Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürWindows 11 sistem gereksinimi TPM 2.0 nedir?

    Windows 11 sistem gereksinimi TPM 2.0 nedir?

    Windows 11 sistem gereksinimi listesinde en dikkat çeken özellik olan TPM 2.0 nedir, hangi bilgisayarlar uyumlu, TPM ne işe yarar, kullanmak için neye ihtiyacınız var, bu yazıda anlatıyorum.

    Microsoft, yeni Windows 11 işletim sistemini resmi olarak tanıttığında, bir açıklama birçok kullanıcıyı endişelendirdi: Windows 10’un halefi, eski bilgisayarlarda nadiren yer alan bir teknoloji olan TPM 2.0’ı gerektiriyordu.

    Ancak TPM 2.0 tam olarak nedir? Ve bilgisayarımın teknolojiyi destekleyip desteklemediğini nasıl öğrenebilirim? Bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

    TPM 2.0 nedir ve ne işe yarar?

    TPM nedir?

    TPM kısaltması, Güvenilir Platform Modülü (Trusted Platform Module) anlamına gelir ve anakartta bulunan bir çip biçimindeki küçük bir fiziksel modüldür. TPM, bilgisayarınızın işlemcisinden, ana belleğinden ve işletim sisteminden bağımsız olarak çalışır.

    TPM ne yapar?

    TPM, PC’nizde ek bir güvenlik mekanizması görevi görür. TPM, dijital sertifikaları imzalayabilir ve daha sonra ayrı bir alanda depoladığı ek güvenlik anahtarları oluşturabilir.

    TPM özellikleri

    • Şifreleme anahtarlarını saklar
    • Bilgisayarın (güvenlik) durumu hakkında veri toplar
    • İşletim sistemini kriptografik işlevlerde destekler (örneğin sabit sürücülerin BitLocker gibi yazılımlarla şifrelenmesi gibi)
    • PC’nin istenmeyen manipülasyonlara karşı korunmasını sağlar
    • Şifrelenmiş verilere erişirken daha yüksek güvenlik sağlar

    TPM, bir akıllı kartın işlevselliğine benzer özellikler taşır, ancak belirli bir kullanıcıya değil, bilgisayarın ilgili donanımına bağlı çallışır. Bir TPM tarafından sunulan ek güvenlik, bir PC TPM aracılığıyla açıkça tanımlanabildiğinden, veri koruma sağlar.

    Windows 11 sistem gereksinimi TPM 2.0 nedir?
    Windows 11 sistem gereksinimi TPM 2.0 nedir?

    Bilgisayarımda TPM 2.0 var mı?

    Bilgisayarımda TPM 2.0 olup olmadığını nasıl anlarım diye soruyorsanız, yanıt basit. Bir PC’de TPM doğrudan anakart üzerinde ayrı bir çip olarak lehimlenebilir, bir yuva aracılığıyla entegre edilebilir veya bir üretici yazılımı TPM (fTPM) biçiminde işlemciye, SoC’ye veya anakart çipine yerleştirilebilir. Bu arada, Windows 11 tüm bunları destekler.

    TPM 2.0 özelliği anakartınızda varsa, bunu üretici sayfasından ya da kılavuzundan öğrenebilir ve özelliği anakartınızın BIOS’undan etkinleştirebilirsiniz.

    AMD işlemciler genellikle 2014’ten beri TPM 2.0 desteği sunar. Modül 2015’ten beri Intel’in masaüstü işlemci ailelerinde de büyük ölçüde desteklenir.

    TPM 2.0’ın bilgisayarınızda halihazırda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmenin üç yolu bulunur:

    1. Windows 10 Aygıt Yöneticisi’nden kontrol edin

    Windows 10 Aygıt Yöneticisi’nde Güvenlik Aygıtları sekmesini arar. Orada, bilgisayarınızda etkinleştirilmiş bir TPM 1.2 veya TPM 2.0 olup olmadığına ilişkin ilgili bilgileri bulacaksınız.

    2. Cihaz Güvenliğini’ne bakın

    Ayarlar’da Cihaz Güvenliği menüsünü çağırır. Cihazınızın standart donanım güvenliği gereksinimlerini karşıladığını söylüyorsa, Güvenlik yongasında Ayrıntılar başlığı altında bir TPM 2.0 hakkında da bilgi bulacaksınız.

    3. Yazılımla bakın

    Bilgisayarınızın Windows 11 için donanım gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için WhyNotWin11 ücretsiz aracını indirin.

    TPM 2.0 açma işlemi nasıl yapılır?

    Bilgisayarınızda TPM 2.0 varsa ancak modül henüz etkinleştirilmemişse aşağıdaki adımları izleyin:

    • PC’nizi başlattığınızda, anakartınızın BIOS / UEFI alanına girmek için için DEL tuşunu veya F tuşlarından birini (genellikle F2 veya F11) kullanın.
    • BIOS / UEFI’de Güvenlik , Platform Güvenliği veya Güvenlik Yongası başlıklı menüye girin (anakart üreticisine göre değişir).
    • Bilgisayarınızda TPM varsa, BIOS bunu bu menüde listeleyecektir. Ardından ilgili ayarı Enabled olarak ayarlayarak etkinleştirebilirsiniz.

    TPM 2.0, Windows 11’e ne getiriyor?

    Microsoft’un işletim sistemi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli güvenlik işlevleri için TPM 2.0’ı kullanır:

    • BitLocker aracılığıyla sabit disk şifreleme ve PCR 7 ile Otomatik Cihaz Şifreleme
    • Windows Hello for Business aracılığıyla biyometrik kimlik doğrulama
    • BIOS tarafından ürün yazılımı manipülasyonuna karşı koruma
    • Bulut hizmetlerine erişirken sistem durumunun iletilmesi

    Şimdiye kadar TPM 2.0, Microsoft uygulamalarında ağırlıklı olarak Windows tarafında kullanıldı. Windows 11’in artık zorunlu bir gereklilik olarak bir TPM 2.0 gerektirmesi, Microsoft’un ilgili yazılım ve hizmetlerin kullanımını başka alanlara da genişletmek istediğini gösteriyor.

    Windows 11’i TPM 2.0 olmayan bilgisayara kurmak mümkün mü?

    Bilgisayarınızda TPM 2.0 yoksa, yine de Windows 11 kurabilirsiniz. Bazı geliştiriciler, zorunlu Windows 11 donanım kontrolünden kaçınmak için kullanabileceğiniz açık kaynaklı bir yazılım olan WinPass11’i yayımladı.

    Windows 11’in güncel Insider test sürümünü TPM 2.0 olmadan yükleyebilmek için WinPass11’i yönetici olarak çalıştırın ve yönergeleri izleyin. Araç, kayıt defterinde TPM ve Güvenli Önyükleme denetimini atlayan birkaç değişiklik yapar.

    Ancak bu işlev Windows 11’in herkese açık sürümüyle çalışmayabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN