Özellikle kurumların en önemli varlıklarından birisi bilgidir. Bu bilgilerin bir sebepten ötürü kullanılamaz duruma gelmesi demek kurumun ciddi zarar görmesi anlamına gelir. Bu nedenler kurumlar bilgiyi kategorize ederek bir kayıp durumunda tekrar geri getirmenin teknik yollarını planlamak zorundadırlar.
Sadece kurumlar için değil aynı zamanda bireyler için de sahip olunan verilerin yedeklenmesi aslında o veriler hazırlanırken verilen emeklerin sigortalanması gibidir. Çünkü nedeni ne olursa olsun veri kaybı yaşamak başınıza gelebilecek en kötü dijital felaket senaryolarından biridir. Bilgisayarınız çalındığında veya arızalandığında hatta bilgisayarınıza virüs bulaşarak verileriniz şifrelendiğinde yedek almanın ne kadar hayati bir önem taşıdığını fark edersiniz. Eğer bu farkındalığı yaşadığınız zaman elinizde sağlam ve kullanılabilir bir yedeğiniz varsa başınız ağrımaz. Fakat kullanılabilir bir yedeğiniz yoksa veri kaybının dışında yaşayacağınız çok büyük bir hayal kırıklığıdır.
Aşağıda verilerinizi yedeklemenin farklı yollarını sıraladım. Yedeklemeyi amatörce veya profesyonelce yapabileceğiniz bu yöntemlerden birini seçip verilerinizi hiç vakit kaybetmeden yedeklemenizi öneririm.
CD ve USB Bellek : Yedekleme konusunda hemen ilk aklımza gelen hem kolay hem en ucuz olan yoldur. Yedeklerinizi rahatlıkla yanınızda taşıyabilir ve her ortamda saklayabilirsiniz. Fakat kaybolup ve bozulabildikleri için uzun dönemli bir yedekleme yolu olarak önerilmez.
Harici Sabit Disk: Bilgisayara ayrıca takılabilen harici sabit diskler bilgisayarınızdaki verilerin bir kopyasını alarak yedekleme yapmak için kullanılabilir. Oldukça ucuz bir yöntem olduğu söylenebilir. Büyük dosyalarınızı da rahatlıkla yedekleyebilirsiniz. Tek dezavantajı belki de bir virüs bulaştığında veri kaybı yaşanabilmesidir.
Yerel Alan Ağı Üzerinden Merkezi Yedekleme : Bu yedekleme yapısında yedekleme ünitesi bir yedekleme sunucusuna bağlıdır. Yedekleme sunucusu üzerinde yedeklemeyi yapmayı sağlayacak bir yazılımı kuruludur. Yüksek boyutlarda veri yedeklemesinin yapılmak istenmesi sistemi yorabilir. Maliyeti biraz daha yüksek hatta kimi zaman da pahalı sayılabilecek bir yöntemdir.
Mac İçin Zaman Makinesi (Time Machine) : Time Machine OS X’in Mac’inizle ve ekstra bir sürücü ile (ayrıca satılan) veya AirPort Time Capsule ile çalışan yerleşik bir yedekleme özelliği olarak tanımlanabilir. Sadece Mac kullanıcıları için geçerli bir yöntemdir.
Time Machine sistem dosyaları, uygulamalar, hesaplar, tercihler, fotoğraflar, e-posta iletileri, müzikler, filmler ve belgeler dahil olmak üzere tüm Mac’inizin yedeğini otomatik olarak alır. Ayrıca Time Machine diğer uygulamalardan farklı olarak Mac’inizi geçmişte göründüğü haliyle ziyaret etmenizi sağlar.
Buluta Depolamak : Bulut konusunda yedekleme yapabilmeniz için ücretli veya ücretsiz çeşitli depolama çözümleri bulunmaktadır. Bu servislerden hizmet aldığınızda Dropbox, Google Drive, OneDrive vs. Verilerinizi otomatik olarak yedekleyebildiğiniz gibi sistemin çalışabilmesinin tek koşulu internet bağlantınızın olmasıdır. Bu yöntemdeki güvenlik konusu hala tartışılmakla birlikte bir güvenlik açığı oluştuğunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Veri yedekleme konusunda diğer önemli bir konu da yedeklemenin sıklığı konusudur. Bu sıklığı belirlerken izlenecek politika kabul edilebilir veri kaybı süresine karar vermekle ilgilidir. Bazı durumlarda bir haftalık veri kaybı makul sayılabilirken bazı durumlarda bir günlük verinin bile kaybına tolerans gösterilmeyebilir. Özetle yedek almadan önce kişisel veya kurumsal olarak bir kabul edilebilir veri kaybı süresi belirledikten sonra disiplin içerisinde ve belirlenmiş rutinde yedek alabilirsiniz.
Türkiye’de banka ve internet servis sağlayıcısı gibi bazı sektörlerdeki kurumların verilerini belirli süre kayıtlı olarak saklama zorunlulukları vardır. Yedekleme planlanması yapılırken bu tür hukuki yaptırımlara da dikkat etmek gerekir.
Hangi yedekleme çözümünü seçerseniz seçin sizin için büyük önem taşıyan verilerinizi mutlaka ama mutlaka ikinci ve farklı bir yerde daha tutmanızın faydası olacaktır. İster kişisel ister kurumsal olsun verilerin yedeklemesi çok ciddi bir iştir ve asla ihmal etmeye gelmez.