Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetWatch Dogs Legion İncelemesi

    Watch Dogs Legion İncelemesi

    Duyurulduğu günden bu yana özellikle ‘’Play as Anyone’’ (Dilediğin Kişiyle Oyna) özelliğiyle sık sık gündeme gelen Watch Dogs Legion’ı sizler için inceledik.

    Ubisoft Toronto stüdyosu tarafından geliştirilen serinin üçüncü oyunu Legion, yakın gelecekteki Londra’da geçiyor. Oyunun hikayesine göreyse Zero Day adlı terörist grup Londra’daki çok sayıdaki bölgeyi bombalıyor. Londra’nın çeşitli yerlerinde yaşanan bu bombalama olayı ise oynayacağımız karakterinde üyesi olduğu DedSed hacker ekibinin üzerine yıkılıyor. Yaşanan bu patlamaların ardından İngiliz hükümeti ise kaosa sürüklenen Londra’yı yeniden düzene sokabilmesi adına özel bir güvenlik şirketi olan Albion ile anlaşıyor.

    DedSec ekibi ise tüm bu suçlamalardan sonra eskisi kadar etkinliğini koruyamıyor ve kabuğuna çekiliyor. Asıl oyun ise tam da bu noktada başlıyor. Bu kısımda üzerimize atılan iftiralardan kurtulmak için DedSec ekibine yeni üyeler kazandırmaya çalışıyoruz.

    Oyunun ana karakterinden bahsedemiyoruz. Çünkü Ubisoft’un da dediği gibi oyundaki baş karakter Londra’daki herkes. Oyunda yer alan NPC’leri ise yoldan geçerken yardım ederek DedSec ekibine dahil edebiliyoruz. Ancak, bu karakterleri ekibimize katabilmek için bazı görevleri yerine getirmemiz gerekiyor. Ancak, bazı NPC’ler için bu durumun geçerli olmadığını da belirtelim.

    Bu görevleri de yerine getirdikten sonra karakteri direnişimize dahil edebiliyor ve yönetebiliyoruz. Bu kısımdaysa Play As Anyone (Dilediğin Kişiyle Oyna) özelliği devreye giriyor. Gelin, bu özelliğin artılarından ve eksilerinden bahsedelim.

    Oyunda görebildiğiniz her karakteri kontrol ediliyorsunuz. Örneğin sokakta gördüğünüz yaşlı bir teyzeyi, bir inşaat işçisini, bir dövüş uzmanını aklınıza gelecek her türkü karakteri DedSec ekibine dahil edebiliyoruz.

    Bu mekaniğin aslında Watch Dogs’a oldukça uyum sağladığını söyleyebilirim. Çünkü, ilk oyundan beri halka karşı farkındalık yaratmaya ve halka direnme gücü sağlamaya çalışıyoruz. Son oyundaki bu mekaniğin ise Ubisoft için en doğru seçim olduğunu görmekteyiz.

    Tabi, en çok merak edilen soru ise bu mekanik istenileni veriyor mu? Üzülerek söylüyorum ki bu özellik tam olarak istenileni veremiyor. Ekibimize dahil edebileceğimiz her bir karakterin kendine has özellikleri bulunuyor. Fakat Ubisoft’un en büyük hatası ise bu kısımda başlıyor. Ne yazık ki Ubisoft karakterlerin çeşitliğini görevlere yansıtamıyor. Hangi karakteri seçerseniz seçin, görevde herhangi bir avantajınız bulunmuyor. Oyun nasıl ilerlemenizi istiyorsa öyle ilerliyorsunuz. Bu da elimdeki karakterin şu özelliği var bunu bu görevde kullanabilirim düşüncesini ortadan kaldırarak sıradan bir oyun haline geliyor. Eğer, Ubisoft görev dizaynı konusunda daha fazla emek sarf emek sarf edip, karakter çeşitliliğini de görevlere en iyi şekilde yansıtabilseydi belki şu an daha farklı konuları konuşuyor olacaktık.

    Her karakterin kendine has özelliği olduğunu hemen yukarıda belirtmiştik. Ancak, oyunda ilerleyip ekibimize yeni karakterler dahil ettikçe aslında karakterlerin yeteneklerinin benzer olduğunu görmekteyiz. Bu da oyunun belli bir süreden sonra tekrara düşmesine neden oluyor.

    Her ne kadar bu özellik oyuna bazı eleştiriler getirse de farklı bir hava kattığını da söyleyebiliriz. Bu özelliğin en büyük artısı ise oynanış özgürlüğü kısmında ortaya çıkıyor. Örneğin oyunda bir suikastçıyı yönetebiliyoruz. Bu karakterin ön plana çıkan en büyük özelliği ise yakın dövüş yetenekleri olarak karşımıza çıkıyor.

    Karakterlerden bahsetmişken oyunculara sunulan Yetenek Ağacı sistemine de değinelim. Bu kısımdaysa Ubisoft’un tekrara düşmemek adından Yetenek Ağacı’nda oldukça fazla çeşitliliği oyunculara sunduğunu görüyoruz.

    Aynı zamanda yetenek ağacında bir karakterin yeteneğini geliştirdiğiniz de, bu geliştirme tüm DedSec üyelerini etkiliyor. Böylelikle Ubisoft, her bir karakter için ayrı ayrı uğraşmamızın önüne geçiyor.

    Oyundaki ekipman çeşitliği de oyunun mekaniğinde olduğu gibi her karaktere hitap ediyor. Bu ekipmanları ise oynanış stilinize göre belirliyor ve kullanabiliyorsunuz. Bu ekipmanları ise oyundaki görevlerden ve açık dünyadaki yan görevlerden kazandığınız paralarla açabiliyorsunuz. Genel anlamda oyundaki ekipmanları değerlendirecek olursak, bu ekipmanların oldukça çeşitli ve yeterli olduğunu da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

    Oyundaki görevler her ne kadar uzaktan bakıldığında oyunculara eğlenceli geliyor olsa da, oyunda belli bir saat geçirdikten sonra bu görevlerin temel olarak aynı olduğuna şahit olmaktayız. Bu konu da Ubisoft’un görev dizaynı konusunda biraz eksikliklerinin olduğunu söyleyebiliriz.

    Grafik bakımından son derece başarılı bir yapım olan Watch Dogs Legion, Londra’nın kapalı atmosferini oyunculara en iyi şekilde yansıtıyor. Genel olarak Legion’ın iyi bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, yazımızda da bahsettiğimiz gibi Ubisoft görevlere, karakterlere ve oyundaki araç kullanım mekanikleri gibi unsurlara daha fazla özen gösterseydi, şu an bambaşka bir oyunu konuşacak olurduk.

    Ancak, bunun bir başlangıç olduğunu ve Ubisoft’un Legion ile beraber yarattığı Herkesi Kontrol Et konseptini serinin sonraki oyunların da daha farklı noktalara taşıyacağını tahmin etmekteyiz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN