Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiYapay Zeka Apple'ı Çin'de Kurtarabilecek mi?

    Yapay Zeka Apple’ı Çin’de Kurtarabilecek mi?

    Teknoloji devi Apple iOS 18 ile birlikte yapay zekayı iPhone’larında güçlü bir şekilde kullanmaya başlayacak. Hatta pek çok kaynak, Apple’ın yapay zeka özelliklerini bu yıldan öte gelecek yılın bahar aylarında kullanıma sunacağını belirtiyor. Yapay zekanın Apple’ın iPhone satışlarını da artırması bekleniyor, çünkü yeni özelliklerin çalışabilmesi için minimum iPhone 15 Pro şartı var. Bu modelin altında telefon kullananlar yapay zeka özelliklerinin pek çoğunu kullanamayacak. Bu da pek çok kullanıcıyı yeni bir iPhone almaya itebilir.

    Apple’a Yapay Zekada Çin Engeli

    Ancak Apple için her şey güllük gülistanlık değil ve karşısında Çin gibi baş etmesi gereken büyük bir sorun var. OpenAI ile ortaklık kuran ve yönetim kuruluna da giren Apple, ChatGPT’yi dünya genelinde pek çok ülkede sorunsuz bir şekilde ürünlerinde kullanabilecek. Ancak Çin’de ChatGPT çalışmıyor. Apple’ın büyük yapay zeka hamlesi, iPhone üreticisinin en kritik pazarlarından biri olan Çin’de, Pekin yönetiminin bu teknoloji konusunda katı kurallar koyması nedeniyle bazı büyük zorluklarla karşı karşıya.

    Çin’deki belirsiz yol, Apple’ın pazar payının dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yeniden canlanan Huawei ve yapay zeka özelliklerinden bahseden diğer yerel akıllı telefon oyuncuları tarafından zarar gördüğü bir zamanda ortaya çıkıyor.

    Apple Intelligence Nedir?

    Apple Intelligence, teknoloji devinin yapay zekayı cihazlarına getirmeyi amaçlayan yeni ürünü. Apple’ın sesli asistanı Siri’nin geliştirilmiş bir versiyonunun yanı sıra e-postalarınızı otomatik olarak düzenleyen veya ses kayıtlarını yazıya döken ve özetleyen özellikler içeriyor.

    Apple, Apple Intelligence’ın bu sonbaharda ABD İngilizcesinde kullanıma sunulacağını ve önümüzdeki yıl boyunca ek diller, özellikler ve platformların geleceğini açıkladı. Ancak şirket, bu ayki yıllık geliştiriciler konferansındaki yapay zeka lansmanı sırasında Çin tarafı için sessiz kalmayı tercih etti.

    Apple’ın bu karmaşık pazara nasıl yaklaşacağı ise tam bir muamma ve bunun Çin’in yapay zeka konusundaki katı kuralları nedeniyle Apple için pek de kolay olmayacağı ortada.

    Çin’in yapay zeka sektörü yoğun bir şekilde regülasyonlar altında. Kurallardan bazıları, LLM sağlayıcılarının modellerinin ticari kullanımı için onay alma gerekliliklerini içeriyor. Üretken yapay zeka sağlayıcıları ayrıca “yasadışı” içeriği kaldırmaktan da sorumlu.

    Apple Çin’de Ne Gibi Zorluklarla Karşı Karşıya?

    Bu kurallar arasında gezinmek Apple için zor olacak. Öncelikle, Apple Intelligence’ın bazı özellikleri Apple’ın hem telefonda hem de şirketin kendi sunucularında çalışan kendi dil modeline dayanıyor. Çin kuralları uyarınca, Apple’ın yapay zeka modelini yetkililere onaylatması gerekecek.

    İkinci olarak, en büyük duyurulardan biri, Apple’ın sesli asistanı Siri’nin belirli istekler için OpenAI’nin ChatGPT’sinden yararlanabileceğiydi. Ancak ChatGPT Çin’de yasaklanmış durumda, yani Apple’ın eşdeğer bir yerel ortak bulması gerekecek.

    Baidu ve Alibaba, kendi LLM’lerine ve sesli asistanlarına sahip olan Çin’in teknoloji devleri arasında yer alıyor ve bu da onları Apple’ın potansiyel olarak ortaklık kurabileceği şirketler olarak sıralıyor. Bu arada, Çin’in interneti, düzenleyicilerin  yapay zeka hizmetlerinin Pekin’in görüşlerine veya ideolojisine aykırı olabilecek içerik üretme potansiyelinden endişe duyması nedeniyle ağır bir şekilde sansürleniyor.

    Dolayısıyla Apple’ın yerel düzenlemelere uygun bir cihaz içi yapay zeka modeli ve bulut tabanlı bir yapay zeka modeli oluşturması gerekecek. Apple’ın Çin’de başarılı olabilmesi için cihazlarında Çinli kullanıcılara hitap eden yerelleştirilmiş bir yapay zeka deneyimi yaratması kritik önemde.

    Elbette bu göründüğü kadar kolay değil ve Apple Intelligence deneyimini yerelleştirmek Apple için büyük bir zorluk olacak.

    Gizlilik

    Apple’ın yapay zeka lansmanı sırasındaki sunumunun önemli bir parçası gizliliğe odaklanmasıydı. Şirket, yapay zekanın Apple’a ait sunucularda işlendiği Private Cloud Compute’u duyurdu. Apple böylece işlenen verilerin depolanmadığını söyledi.

    Teknoloji devinin kendi sunucularına tamamen sahip olup olamayacağı ise başka bir soru. Çin iCloud verileri Çin’de bulunan ve üçüncü bir tarafça işletilen sunucularda saklanıyor. Bu durum Apple’ın yapay zeka bilgi işlem sunucuları için de benzer bir ortaklığa ihtiyaç duyabileceği ve teknoloji devinin verilerin gerçekte ne kadar özel olduğu konusunda eleştirilere maruz kalabileceği anlamına gelebilir.

    Çin gibi yoğun düzenlemelere tabi pazarlarda yapay zeka çağında kullanıcı gizliliğini tam olarak korumak Apple için şimdiye kadarki en büyük sınav olacak. Apple’ın Çin’de kendi özel bilgi işlem sunucularını tamamen kontrol etmesi güç olacak.

    Apple’ın gizliliğe odaklanması yapay zeka özelliklerinin pazara sunulmasına yardımcı olabilir.

    Apple’ın Çin’deki Pazar Payı Ne Durumda?

    Canalys verilerine göre Apple, Çin’de bir önceki yılın aynı döneminde %20 olan pazar payını 2024’ün ilk çeyreğinde %15’e düşürdü.  Akıllı telefon işi ABD yaptırımları nedeniyle sekteye uğrayan Huawei, bir kez daha canlandı ve şu anda Çin’deki en büyük akıllı telefon oyuncusu ve premium segmenti hedefleyen telefonlarla Apple ile rekabet ediyor.

    Ancak Apple’ın Çin’de yapay zeka özelliklerini piyasaya sürme konusunda yerli rakiplerinin gerisinde kalmasının iPhone satışlarına zarar vermesi pek olası değil. Apple’ın donanım ve yazılım entegrasyonu üzerindeki kontrolü rakiplerinden farklı bir deneyim sunmasına olanak tanıyacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN