Günümüz internet kullanım alışkanlıklarında, evde en çok sinir bozan şeylerin başında Wi-Fi problemlerinin geldiğini söylemek yanlış olmaz. Bazı durumlarda sorunun nedeni direk görülebilirken, bazen de her şeyin normal görünmesine rağmen internet bağlantısı olmaz. Wi-Fi ‘ın sorunsuz çalışmasına rağmen, internetin olmadığı durumlarda basit olarak nelerin yapılması gerektiğini bu yazımda sıraladım.
Modem üzerinde kablosuz ağ ışığının yanıyor olması ve telefonun kablosuz ağ göstergesindeki sinyalin de güçlü gözükmesine rağmen, internet bağlantısında sorun yaşanıyorsa, çoğu teknik sorunun ve özellikle ağ sorunlarının giderilmesinde ilk adım olarak cihazı yeniden başlatılması uygun olacaktır.
Yönlendirici veya modemi yeniden başlatmak; cihazın bellek içeriğini temizler ve arka plandaki sorunların giderilmesine yardımcı olur.
Yönlendiricinin IP Adresi Aldığından Emin Olun
Mobil cihazınızdan kablosuz ağ alanındaki yönlendiriciye ( modem, routher) bağlanıyor olmanıza rağmen, internete erişemiyor olabilirsiniz. İnternetin olmama nedeni; sizin yönlendiriciye bağlanamıyor olmanız değil, yönlendiricinin internet bağlantısının olmaması olabilir.
Yönlendiricinin internet bağlantısının olmaması, muhtemelen bir IP adresine de sahip olmadığı anlamına gelir. Yönlendiricinin IP adresi yok ise, internet üzerinden veri alıp, gönderemeyeceği anlamına gelir.
Yönlendiricinin bir IP adresi alıp almadığını kontrol etmek için; bilgisayar ya da mobil cihazınızın internet tarayıcısından, genelde bütün yönlendiricilerin standart olarak kullandığı http://192.168.1.1 veya https://192.168.2.1 adreslerine bağlanmak yeterlidir. Bu adres, yönlendiricinin yönetiminin yapıldığı adrestir. Bu adres ile evdeki modeminizin yönetim arayüzüne bağlanmış olursunuz. Girişte bir kullanıcı adı ve parola soracağı için, modemin ilk kurulumunda oluşturulan kullanıcı adı ve parola bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Eğer bu bilgilere sahip değilseniz, modemi fabrika ayarlarında çekerek de yönetim arayüzüne bağlanabilirsiniz.
Modemi fabrika ayarlarına çekerken, daha önce yapılan bütün modem ayarlarının silineceğini ve dolayısı ile internet servis sağlayıcınıza modemin bağlantı yaparken kullandığı kullanıcı adı ve parola bilgisinin de kaybolacağını bilmenizde yarar var.
Yönlendiriciye bağlanıldığında Durum ya da Ağ Durumu başlığı altında modemin sahip olduğu IP bilgisini görebilirsiniz. Eğer modem herhangi bir IP almamış ise ” yenile “ yapılarak modemin yeniden IP alması sağlanabilir. Yönlendirici arayüzünde yenileme işlemi yapılmış olmasına rağmen cihaz halen IP alamıyorsa, İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) ile iletişime geçmekte yarar var.
Doğru Ağa Bağlı Olduğunuzdan Emin Olun
Bilgisayarın ya da mobil cihazın farklı bir kablosuz ağa bağlanmaya çalışmadığından emin olun. Bazen farkında olmadan, yan komşunun veya daha önce kullanılan bir kablosuz ağın çok zayıf bağlantısı, kendi Wi-Fi ağınıza bağlanılmasını engelleyebilir. Düşük sinyal gücü, internet bağlantınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Kullanılmayan fakat daha önce kullandığınız düşük sinyalli ağlara bilgisayardan veya mobil cihazdan bağlanamayacak şekilde işlem yapmak gerekir. Çoğunlukla ilgili ağları ” unut ” demek, farkında olmadan istenilmeyen ağlara bağlanılmasını engelleyecektir.
Farklı Bir DNS Sunucusu Denemek
Bilgisayarın ya da mobil cihazın kullandığı alan adı çözücü (DNS) servisi hizmet vermiyorsa, internet bağlantısı da sağlanamayacaktır. Sinyal seviyesi ne kadar güçlü olursa olsun, gidilmek istenilen sitenin adından IP adresi sorgulaması yapan servis çalışmıyorsa, ilgili siteye erişim sağlanamayacaktır. DNS servisi çoğunlukla kullanılan yönlendirici ya da modemin üzerinde bulunan bir IP adresidir. Gerekirse bilgisayarın ya da mobil cihazın DNS adresi kısmındaki IP adresini değiştirerek deneme yapılabilir.
Kablosuz Ağ Şifresini Yeniden Girmek
Kablosuz ağ alanında daha önceden kullandığınız şifre, size haber vermeden değiştirilmiş olabilir. İnternet erişimi yapan cihazların kablosuz ağ şifrelerini yenilemek sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
Cihazınızın MAC Adresi Filtrelemesine Takılmadığından Emin Olun
Bir cihazın sahip olduğu Mac adresi: ağa bağlı cihazın kendi üzerinde bulunan, üreticiler tarafından atanan benzersiz bir adresidir. Bazı durumlarda, kablosuz ağlarda bulunan sadece belli MAC adresine sahip cihazların internet çıkışına izin verilmiş olabilir. Kablosuz ağda MAC adresine göre sınırlamanın yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi, bağlantı problemlerine çözüm için yardımcı olacaktır.
Evde kullanılan kablosuz modemin nasıl çalıştığını merak edenler bu yazıma göz atabilirler.
Twitter takip için @salihertugrul