Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelVPN uygulamaları ile interneti özgürleştirip yasakları delin

    VPN uygulamaları ile interneti özgürleştirip yasakları delin

    İnternet yasakları konusunda ülkemiz adeta mimli konumda. Bilhassa hükümet ve sosyal medya arasındaki açmazlar nedeniyle engelleme, kısıtlama ve yasaklar sanal gündemimizin bir parçası. Böyle olunca da VPN kullanımı ülkemizde dönem dönem zirveye ulaşıyor. Genel olarak VPN kullanımını “yasaklara rağmen Twitter’a girebilme” şeklinde genelleştirebilsek de aslında güvenliği takıntı yapan birçok kullanıcı “özgür” ve “rüya gibi” ülkelerde yaşamalarına rağmen VPN kullanıyor. Peki, neden? Çünkü internette gezinirken sürekli iz bırakıyoruz. Kişisel verilerimiz reklam paketlerine dönüşüyor. İnternete bağlandığımız anda ücretsiz tali bir yola giderken VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) bize paralı otoban hizmeti sunuyor. Teorik olarak ödeme yaptığınız için daha iyi bir asfaltta yol alıyorsunuz. Yani verileriniz güvene alınıyor. Yalnız burada da şöyle bir ikilem doğuyor. Verilerimizin hepsini tek bir firma üzerinden yönlendirmek ne kadar güvenli? İşte burada yazılıma olan güveniniz öne çıkıyor. Yine de uzmanlar özellikle bankacılık gibi işlemleri VPN üzerinden yapmamamız konusunda uyarılarını yeniliyor. VPN’in bir diğer eksi de ne kadar hızlı olursa olsun sizi internete bir nevi baypas yaparak bağladığı için en kaliteli hizmeti de alsanız orijinal hızınıza göre daha yavaş olması. Bir de telefonlarda pili tüketme derdi var. Aktif olarak internetinizi yönlendirmekle uğraştığı için telefonunuz ısınacak ve pili daha çabuk bitecek. Ancak kullanımı kolay ve bazı anlarda olmazsa olmazınız VPN yazılımını akıllı telefon ya da bilgisayarınıza kurmak sandığınız kadar zahmetli değil. Sadece birkaç tıklama ile yeni sanal sunucunuzu aktif hale gelecek. İşte popüler iki yazılım…

    1_2143

    CyberGhost
    VPN konusunda muhtemelen eleştirmenler tarafından en çok tavsiye edilen yazılım CyberGhost’tur. CyberGhost, Windows ve OSX başta olmak üzere Android, Linux iOS’u da destekliyor. CyberGhost’un başarısının altındaki en önemli neden ise dünya çapında 500’e yakın güvenlikli sunucu bulundurması ve bunların da 23Gbps hızında çalışması. Tüm işlemlerin AES (Advanced Encryption Standard / Gelişmiş Şifreleme Standardı) ile gelmesi de bir diğer artı. Yazılımı ücretsiz deneyebileceğiniz gibi daha ileri işlemler için aylık ödeme yapmanız gerekmekte. Kampanyalara rastlarsanız iki yıllığını 49.99 Euro’ya satın alabilirsiniz. İleri seviye işlemler arasında reklamsız hizmet, 29 ülke seçeneği, 5 cihaz desteği ve ücretsiz sürüme göre yüksek hız gibi özellikler geliyor.

    hms03

    HMA!
    HMA’nın açılımı biraz müstehcen! Hide My Ass yani hiçbir yeriniz açıkta kalmasın anlamına gelen HMA bu renkli ismine karşın aslında son derece ciddi ve global çapta VPN hizmeti sunan bir marka. 200’den fazla ülkeye yayılmış 320 şehirde bulunan 870 sunucu ile HMA adeta kendi internet trafiğini sağlıyor. HMA’nın bu kadar büyük çapta operasyonlar imza atmasının kullanıcı tarafından eksi yönü ise ücretsiz sürümünün yer almaması. Ödeme paketleri de aylık ortalama 9.99 dolara geldiği için ucuz olduğunu söylemek mümkün değil. HMA’nın rakiplerine göre artı özellikleri var. Örneğin 59 ülkeyi tek bir dokunuşla seçmenize yaran ara birim, sizin belirleyeceğiniz zaman aralıklarında otomatik IP değiştirme ve sizi en yakın ve hızlı bağlantı alabileceğiniz sunucuya otomatik yönlendiren hız testleri bunlardan bazıları.

    Son olarak VPN’lerin farklı bir kullanımı ile yazımızı sonlandıralım. Bildiğiniz gibi birçok büyük site IP’lerinizi tespit ederek bulunduğunuz yere göre içerik çıkarır. Örneğin NBA sitesine Türkiye’den girmek istediğinizde aslında lisans hakkını elinde bulunduran Sporx.com sitesinin alt kategorisine yönlenirsiniz. İnternetten yayın izlemenizi sağlayan Digiturk Play’i Türkiye’den aldığınızda ise yurt dışında telif hakları nedeniyle izleyemezsiniz. VPN bu tarz durumlarda geçici çözüm yapabilir. Amerika’dayken Türkiye’den bağlanıyor gibi gözüküp Digiturk Play yayınlarını izleyebilir, Türkiye’den de Amerika’dan bağlanıyor gibi hareket edip resmi nba.com sitesine girebilirsiniz. Bu kadar takla atmak size zahmetli gelse de yakın gelecekte buna hazır olun. Çünkü internet her geçen gün daha az steril hale gelecek. Şimdilik VPN’e alışmakta fayda var.

    vpn-güvenlik-uygulama

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN