan da anlaşılacağı üzere teknoloji odaklı çözümler geliştiriyor ve Ar-Ge çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. İklimlendirme sektöründe uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri de takip ediyor ve özellikle son yıllarda yapay zeka destekli iklimlendirme sistemlerinin kullanımının hızla artığını görüyoruz.” dedi ve iklimlendirme sektöründe yapay zekanın avantajlarından bahsetti. “İklimlendirme çözümleri teknoloji ile iç içe. Yeni nesil teknolojilerin üretime, uygulama süreçlerine ve kullanıcı verilerine doğrudan etki ettiği günümüzde ise yapay zeka algoritmaları; binanın hava koşullarını, kullanım alışkanlıklarını ve iç ortam verilerini analiz ederek, enerji tüketimini optimize ediyor. Hem işletmeler hem de bireyler önemli sayılabilecek miktarda enerji tasarrufu sağlıyor. Bunun yanı sıra her kullanıcının farklı konfor tercihleri olduğu gerçeği göz önüne alındığında, yapay zeka destekli sistemler projenin dinamiğine uygun, ihtiyaçlarına özel iklimlendirme deneyimi sunuyor. Yapay zeka, sistemdeki olası arızaları önceden tespit ederek, bakım maliyetlerini düşürüyor ve sistemin ömrünü uzatıyor. Ayrıca günümüzde gittikçe önem kazanan sürdürülebilirliğe de fayda sağlıyor. Enerji verimliliği ve daha az bakım ihtiyacı sayesinde, bu sistemler çevreye duyarlı bir yaklaşım sunuyor.” dedi ve ekledi “Yapay zekayla iklimlendirme çözümlerinin kullanmamızın önemli bir avantajı da bakım zamanlarının planlanması ve arızalanma ihtimallerinin matematiksel olarak hesaplanıp öngörülen müdahale aksiyonlarının planlanmasıdır. Algoritmalar içerisinde reel verilere dayanan eşzamanlı, yapay zeka destekli termodinamik hesaplamaların yapılması sonucu hedeflenen iklimlendirme şartlarını daha hızlı ve stabil sonuçlar ile elde edebiliyoruz. Bu sayede dış ortam sıcaklık değerleri ve iklimlendirmek istenilen mahallerin sıcaklık ve nem değerleri değişkenlik göstermeleri durumunda bile, iklimlendirme performansında ve operasyonel sürdürülebilirliğinin kesintisiz bir şekilde devamlılığını sağlayabilmekteyiz.”