ChatGPT’nin yükselişi ve getirdiği sınırsız olanaklar sayesinde farklı yardımcı yapay zeka uygulamaları da sektöre yerleşmeye başladı. Google’dan Microsoft’a neredeyse tüm devler kendi yapay zeka asistanlarıyla internetin yeni çağına ayak uydurma derdine düştüler. İşte bu uygulamalardan biri olan ve Microsoft’un Windows için geliştirdiği yapay zeka asistanı CoPilot
Peki… nedir bu CoPilot?
Windows Copilot, Windows 11’in sağ tarafına yerleştirilmiş bir kenar çubuğu olarak çalışıyor. Yayınlanan blog yazısında “Masaüstü içeriğinizle çakışmayacak ve açık uygulama pencerelerinizin yanında engelsiz bir şekilde çalışarak Windows Copilot ile ihtiyaç duyduğunuz her an etkileşim kurmanıza olanak tanıyacak” şeklinde tanımlanmış.
Bu ilk erken erişimde Windows Copilot’a bir dizi soru sorabilir veya aşağıdaki eylemleri gerçekleştirebilmek için ona emir verebilirsiniz:
-Karanlık moda geç
-Rahatsız etmeyin özelliğini aç
-Ekran görüntüsü al
-Bu web sitesini özetle (Microsoft Edge üzerinde etkin herhangi bir sekmeye yapılabilir)
-Ay’da yaşayan bir köpek hakkında bir hikaye yaz
-Bana zambak yastıkları olan sakin bir koi balık havuzunun resmini yap
Windows Copilot, Microsoft Edge’deki Bing kenar çubuğuna benzer şekilde, web’deki okuduğunuz herhangi bir içeriği özetlemek veya yapay zeka tarafından üretilen görüntüler, metinler oluşturmak için de kullanılabiliyor.
Karşılaştığınız herhangi bir sorunla ilgili geri bildirim göndermek için ise Windows Copilot’taki yan çubuğun sağ üst köşesindeki “…” simgesine tıklamanız yeterli oluyor.
Microsoft, zaman içinde bu erken erişimi daha fazla test kullanıcısına genişletmek ve bilişim teknolojileri yöneticilerinin kuruluşlarında kullanılmasını sağlamak ve daha fazlasını yapmak istediğini söylüyor.
Bing Chat ile Windows Copilot entegre çalışarak bağlama uygun yanıtlar üretiyor ve Windows deneyiminizi iyileştiriyor. Bing’deki reklamlar aracılığıyla da alakalı olduğunu düşündükleri şeyleri satır içi önerilerle görebileceğinizi söylüyorlar. Yani Windows Copilot kullanırken de arayüzde reklam görebilirsiniz.
Microsoft, Copilot Pro’nun artık dünya çapında Copilot’un mevcut olduğu 227 ülkede resmi olarak mevcut olduğunu duyurdu. Ayrıca Copilot Pro’ya artık bir aylık ücretsiz deneme sunacağı belirtiliyor. Öte yandan, iOS ve Android’de Copilot mobil uygulamalarını yükleyip kullanarak denemeye kaydolmanız gerekiyor.
Microsoft ayrıca Copilot Pro kullanıcılarının Microsoft 365 web uygulamalarında üretken yapay zeka asistanına erişmesine de izin veriyor. Masaüstü uygulamalarından farklı olarak, web uygulamalarına Copilot erişimi herhangi bir Microsoft 365 planına abone olmayı gerektirmiyor. Bu özellikle Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Outlook’un web sürümlerini kapsıyor.
Bu yeni Copilot Pro eklentisi, önümüzdeki aylarda iOS ve Android için Outlook da dahil olmak üzere Microsoft’un mobil uygulamalarına eklenecek.
Bir diğer duyuru ise Microsoft 365 F3 ve F1, Office 365 E1 ve Business Basic planlarına abone olan kişilerin yakın zamanda Microsoft 365 için Copilot satın alabileceği yönünde.
Son olarak, Copilot Pro’nun ülkemizde kullanıcı başına aylık ücretinin ise 720 TL olduğunu belirtelim. Ayrıca şu an için Türkçe desteği de bulunmuyor.
Diğer yandan önemli noktalardan biri GPT-4 Turbo LLM. Öncesinde GPT-4 Turbo LLM’ye erişim için, Microsoft’un aylık 20 dolar olan Copilot Pro hizmetini satın almak gerekiyordu. Bu sistem mesela ücretsiz olarak artık kullanılabiliyor. Turbo versiyon kullanıcılara çok daha büyük bir 128L bağlam penceresine erişim sunuyor. Bu da insanların 300 sayfa uzunluğunda tek bir metin istemine sahip olabileceği anlamına geliyor.
Yeni yapay zeka aracı, kullanıcıların herhangi bir programlama bilgisi olmadan hedeflenen konularda daha spesifik soruları yanıtlayabilen kendi özel sohbet robotlarını oluşturmalarına olanak tanıyor. Copilot Pro aboneleri oluşturdukları bu özel sohbet robotlarını daha sonrasında Pro hesabı olmayan kişiler de dahil olmak üzere hem mobil hem de bilgisayar üzerinden herkesle paylaşabiliyor.
Sonuç olarak Copilot henüz yolun başında olabilir ama şimdiden Windows kullancıları tarafından en çok kullanılan uygulamalardan biri oldu. Yapay zeka dil modellerinin artık her yerde olduğunu görmek, bizi bekleyen gelecek konusunda hayal gücümüzün sınırlarını zorlamaya başladı.