Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelWindows 11 için TPM nedir? Neden Gereklidir?

    Windows 11 için TPM nedir? Neden Gereklidir?

          Windows 11, Güvenli Platform Modülü 2.0 ( TPM 2.0)’a gereksinim duyuyor. TPM 2.0, Windows 11’in bir dizi güvenlik özelliği için kullandığı, verilerin gerçekliğini doğrulama görevi olan bir yongadır. Windows 11’de TPM nedir? Neden Gereklidir? başlıklı yazımda, Windows 11’i her açtığımızda parmak izi, yüz tanıma ve verileri şifrelerken kullanılan TPM hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim.

    İşletim Sisteminde TPM

          Güvenilir Platform Modülü (TPM) terimi, hem güvenlik görevlerini yerine getirmek için bir mikroişlemcinin özelliklerini tanımlayan uluslararası bir standardı hem de bu standartlara uyan herhangi bir çipi ifade eder. Bir bilgisayarda TPM yongası varsa, bu bilgisayarın TPM standartlarını karşılayan bir çipe sahip olduğu veya ana CPU’nun aynı işlevleri gerçekleştirmesine izin veren üretici yazılımı içerdiği anlamına gelir. Çoğu durumda, TPM yongası doğrudan bilgisayarın ana kartına takılı olarak bulunur, ancak ek bir kart takarak da bilgisayara TPM özelliği kazandırılabilir.

          TPM standardının kendisi, IBM ve HP gibi bilgisayar üreticilerini, Intel gibi çip üreticilerini ve Microsoft gibi yazılım şirketlerini içeren bir grup teknoloji şirketi tarafından geliştirilmiştir. Grup, 2009’da TPM 1.2 ve 2014’te TPM 2.0 olarak güncellenen TPM 1.0’ı 2001’de piyasaya sürmüştür.

          TPM standardının arkasında, TPM çipi olan herhangi bir bilgisayarın belirli güvenlik görevlerini yerine getirebilmesi yatmaktadır. Örneğin, TPM standardına uyan bir çipin, diğer özelliklerinin yanı sıra, rasgele sayı üretip, kriptografik anahtarlama yaparak verileri şifreleyip, şifresini çözebiliyor olması gerekir.

    TPM 2.0 Nedir?

          TPM 2.0, TPM standardının 2014 yılında piyasaya sürülen sürümüdür ve Windows 11 yayınlandığında standardın en son sürümüdür. Terim aynı zamanda standarda uyan çipleri de ifade eder. Bir bilgisayarın TPM 2.0’a sahip olması gerektiğini duyduğunuzda, bu, o bilgisayarın TPM 2.0 standardına uygun bir çipe veya bellenime sahip olduğu anlamına gelir.

          TPM 2.0, verileri şifreleme ve şifrelerini çözme ve donanımın kimliğini doğrulama gibi çeşitli kriptografik görevleri gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Ayrılmış bir TPM 2.0 yongası yerine TPM 2.0 ürün yazılımına sahip bilgisayarlarda, UEFI’den TPM 2.0’ı etkinleştirebilirsiniz.

           TPM 2.0, 2014’te kullanıma sunulduğunda, bundan önce üretilen bilgisayarlarda benzer bir özellik yoktu. Ancak, PC’ye bir genişletme kartı takılarak cihaza TPM 2.0 özelliği kazandırılabiliyordu. Diğer taraftan, Parallels gibi uygulamalar kullanılarak Mac ortamlarda da Windows 11 çalıştırılabilir.

    Windows 11’de TPM’in görevi

          TPM 2.0, Windows 11’de güvenlikle ilgili birçok işlevi yerine getirir ve bilgisayar açılır açılmaz göreve başlar. Windows 11 önyükleme işlemi sırasında, işletim sisteminin bütünlüğünü doğrulamak için TPM yongasını kullanır. Düzensizlikler algılandığında önyükleme işlemi durur ve bilginiz dışında değiştirilmiş olabilecek işletim sisteminin yüklenmesini önlemek için Windows’u onarım modunda açar.

          TPM 2.0 yongası, Windows oturum açma işleminde de rol oynar. Çip, parmak izi veya yüz taramada oluşan biyometrik verileri şifreleyip saklamada ve oturum açılmaya çalışıldığında da görev yapar.

    Bilgisayarda TPM var mı yok mu?

          Bilgisayarınız 2014’ten sonra üretildiyse TPM 2.0 modülüne büyük olasılıkla sahiptir. Daha yakın zamanda, son birkaç yıl içinde üretilmişse, bu özelliğe kesin vardır. Emin değilseniz, öğrenmenin en kolay yolu Windows 11’de uyumluluk kontrolü yapmaktır .

          Windows Ayarları’nda  Güncelleme ve Güvenlik > Windows Güvenliği > Cihaz Güvenliği’ne giderek, TPM desteğinin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz . Bilgisayarda TPM desteği varsa; 1.0 , 1.2 veya 2.0 gibi hangi versiyon olduğunu da görebilirsiniz. TPM desteği yoksa, bu bölümdeki güvenlik işlemcisi ayrıntıları bölümü de boş olacaktır.

    TPM 2.0 yoksa

          Bilgisayarınızda TPM 2.0 desteği yoksa, Windows 10’u kullanmaya devam etmelisiniz. TPM 2.0’a sahip olmayan bir bilgisayara Windows 11’i yüklemenizi sağlayacak geçici çözümler bulunabilir. Ancak, bu güvenli değildir. Microsoft, Windows 11’i TPM 2.0’a sahip olmayan bir bilgisayara yüklemek için bypass yöntemini kullanan sistemlere güncelleme ve destek sağlamamakla birlikte, birçok Windows 11 güvenlik özelliğini de aktif etmediğinden,  çalışılan işletim sisteminde güvenlikle alakalı sorunlar yaşanabilir.

          Twitter takip için @salihertugrul   YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN