Web Hosting, internette görünmesini istediğiniz web sitenizin yayınlanabilmesi için gerekli altyapı hizmetlerinden oluşur. Yayınlayacağınız web sitesindeki HTML, JAVA, ASP.NET, PHP, CSS, XML, JavaScript, fotoğraflar, videolar, vb. dosyaları size ayrılan depo alanına yüklersiniz. Daha sonra hizmet aldığınız servis sağlayıcısı bu dosyaların internete bağlı cihazlardan herkese erişilebilir olmasını sağlar.
Web hosting hizmeti sayesinde internet kullanıcıları web sitenize erişebilirler. Her türlü web sitesinin internetten yayınlanabilmesi için mutlaka web hosting hizmeti gerekir ve hosting hizmeti almadan yayın yapamazsınız.
Web Hosting Satın Alırken Sormamız Gereken 8 Önemli Soru
1- Hangi Tür Web Hosting Hizmeti Bana Daha Uygun?
Satın alacağınız web hosting hizmetleri genel olarak,
1- Paylaşımlı (Shared) Hosting
2- VPS (Virtual Private Server – Sanal Özel Sunucu) Hosting
3- Dedicated (Siteye Özel) Hosting
4- Bulut (Cloud) Hosting
5- WordPress Hosting
6- Reseller (Bayi) Hosting
7- Colocation Hosting (Kendi sunucunuzu veri merkezinde barındırma) vb. çeşitlere ayrılırlar.
Başlangıç seviyelerindeki web siteleri için paylaşımlı hosting hizmeti yeterli olur. Çok daha fazla kaynak gerektiren siteler için VPS veya dedicated sunucular iyi tercihtir. Sonuç olarak seçim yaparken en doğru yaklaşım ihtiyaçlarınıza en uygun hizmeti seçmek olmalıdır.
2- 7/24 Müşteri Destek Hizmeti Veriyor mu?
Servis sağlayıcınızdan hosting hizmeti almadan 7/24 müşteri desteği sunan kurumsal sağlayıcıları tercih edin. Hizmet aldığınız yere telefon, e-posta ve canlı sohbet gibi kanallardan ulaşmanız çok önemlidir. Böylece oluşabilecek sorunları hızlıca çözersiniz.
3- Sunucunun Hızı ve Güvenilirliği Nasıl?
Hizmet sağlayıcıların web sitelerinde sunucularla ilgili çalışma süre garantisini (uptime) genelde %99.9 olarak verirler. Servis sağlayıcının veri merkezi güvenilirliği ve sunucularının sağladığı performans web sitesinin hızını ve erişilebilir olmasını etkiler. Dahası sunucuların kullandığı SSD depolama donanımları ve yüksek hızlı ağ bağlantıları da performansı artıran diğer ögelerdir.
4- Depolama Alanı ve Bant Genişliği Yeterli mi?
Satın alacağınız hosting planını çok dikkatli seçmelisiniz. Çünkü satın aldığınız alan hem size yetmeli hem de yüksek bant genişliği sunmalıdır. Benzer şekilde web siteniz büyüdükçe hem trafiği artar hem de daha fazla kaynak gerekir. Dolayısıyla seçeceğiniz hizmet türü bunu sağlamalıdır.
5- Yedekleme ve Kurtarma Hizmeti Veriyor mu?
Hizmet alacağınız servis sağlayıcı düzenli olarak web siteniz için yedekleme hizmeti sunuyor mu? Acil bir durumda yaptığı otomatik yedeklerden hızlıca geri yükleme yaparak sizi makul sürelerde çalışabilir hale getiriyor mu? Bu iki konuyu mutlaka öğrenin.
6- Hizmetin Güvenlik Özellikleri Yeterli mi?
Web hosting sağlayıcısının size şu özellikleri sunup sunmadığını sorgulayın.
– Güvenlik duvarı (Firewall)
– DDoS koruması
– SSL sertifikaları
– Yedekleme hizmetleri
– Sunucular ve veri merkezi için güvenlik standarlarına uygun önlem ve sertifikalar.
7- İnternetteki Kullanıcı Yorumları Neler Söylüyor?
Hizmet alacağınız web hosting sağlayıcı kurum hakkında internette özellikle de forum sitelerinde yer alan yorumları dikkatlice inceleyin. Bu yüzden farklı forumlarda değişik kullanıcıların yaşadıkları gerçek deneyimleri ancak böyle öğrenirsiniz. Diğer bir deyişle bu kullanıcıların Olumlu ya da olumsuz yorumlarının bir değerlendirmesini yaparak çok daha bilinçli bir karar verebileceğinizi görürsünüz.
8- Ek Maliyetler ve Fiyatlandırma Nasıl?
Ve en önemli soru: Fiyatlar uygun mu ve çıkabilecek ek maliyetler için yine ekonomik fiyat alabiliyor musunuz? Burada en fazla dikkat edilmesi gereken konu ilk başlangıçta düşük fiyat veren hosting sağlayıcılar olmalı. Lakin başlangıçta ucuz fiyat verenlerin yenileme dönemi fiyatlarını öğrenmeden ve yukarıda belirtilen maddelere dikkat etmeden onlara kesinlikle geçiş yapmayın.
Özet
Sitenizin hızlı, kesintisiz ve sorunsuz hizmet verebilmesi doğru hosting firmasını seçmenize bağlıdır. Yukarıda anlatılan 8 maddeye itina ile sadık kalarak yapılan seçimlerde memnuniyetiniz büyük olasılıkla kalıcı olacaktır. Unutmayın ! Size en uygun hosting planını bulmak hem kolay değildir hem de özenli ve uzun zaman alan bir araştırma ister.