Fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey kesinlikle doğru ışığı yakalamak. Düşük ışık koşullarında başvurulan yapay ışık kaynakları, hayat kurtarıcı olduğu gibi bazı fotoğrafları çok farklı noktalara taşıyabiliyor. İster doğal ışıktan yararlanın ister yapay ışıktan, doğru teknikler ile birleştirildiğinde ortaya harika fotoğraflar çıkarabilirsiniz.Yapay ve doğal ışık kullanımı hakkında bilmeniz gereken püf noktalarını sizler için derledik, işte her durumda ışıktan faydalanmanın yolları:
Başlamak için doğal ve yapay aydınlatmanın ne anlama geldiğine bir bakalım. İşleri basitleştirmek için, doğal aydınlatma, güneş veya ayın ürettiği gibi mevcut ışık olarak da düşünülebilir. Yapay aydınlatma, stüdyo ışığı, LED ışık, kameranızın açılır flaşı yeri geldiğinde bir sokak lambası veya herhangi bir lamba gibi pek çok başka bir kaynaktan yararlanılabilir.
Yapay ve doğal ışık kullanımı nasıl olmalı? Doğal Işığı Kullanmanın Faydaları
Doğal aydınlatmayı kullanmanın en büyük faydası, ücretsiz, bol ve bulunması çok kolay olmasıdır. Harika çekimler yapmak için muhteşem doğal ışık bulmak için aydınlatma ekipmanına büyük yatırımlar yapmaya gerek de yok.
İhtiyacınız olan tek şey bir kamera ve biraz güneş veya ay ışığı. Bu sayede hemen çekime başlayabilmek mümkün hale geliyor. Doğal ışık kaynağı, kullanım kolaylığı nedeniyle genellikle yeni başlayan fotoğrafçıların kullandığı ve aslında kullanması gereken bir yoldur. Bu kişilerin öncelikli ışığın nasıl çalıştığını anlamalarına yardımcı olmak için yapay ışık kullanmadan önce doğal ışıkla denemeler yapmaya başlaması gerekiyor.
Doğal Işık Kullanmanın Eksileri
Doğal ışık kaynağı kullanmak, fotoğrafçılığı kolaylaştırsa da , güneş ışığının büyük ölçüde değiştiği dikkate alındığında çekim yapmak zor hale gelebilir. Konuma, mevsime, hava durumuna ve günün saatine bağlı olarak doğal aydınlatma, görüntülerinizde farklı renkler ve kontrastlar oluşturabilir.
Örneğin, gün ortası güneşi, nötr beyaz renkler ve son derece yüksek kontrast üretme eğilimindeyken, gün doğumu ve gün batımının altın saatleri çok sıcak renklere ve orta kontrasta sahiptir. Böylece, reflektörler, difüzörler ve lens filtreleri gibi ek araçlardan yararlanmadığınız sürece, aradığınız görüntüler ortaya çıkmayabilir.
Yapay Işık Kullanmanın Faydaları
Fotoğraf çekiminizin her yönünü manipüle etme ve kontrol etme hayranıysanız, yapay ışık ihtiyaçlarınızı daha iyi karşılayacaktır. Yapay aydınlatmanın doğal kaynaklarla çok az ilgisi olduğundan, günün herhangi bir saatinde mevcut olan kesintisiz bir ışık kaynağıdır, yani fotoğraf çekiminizi hava durumuna veya güneş ışığına göre planlamanıza gerek yoktur.
Yapay Işık Kullanmanın Eksileri
Yapay ışık kaynakları size fotoğraf çekimleri üzerinde daha fazla kontrol sağlasa da, daha fazla donanıma ihtiyaç duymanın getirdiği yük ve hepsini ayarlamak önemli bir çaba ve profesyonellik gerektirir. Güneşin aksine, yapay aydınlatma, mum veya masa lambası gibi çözümlerini tercih etseniz bile maliyetli hale gelebilir. Profesyonel sınıf yapay aydınlatma kaynaklarının da ışıklı stantlarla yerinde tutulması ve muhtemelen farklı ekipmanlara da ihtiyaç duyacak.
Aklınızdaki fotoğrafa bağlı olarak, görüntünüzü dengelemek için birden fazla yapay ışık kaynağına ihtiyacınız bile olabilir. Ayrıca piller veya güç kabloları gibi gerekli başka aksesuarlara da ihtiyacınız olabilir. Işıklarınızı ayarlamak için özel bir stüdyoya veya alan da gerekebilir. Uzun lafın kısası, yapay aydınlatma, fotoğraf çekiminize çok sayıda olumlu etki sağlayabilecekken, bunun yanında zamanı ve parayı da fazlasıyla harcamaya neden olur.
Çekim yapacağınız zaman faydalanacağınız ışık kaynağı güneşse(doğal ışık kaynağı ise) öncelikle yapılması gereken şey, güneşi arkadan gelecek şekilde ayarlamak. Güneş arkadan geldiği zaman fotoğraf daha hoş detaylara sahip oluyor ve farklı ışık hüzmeleri yakalanabiliyor.
Bu tarz fotoğraflarda ışık konunun üzerinde bulunan aksesuarların(kolye, fular, şapka, gözük vb.) ortaya çıkmasını sağlıyor. Yapay ışık kaynağında ise çekeceğiniz kompozisyona uygun olarak gölgelendirme ve ışıklandırma yapmanız gerekiyor. Örneğin, bir insan portresi çekiyorsanız, (deneysel bir çalışma yapmıyorsanız)ışığın alttan gelmemesi gerekiyor.
Alan derinliği fotoğrafta oldukça önemli. Buna göre seçimlerinize uygun olarak yapacağınız çekimleri şekillendirmek gerekiyor. Diyafram açıklığını ona göre ayarladığınızda örneğin, f/5 diyafram açıklığı size daha detaylı portreler çekmeyi sağlar. Tercih edeceğiniz 150mm lens ise sizi arka plan derinliğinden kurtarıyor. Yani diyafram açıklığı çekeceğiniz fotoğraf tarzına göre oldukça önemli.
Denklaşör hızını da ayarlayın. Diyafram açıklığını f/5 için ayarlarsak, deklanşörü de saniyenin 1 / 200’üne ayarlayabilirsiniz. Saniyenin 1 / 200’ünü seçmemizin nedeni, arka taraftaki gereksiz detaylardan arınmış bir fotoğraf elde etmek istiyor oluşumuz. (www.brandxhuaraches.com) Yani 1 / 200 ayarladığımızda yaratıcı çekimler yapabiliriz.
Doğru flaş ile çekeceğiniz portreler çok daha parlak ve başarılı çıkacaktır. Flaşı doğru oranda doğru açı ile vermek, oldukça önemli.