Yeni nesil web kameralarından bazıları birçok güvenlik özelliğini bünyesinde barındırıyor. Uygun bir web kamerası kullanarak evinizde ya da işyerinizde hareket algılayan, size e-postayla uyarı gönderen ve uzaktan video görebileceğiniz ya da belirli aralıklarla fotoğraf kayıt edebileceğiniz bir güvenlik sistemi oluşturabilirsiniz. Ayrıca, eski tip bir web kamerasını ve eski bir bilgisayarı kullanarak, onlara da işlerlik kazandırmanız mümkün.
Doğru kamerayı seçmek için belirli teknik özelliklere dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle HD çözünürlük şart, zira hem mobil hem de sabit bağlantılar artık yüksek çözünürlükte görüntülerin aktarımını mümkün hâle getirdi. Buna ek olarak gece görüşü olan bir kamera ya da kamera çevresine yerleştirebileceğiniz bir aydınlatma da önemli. Böylece her koşulda görüş sağlayabilirsiniz. Ayrıca bazı kameralar yazılımları aracılığıyla belirli bir açıya dönebiliyorlar, bu da görüş alanını artırıyor. Son olarak Wi-Fi ya da Ethernet bağlantısı bulunması, işimizi kolaylaştıracaktır.
Ancak böyle bir kamera bulamıyorsanız, standart bir kamerayı eski bir bilgisayara bağlayarak da güvenlik sistemi kurabilmeniz mümkün. Önce bulduğunuzu varsayarak, ilk seçeneği anlatıyorum.
Kendiliğinden güvenlik özellikleri olan bir web kameranız varsa…
- Kamerayı doğrudan ışık görmeyen ve hedef noktayı en iyi görebilecek konuma yerleştirin. Bunun için bir süre deneme yapmanızda fayda var. Ayrıca kameranın kendi güvenliğini de sağlamaya dikkat etmelisiniz.
- İnternet bağlantınızı sağlayan yönlendirici (modem ya da erişim noktası da olabilir) web ayarlarına girin. Daha sonra bağlı cihazlardan kameranın IP adresini öğrenin. Daha sonra kameranın kendi web sunucusuna girerek ya da bir PC’ye bağlayıp yazılımı yardımıyla, imkânınız varsa kullanıcı adı ve parola koyarak güvenlik sağlayın. Ayrıca kameranın sabit bir ağ IP adresine sahip olması da, harici bir noktadan erişim amacıyla önem taşıyor.
- Kamerayı yeniden başlatın ve varsa hareket tanıma (genelde Motion Detect adıyla bilinir) özelliğini etkinleştirin. Bu özellik bir hareket olduğu anda e-posta göndererek size haber verebilir ve görüntüleri bir FTP sunucusuna yükleyerek erişmenizi sağlar. Burada önemli olan, doğru hassasiyet ya da bölge ayarını yapmanız, yoksa durduk yere alarm konumuna geçmek canınızı sıkabilir.
- Ayrıca bazı kameralarda timelapse özelliği de bulunur. Bu özellik sizin belirleyeceğiniz zaman aralıklarıyla fotoğraf çeker ve bunları bir sunucuya yükleyebilir. Varsa bu özelliği çalıştırmanız da günlük olup bitenleri takip edebilmenizi sağlayacaktır.
- Kamerayı denemek için önünden geçmeniz gerekecek. Timelapse kurduysanız, belirlediğiniz süre geçtikten sonra sunucuyu kontrol edin.
- Sıra geldi kameranın dışarıdan erişilebilir olmasına. Bir dinamik DNS hizmetinden faydalanarak (No-IP gibi) IP adresinizin bir alan adına dönüşmesini sağlayın. Daha sonra yönlendiricinizdeki port yönlendirme ayarlarından belirleyeceğiniz bir portu, kameranın IP’sine ve 80 no’lu porta yönlendirin. Böylece aldığınız alan adını web tarayıcıya yazdığınızda kameranın sunucusuna bağlanabileceksiniz. Daha önce belirlenen kullanıcı adı ve parola, herkesin erişmesini engelleyecektir.
Eski cihazlara işlerlik kazandırmak isterseniz…
İlk adımda iSpy Connect (www.ispyconnect.com) gibi ücretsiz ya da ücretli SightHound (www.sighthound.com) benzeri bir yazılım seçmeniz gerekiyor.Bir bilgisayar kullanmanın avantajı, yazılımların birden çok kamerayı desteklemesi. Dolayısıyla üstteki gibi bir kamera ya da IP kameralar dahil, birden fazla kamerayla, geniş çaplı bir güvenlik ağı oluşturabilirsiniz. Bunun tek kötü yanı, bu bilgisayarın sürekli açık kalarak elektrik harcaması olacaktır. Ancak, sisteme kuracağınız ek yazılımlarla bunu bir torrent indiren, ağ dosya sistemi görevi gören, hatta bir medya sunucusu içeren bir yapıya dönüştürmek sizin elinizde.
Ayrıca PC kullanmanın bir avantajı da, sürekli video kayıt edebilecek bir depolama alanına sahip olmanız. Son olarak, bu sistemi dışarıya bakan bir yerde kuruyorsanız, yağmur, kar, rüzgar gibi koşullara dayanıklı bir kamera almanız gerektiğini unutmamalısınız.