Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürWindows 11'e Geçmek için Minimum Gereksinimler

    Windows 11’e Geçmek için Minimum Gereksinimler

          Masaüstü, tablet veya dizüstü bilgisayarınızın Windows 11’i çalıştırabilmesi için donanım ve yazılım olarak bazı gereksinimlere karşılaması gerekiyor.  Windows 11 için çoğu zaman minimum gereksinimlerin büyük bir kısmı Windows 10’un ki ile aynıdır. Windows 11 kurulumu için diğer Windows işletim sistemlerinin kurulumunun yapıldığı donanıma sahip cihazlardan farklı olarak, CPU ve anakart bazlı gereksinimler söz konusudur. Windows 11’e Geçmek için Minimum Gereksinimler başlıklı yazıda, Windows 11 kurulumunda sorun ile karşılaşmamak  için yazılım ve donanım bakımından ne tür gereksinimlere ihtiyaç olduğundan bahsedeceğim.

    Bilgisayarınız Windows 11 ile uyumlu mu?

          Windows 11 yüklenmek istenilen bir bilgisayarın, bu işletim sistemi için uygun olup olmadığını anlamak için Microsoft’un PC Sağlık kontrol uygulamasını kullanabilirsiniz.

    Windows 11 temel sistem gereksinimleri

          Windows 11’i çalıştırmak için gereken minimum gereksinimler, birkaç önemli fark dışında Windows 10’un minimum gereksinimlerine benzer. Windows 11’de 5G veya Bitlocker’ı gibi özellikleri kullanabilmek için birtakım özel gereksinimlere ihtiyaç olmasına rağmen,  64 bit işletim sistemleriyle uyumlu iki veya daha fazla çekirdeğe sahip CPU, minimum 4 GB RAM, 64 GB  depolama alanı, Windows Display Drive Model 2.0 desteğine sahip GPU, 720p ve üstü ekran çözünürlüğü ve internet bağlantısına sahip bir bilgisayar gerekiyor.

    Windows 11 özel gereksinimler

          Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 11’i çalıştırabilmek için birkaç özel sistem gereksinimi bulunuyor. Bunlar TPM 2.0, UEFI ve Secure Boot

          TPM 2.0: Güvenilir Platform Modülü 2.0 

          Güvenilir platform modülü (TPM) 2.0, belirli işlemciler tarafından desteklenen ve ana kart üzerinde bulunan bir yonga setidir.  Bu yonga setini destekleyen bir ana kartınız olsa bile öncelikle TMP özelliğini etkinleştirmeniz gerekir. Yakın zamanda alınan bir bilgisayarınız varsa büyük ihtimalle TMP 2.0 desteği de vardır. Bilgisayarınız TMP 2.0 desteğine sahip değilse, Windows 11 kurulumunda sorunlar ile karşılaşacağınız söyleyebilirim. Windows 11’e Geçmek için Minimum Gereksinimler

          UEFI: BIOS’un yerini alan yeni anakart kontrol yazılımı.

          UEFI, kullanıcılara daha hızlı ve daha görsel bir deneyim sunan “Unified Extensible Firmware Interface” yani “Birleşik genişletilebilir ürün yazılımı arayüzü“nün kısaltmasıdır. İşletim sistemi yüklenmeden önce bilgisayardaki donanımların başlatılması UEFI  yazılımı ile gerçekleştirilir. BIOS’a göre UEFI, daha büyük boyuttaki sabit disk ve sürücüleri, daha hızlı önyükleme süresini,  güvenlik ve daha fazla grafik ve fare imleci seçeneğini destekler. Windows 8 veya daha güncel işletim sistemi bulunan bir bilgisayarınız varsa, geleneksel BIOS yerine UEFI kullanıyorsunuz demektir. Eski ana kartlar, işletim sisteminin daha yüklenmeye başlamadığı, önyüklemenin ilk kısımlarında BIOS kullanırken, UEFI, eski bilgisayarlardaki BIOS’un alternatifi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

          Secure Boot: Secure boot güvenliği

          Secure boot işletim sistemi daha yüklenmeden, UEFI yüklenmesi aşamasında, bilgisayarda ek güvenlik hizmeti sunan bir katmandır. Windows 10’da opsiyonel olan bu özelliğin, Windows 11’de bir gereksinim olarak öne çıktığını görüyoruz. UEFI destekleyen bir donanıma sahip olan bir bilgisayarda, Secure Boot özelliği de büyük bir oranda hazır olarak geliyor.  Bilgisayar Secure Boot’u destekliyor olsa bile Windows 11 kurmadan önce bu özelliğin etkinleştirilmesi gerekiyor.

          Windows 11 destekleyen bilgisayarlara bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.

          Twitter takip için @salihertugrul     YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN