Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürWindows 11'e geçişte neler yaşadım

    Windows 11’e geçişte neler yaşadım

    Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 11, bugün itibariyle tüm dünyada aynı anda kullanıma sunuldu. Birçok kişinin yeni tanışacağı bu işletim sistemini ben aylardır test kullanıcısı olarak deneyimliyorum. Bu yazıda, Windows 11’e geçerken neler yaşadığımı sizlerle paylaşmak istedim.

    Hata bildirimi yaparak katkı verebilirsiniz

    Microsoft’un Windows Insider adlı bir kullanıcı deneyim programı var. Bu programa üye olanlar, Windows işletim sistemlerinin kullanıma sunulacak yapılarını önceden deneyimleme ve olası hataları bildirerek katkı verme fırsatına sahip oluyorlar. Windows Insider programına bilgisayarınızın Ayarlar bölümündeki Windows Update sekmesinden erişebilir ve üye olabilirsiniz.

    Deneme sürümü için üç farklı kategori var

    Windows Insider programında yer almak çok keyifli. Çünkü Windows işletim sistemine gelen ve birçok kişinin görme şansı olmadığı bir deneme sürümünü kullanmanın heyecanını yaşıyor, yenilikleri ilk keşfedenlerden olmanın hazzını sürüyorsunuz. Windows Insider’da Geliştirici Kanalı, Beta Kanal (Önerilen) ve Sürüm Önizlemesi olmak üzere üç farklı kategori var.

    windows_insider

    Teknik detaylara hâkim değilseniz denemeyin

    Eğer teknik konulara hâkim değil ve kendinizi bilgisayarınızda deneme sürümünden kaynaklanabilecek sorunlar çıktığında çözebilecek yeterlilikte görmüyorsanız, Windows Insider’a üye olmamak sizin için daha doğru olabilir. Çünkü iş için kullandığınız bilgisayarda Windows Insider programını kullanmak, olası sorunlar nedeniyle iş akışınızı olumsuz etkileyebilir.

    Size uygun bir Windows Insider kanalı seçin

    Yine de meraklı olduğunuzu düşünüyor ve Windows Insider’ı denemekte kararlıysanız, Geliştirici Kanalı dışındaki seçenekler sizin için daha uygun olur. Hangi kanalı tercih edeceğinize karar verdikten sonra, geliştirilme aşamasında olan Windows işletim sistemi sürümlerine, Windows Update ile erken sahip olanlar arasına katılacaksınız.

    Gelişime tanık olma fırsatı yakalıyorsunuz

    Girişte, Windows Insider’dan bu kadar detaylı bahsetmemin nedeni, Windows 11’i bana erken tanıştıran program olması. Windows 11’in bugüne kadarki gelişimini zaman içinde görme ve nelerin değiştiğini ilk elden deneyimleme fırsatı yakaladım. Uzun süredir Windows Insider programı üyesiyim ve gelen yenilikleri daha önce farklı yazılarda da ele aldım ve sizi bilgilendirmeye çalıştım.

    Windows 3.1’den bu yana aşinayım

    Bugüne kadar Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows ME, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 sürümlerini kullandım. Windows Vista’dan bu yana da test sürümlerinin kullanıcısı oldum. Bugüne kadar hiçbir sürümde iş akışımı aksatacak kadar büyük hatalarla karşılaşmadım.

    windows11

    Kullandığım sürede ciddi sorun yaşamadım

    Windows 11 meselesine gelirsek… Windows 11’de de geri dönüşü olmayacak kadar büyük hatalar görmedim. Bazı sorunlarda ise güncellemeleri kaldırarak, bilgisayarımı daha sağlıklı çalışan sürüme kısa sürede döndürebildim. Windows 11, diğer Windows sürümlerine göre çok farklı bir mantığın ürünü. Kendisine özgü donanım ihtiyaçları var ve mevcut bilgisayarlarda çalışıp çalışmayacağı konusunda katı kısıtlamalara tabi.

    PC Sistem Durumu Denetimi’ni geçmek zor

    Microsoft, Windows 11’de güvenlik ve sağlıklı çalışan bir sistem oluşturmayı ön planda tutuyor. Bu nedenle Windows 11’in hangi bilgisayarlarda çalışıp çalışmayacağına yönelik zorlu bir test kullanıyor. PC Sistem Durumu Denetimi (PC Health Check) adlı bir yazılımı bilgisayarınıza indirdiğinizde, bilgisayarınızdaki donanım kontrol edilerek, Windows 11 kullanmak için yeterli bir bilgisayara sahip olup olmadığınız size bildiriliyor.

    Uyumlu işlemci listesi keyif kaçırabiliyor

    İşlemci, RAM, disk kapasitesi gibi, daha önceki Windows sürümlerinde bulunan asgari yeterliliklere alışığız. Bu noktada farklı olarak, donanımsal bir güvenlik teknolojisi olan TPM 2.0 olup olmadığı, bilgisayar kullanıcılarını yeni sisteme geçmekte sınırlıyor. Bir başka konu ise, Windows 11 uyumlu işlemci listesi. Bilgisayarınız yeni bile olsa, işlemciniz bu listede yer almıyorsa, Windows 11 için geçer not alamıyorsunuz.

    Windows 11

    Bilgisayarların yüzde 55’i bu testi geçemiyor

    Lansweeper tarafından 60 bin kurumdaki yaklaşık 30 milyon bilgisayarın analiz edildiği çalışma, tablonun pek de iç açıcı olmadığını ortaya koyuyor. Buna göre analiz edilen bilgisayarların yüzde 55’inin işlemcisi Windows 11 testini geçemiyor. Bu bilgisayarların yüzde 19’unda ise TPM 2.0 modülü yok. Hâl böyleyken, Windows 11’e geçiş için kurumların bilgisayar parkının zamanla yenilenmesini beklemekten ve bu işi zamana bırakmaktan başka çaresi kalmıyor.

    Windows Insider’lara kısıtlama yok

    Benim kullandığım bilgisayar oldukça yeni. Ancak bilgisayarımın işlemcisi, Microsoft’un Windows 11 işletim sistemi yüklemek için izin verdikleri listesinde yer almadığı için teknik engele takılanlardanım. Windows Update / Windows Insider içinde, “Bilgisayarınız Windows 11 için önerilen en düşük donanım gereksinimlerini karşılamıyor; deneyiminizi etkileyecek sorunlar ve hatalar olabilir” uyarısı alıyorum. Windows Insider programına üye olduğum için Windows 11 kullanmaya devam edebiliyorum. Ancak deneme sürümünü bırakıp, nihai sürüme geçmek istediğimde sorun çıkacağı açık.

    Windows 11

    Geçmişe dönük uyumluluk olsaydı keşke

    Windows 11’i çok beğenmekle beraber, bu katı kısıtlamaların kullanıcılarda memnuniyetsizlik yarattığını görüyorum. Bugüne kadar, geçmişe dönük uyumluluğu gözetmeye dikkat eden Microsoft, bu kez milyonlarca bilgisayarı ‘yetersiz’ gösterecek, oldukça yüksek bir çıta koydu kullanıcıların önüne. Şimdilik, donanımsal olarak yeterli olmayan bilgisayarlara da Windows 11 yüklenmesine -bir şekilde- izin veriliyor. Ancak bu bilgisayarlar, “desteklenmeyen durumda” olarak nitelendirilecek ve güncelleme alamayacak. Dolayısıyla, bu da çözüm değil.

    Ya yeni bilgisayar ya da Windows 10 ile devam

    PC Sistem Durumu Denetimi’nden “Yetersiz donanım” uyarısı alıyorsanız, önünüzde iki seçenek var. Ya bu testi geçen yeni bir bilgisayar satın alacaksınız ya da Microsoft’un 14 Ekim 2025 tarihinde emekli edeceği Windows 10’da kalacaksınız. Önünüzde bu tarihe kadar çok uzun bir süre olduğuna ve mevcut bilgisayarınız hâlâ sizi yolda bırakmadığına göre, Windows 10 ile devam etmek mantıklı görünüyor. Windows 10, Windows 11’e göre daha uzun süre test edilmiş, iyi bir işletim sistemi.

    Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz

    Bu yazıda Windows işletim sistemlerini erken deneyimleme fırsatı veren Windows Insider programından bahsettim ve Windows 11 işletim sistemine geçiş sürecinde yaşadıklarım hakkında bilgi vermeye çalıştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Fujifilm Instax Mini 11 ile anında fotoğraf baskısı

    Fujifilm Instax Mini 11 ile anında fotoğraf baskısı

    Fujifilm Instax Mini 11 ile anında fotoğraf baskısı

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN