Menzil genişletici olarak da bilien WiFi güçlendirici nedir, nasıl çalışır ve bu cihazlardan kullanmanız neden bu kadar önemlidir? WiFi ve geniş bant bağlantı, interneti tüm dünyaya yakınlaştıran iki büyük icattır. Bunun yanına artık bir üçüncüyü de ekleyebiliriz: WiFi genişletici (güçlendirici).
Kablosuz ağların en büyük handikapı, sınırlı erişim alanıdır. Kapı, mobilya veya duvar gibi birkaç doğal engelin bulunduğu evlerde veya küçük ofislerde bile WiFi, kullanmak istediğiniz alanın her köşesine ulaşamayacak ya da ulaşsa bile, bunu kesintilerle ve daha düşük bağlantı hızıyla yapacak.
WiFi sinyali güçlendirme için neye ihtiyacınız var?
Bu yaygın sorunla karşılaşıldığında, birkaç çözüm vardır: daha güçlü WiFi bağlantısı sunan bir router satın alın , bir mesh WiFi ağı oluşturun veya sinyali bir WiFi genişletici veya bir PLC cihazıyla (elektrik şebekesi üzerinden) genişletin.
İdeal olanı, evinizin veya binanızın bir WiFi haritasını yaparak başlamaktır. Bu şekilde, WiFi kapsamının sadece küçük bir sorun olup olmadığını, kör noktalarınız (WiFi olmadan), gri noktalarınız (bağlantı vardır, ancak zayıftır) veya evin karşıt yerlerde bulunan birkaç noktasını gerçekten kapatmanız gerekip gerekmediğini bileceksiniz. Bu önemlidir, çünkü sinyali evin her yerine taşımak için hangi cihazın en uygun olduğuna karar verecek olan şeydir. Bir köşede yalnızca gri bir nokta varsa, örneğin bir WiFi genişletici yeterlidir ve yeni bir router almak için ek masraf yapmanızın bir anlamı yoktur.
Birbirinden uzak yerlerde, birden fazla kör noktanız varsa, en etkili seçenek, daha güçlü bir WiFi sinyaline sahip bir WiFi yönlendirici satın almak olabilir. Alan çok büyük olduğu için kablosuz bağlantı size yetişmiyorsa, sahip olduğunuz eski yönlendiricileri kullanarak bir WiFi Mesh kurma seçeneğine de sahipsiniz, ancak bu pahalı bir seçenektir ve tüm yönlendiriciler birbirinin mesh sistemiyle uyumlu değildir.
Eviniz birden fazla kata sahipse veya çok büyükse, duvarlar, zeminler ve merdivenler özellikle ahşaptan yapılmışsa sinyali çok yavaşlattığı için WiFi menzil artırıcı bağlantıyı her yere ulaştıramayabilir. Bu durumda birden fazla genişletici cihaz kurmanız ya da WiFi destekli PLC cihazları ile farklı prizleri kullanarak elektrik şebekesi üzerinden interneti taşımayı tercih edebilirsiniz.
Eviniz çok büyük değilse, en pratik ve ekonomik çözüm; WiFi repeater (tekrarlayıcı) veya menzil genişletici olarak da adlandırılan bir cihaz kullanmaktır.
WiFi menzil genişletici nasıl çalışır?
Bir WiFi menzil genişleticinin yaptığı şey, yönlendiriciden gelen orijinal WiFi sinyalini almak ve daha uzağa ulaşacak şekilde yeniden yaymaktır. Bir kişinin (router) diğerine (menzil genişletici) bir şey söylediğini ve ikincisinin bir megafon aracılığıyla bağırdığını, böylece sesi daha uzaklara duyurabildiğini düşünün. Bir WiFi genişletici de tam olarak bu şekilde çalışır. Ancak bunu ters yönde de yaptığını gözden kaçırmamak gerekir. Bir akıllı telefonu genişletici aracılığıyla internete veri gönderirse, bu cihazın işi veriyi internete göndermek için yönlendiriciye doğru iletmelidir.
Bir WiFi güçlendiriciyi doğru kullanmak için nasıl çalıştığını anlamalısınız. En temel işlevi bir tekrarlayıcı (repeater) işlevidir. WiFi genişletici, yönlendiriciden gelen sinyali alır ve güçlendirir. Aynı kullanıcı adı ve şifre ile bağlanabilirsiniz, bu nedenle cihaz ayarlarını değiştirmeniz gerekmez. Ancak yönlendiriciye mi yoksa genişleticiye mi bağlanıldığına arada müdahale etmeniz gerekir, zira cihazlar her an bunu doğrulayıp en iyi seçeneği seçemeyebilirler.
Birçok WiFi genişletici, yönlendiriciden gelen sinyali güçlendirir, ancak kendi ağ adlarıyla kendi WiFi ağlarını da oluşturabilirler. Bunun dezavantajı, tüm cihazlarınızı genişleticinin ağına bağlanacak şekilde yeniden yapılandırmanız gerektiğidir, ancak karşılığında, daha az menzile sahip olan yönlendiriciyi değil, her zaman genişleticiyi kullanacaklarından %100 emin olursunuz.
Kullandığınız sistem ne olursa olsun, cihazlarınızın yönlendiriciden gelen zayıf sinyale değil, genişletilmiş ağa bağlandığından emin olmalısınız. WiFi tekrarlayıcı, yönlendiriciden veri göndermekten veya almaktan sorumlu olacaktır.
WiFi genişletici nasıl doğru yerleştirilir?
En kritik nokta doğru yeri seçmek
WiFi genişletici, yönlendiriciden gelen sinyali alır ve daha uzağa ulaşması için kendi sinyali aracılığıyla güçlendirir. Düzgün çalışması için yönlendiriciden yeterli güçle sinyal alması gerekir. İdeal olarak, yönlendirici ile WiFi sinyalini almak istediğiniz uzak cihazlar arasında bir ara noktaya yerleştirin ve WiFi genişleticinin kendi elektrik prizine ihtiyacı olduğunu lütfen unutmayın.
İyi bir performans sunması için yönlendiriciden gelen sinyali doğru bir şekilde alması gerekir, bu yüzden çok uzağa da yerleştiremezsiniz. Konfigürasyon sırasında, genişleticinin kendisi, bağlantıyı doğru şekilde alıp almadığını üzerindeki ışıklar aracılığıyla size söyler. Bazıları bir uygulama kullanır ve buradan da ağ bağlantı kalitesini yüzdelik olarak görebilirsiniz.
Uzaktaki cihazların, genişleticiden mümkün olan en yüksek hızda sinyal aldığı bir konum bulana kadar farklı konumlarla denemeler yapın. Bu kulağa saçma gelebilir, ancak sola veya sağa bir metre daha fazla, sinyalin bir engeli (bir kapı, ayna) atlamasını sağlayabilir ve çok daha iyi bir menzil sunabilir.
WiFi genişletici kurma
Yönlendirici ve cihazlar arasında bir ara konuma yerleştirildikten sonra, onu yapılandırmanın zamanı geldi demektir. Yönlendirici ile WiFi genişletici arasında güvenli bir bağlantı kurulmalıdır. Bunu yapmanın en kolay yolu WPS’tir (WiFi Protected Setup). Yönlendiricilerde, parola girmek zorunda kalmadan diğer cihazların kendilerine bağlanmasına izin veren bir WPS düğmesi (genellikle arkada) bulunur.
Önce router’daki WPS düğmesine ve ardından WiFi menzil genişleticideki WPS düğmesine basın. Böylece cihazlar birbirleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Daha sonra genişletici otomatik olarak kendi ağını oluşturur ve sinyali yükseltmeye başlar.
8 basamaklı bir PIN ile kurulduğundan ve WiFi anahtarından daha kolay ihlal edildiğinden bazı uzmanlar WPS kullanmanın güvenli olmadığını belirtiyorlar. Sorun yaşamanız pek olası olmasa da (8 haneli bir PIN kodunu kırmak kolay değildir), genişletici ve yönlendirici arasındaki iletişimi elle yapılandırma olanağına da sahipsiniz. Bunu yapmak için, üreticinin web sayfası veya ürün kutusundan çıkan kutudan kullanım kılavuzundaki kurulum adımlarını izleyebilirsiniz.
WiFi menzil genişletici almadan önce bunlara dikkat edin
Tüm WiFi menzil genişleticiler aynı temel işlevi yerine getirir, ancak elbette aralarında bazı farklılıklar da bulunur. Gelin bunları yakından inceleyelim.
WiFi standardı
Dikkate almanız gereken ilk şey, yönlendiricinin özelliklerine bağlı olacak olan WiFi menzil genişleticinin kullandığı sinyal türüdür. Eski bir Wireless-N tipi yönlendiriciniz varsa, yani 802.11n standardını kullanıyorsa, yalnızca bir bant ve 2,4 GHz frekansında çalışır. Bu durumda bir çift bantlı menzil genişleticiye ihtiyacınız yoktur.
Günümüzde tüm yeni yönlendiriciler, hatta operatörlerin verdikleri bile AC WiFi standardını destekler. Yani 2,4 ve 5 GHz olmak üzere iki bağımsız WiFi bandına sahiptir. İlki daha yavaş ama daha fazla menzile sahiptir. İkincisi ise daha hızlı ve daha kısa menzilde çalışır. Bu tür bir yönlendiriciniz varsa, 802.11ac ile uyumlu çift bantlı bir WiFi menzil genişletici kullanmalısınız.
Biraz daha fazla harcama yapmaktan çekinmiyorsanız ve router’ınız da destekliyorsa, çift bantlı bir AC WiFi genişletici tercih edebilirsiniz.
Kablosuz bağlantı hızı
Bir WiFi tekrarlayıcı kullandığınızda erişebileceğiniz internet hızı, tekrarlayıcıya bağlıdır. Yani, 1 Gigabit bir internet bağlantınız varsa ve WiFi genişletici yalnızca 100 Mbps hız destekliyorsa, bu cihaza bağlaı olan diğer tüm cihazlar da azami 100 Mbps hıza sahip olur, dolayısıyla bağlantıyı boşa harcarsınız. İnternet bağlantınıza uygun bir cihazs seçtiğinizden bu sebeple emin olun. Diğer yandan, cihazların kutusunda yazan hızlar maksimum teorik hızdır. Pratikte, sinyalin karşılaştığı engellere bağlı olarak çok daha yavaş çalışabilirler. İnternet bağlantınızın hızının en az üç katı çalışan bir WiFi genişletici satın almanız önerilir. 100Mbps fiber bağlantınız varsa, genişletici en az 300Mbps olmalıdır.
Bağlantı noktası sayısı
Bazı WiFi genişleticiler bir veya daha fazla Ethernet bağlantı noktasına sahiptir. Örneğin bilgisayarlar, konsollar veya Akıllı TV gibi kablosuz WiFi desteği olmayan ya da gecikmesiz bağlantı için bu bağlantı sayısının elinizdeki cihaz sayısıyla uyumlu olmasına dikkat edin.
Hızlı bir bağlantı hızınız varsa, bunların Gigabit bağlantı noktaları olduğundan emin olun.
Ek priz özelliği
WiFi tekrarlayıcıların güç sağlamak için bir prize takılması gerekir, böylece evden kullanabileceğiniz bir priz eksilir. Birden çok genişletici kurmanız gerekiyorsa bu bir sorun olabilir. Doğrudan elektrik prizlerini kullanıyorsanız, bu prizi kullanabilmek için üzerinde kendi prizi olan bir WiFi genişletici satın almanız önerilir. Daha sonra bu priz üzerinden normalde kullanacağınız diğer cihazları da kullanmaya devam edebilirsiniz.
Anten tipi
Bazı cihazların dahili bazı cihazların ise harici anteni vardır. Dahili antene sahip WiFi güçlendiriciler sinyali bir küre şeklinde her yöne iletirler. Harici antenlerin ise menzili biraz daha fazladır ve onları belirli alanları kapsayacak şekilde yönlendirebilirsiniz.
Ekstra özellikler
Bütçe sıkıntınız yoksa ve en yüksek performansa sahip bir WiFi genişletici arıyorsanız, hızı en üst düzeye çıkarmak için sinyali cihazların bulunduğu yere yönlendirmenizi sağlayan beamforming (hüzmeleme) gibi yeni teknolojileri kullanan cihazları da tercih edebilirsiniz.