Etkileşimli web sayfalarında sayfa ziyaretçisinden alınan bilgiler geri planda işlenerek bazı kurallar çerçevesinde son kullanıcıya sonuçlar gösterilir. Dinamik web sayfası geliştirilirken geri planda uygulama geliştirme işleminde farklı platformlar kullanılabilir. Web Geliştirme Ortamlarına Örnekler başlıklı yazımda, web uygulaması geliştirilirken kullanılan uygulama geliştirme ortamlarına örnekler vererek, özelliklerinde bahsedeceğim.
Şimdi, web uygulaması geliştirilirken kullanılan ortamları( frameworks) sıralayarak inceleyelim.
Angular.js
Angular JS, dinamik web uygulamaları geliştirmek için kullanılan yapısal bir geliştirme ortamıdır. HTML dilini desteklemekle birlikte en büyük avantajları arasında Google desteğinin olması sayılabilir. Diğer JavaScript kütüphanelerine göre daha kısa yazılan kodlar sayesinde daha fazla iş yapılmasına olanak sağlar.
Angular JS ile çok satırlı kod yazmadan neredeyse çoğu web tarayıcısı ile çalışılabilir. Bu framework’te istemci bilgisayarında çalıştırılan JavaScript kodları kullanılır. Tamamen HTML ve JavaScript kodlarından oluşur. Bu dillerin dışında başka bir söz dizilimi bilmeye ve öğrenmeye çoğunlukla gerek kalmaz.
Angular JS framework, mobil, web, yerel web ve masaüstü ortamları destekler.
React.js
React bir JavaScript kütüphanesidir. Web uygulamaları için hızlı ve interaktif kullanıcı arayüzleri oluşturmak için kullanılır. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. Özellikle gerçek zamanlı güncelleme yapılan web sitelerinin geliştirilmesinde etkin rol oynar. React kullanıcı dostu olması nedeniyle işletmeler ve geliştiriciler arasında oldukça popüler hale gelmiştir.
Vue.js
Vue js, son kullanıcı tarafında kullanıcı ara yüzü oluşturmayı sağlayan bir javascript kütüphanesi olarak karşımıza çıkıyor. Kolay ve hızı öğrenilmesi, projelere kolay entegre olması ve oldukça hızlı olması popülaritesini her geçen artırıyor.
Vue js, büyük kurumsal uygulamaları modernize etmek için ilerici uygulama geliştirme platformu olarak ortaya çıkıyor.
Mean
Mean js, MongoDB, Express, AngularJS ve Node.js kullanarak hızlı, sağlam ve bakımı kolay web uygulamaları oluşturmaya yardımcı olan bir javaScript çözümü olarak adından söz ettiriyor.
Mean, projelerde kullanılabilecek, güvenilir, basit ve kolay öğrenilebilen bir açık kaynak uygulama geliştirme çözümü olarak değerlendiriliyor. Ücretsiz ve açık kaynak olan Mean ile dinamik web siteleri ve web uygulamaları geliştirilebiliyor. Bu servis ile dünya genelinde web üzerinden web uygulamalarının dağıtımını yapmak oldukça kolaylaşıyor.
MERN
MERN, uygulama katmanı için Express ve Node ortamlarıyla çalışabilen geleneksel front-end uygulama geliştirme platformu olarak adından söz ettiriyor. Mern mimarisinde, uygulamada kullanılan veritabanı bileşenlerinin back-end ve front-end içerikleri barındırılıyor.
Mern ile javaScript kullanarak baştan sona bir uygulamayı geliştirebiliyorsunuz. Kendine özgü kütüphane ve framework’leri kullanarak tamamen özelleştirilebilir uygulamalar yazılabiliyor.
Python
Tabi ki bir yazılımcının programlamaya başladığında işin temelinde olan diller üzerinde zaman geçirmiş ve yazlım geliştirme mimari ve algoritmasını tam anlamı ile kavramış olması gerektiğini söyledikten sonra, yazılım geliştirirken zaman kaybetmeme ve kısa sürede uygulama geliştirmek için Python son zamanlarda oldukça popüler olarak kullanılıyor.
Dijital çağın en önemli trendleri arasına girmeye başlayan Python, yüksek seviyeli, nesneye dayalı, modüler, etkileşimli ve yoruma dayalı bir yazılım geliştirme platformu olarak popülaritesini her geçen gün artırıyor.
Python programlama dili farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Python ile çoklu platformlara GUI uygulamaları ve konsol servisleri yazılabiliyor.
Python ile makine öğrenimi ve veri bilimi konusunda uygulama geliştirilebiliyor. Python içindeki yerel kütüphaneler, üçüncü parti yazılımlarla bir araya geldiğinde, yalnızca birkaç satır kod ile çok hızlı çalışan web servisleri oluşturulabiliyor.
NodeJS
Node,js, javaScript ile sunucu tarafında uygulama yazılabilen bir JavaScript kütüphane platformudur. Node.js, JavaScript ile yazılmış bir programı çalıştırmak için gerekli olan bütün altyapıyı bünyesinde bulunduruyor.
Bu uygulama geliştirme platformu yazılan kodun sadece son kullanıcının bilgisayarında değil aynı zamanda bilgisayar ve sunucudan bağımsız olarak çalıştırılması amaçlanarak ortaya çıkartılmıştır. Yani, platform bağımsız uygulama geliştirmek için Node.js’in kullanılmaya başlaması ile birlikte, bu platform; sadece web uygulaması geliştirmek yerine Python ve Java gibi yazılım dillerinde yapılanların çoğunu yapabilecek duruma gelmiştir.
Node.js, Apple, Google, IBM, LinkedIn, Pinterest, Paypal, Netflix gibi teknoloji devleri tarafından da kullanılıyor.
Laravel
Laravel, özel uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir web framework olarak tanımlanabilir. Özellikle web siteleri ve çevrimiçi uygulamaları geliştirmek için esnekliğe ve zengin içeriğe sahip bir geliştirme platformudur.
Laravel, açık kaynak bir PHP web geçiştirme framework’ü olarak kullanılıyor. Bir dizi yeniden kullanılabilir PHP bileşeni olan Symfony’e dayanıyor. Platform, etkileyici ve zarif geliştirme bileşenlerini bünyesinde barındırıyor.
Bu platformu kullanan kişiler, keyifli ve yaratıcı bir deneyim sağladığı konusunda birleşiyorlar.
Twitter takip için @salihertugrul Youtube kanalım