Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte dijital dolandırıcılık yöntemlerinin de çoğaldığına işaret eden uzmanlar, özellikle toplum tarafından tanınmış meslek profesyonelleri, medyatik kişiler ya da pek çok özelliği ile popülaritesi olan kişilerin hesabının çalınması konusunda hedef alındığını söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte dijital dolandırıcılık yöntemlerinin de çoğaldığına dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.
Dijital dolandırıcılık arttı
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, günümüzde artan sosyal medya kullanımıyla birlikte “Hesap Hırsızlığı” nın da artışa geçtiğini dile getirerek, “Günlük yaşamda karşı karşıya kalabildiğimiz hırsızlık olaylarının adı şimdilerde dijital dolandırıcılık! Instagram, X ya da herhangi bir sosyal medya uygulamasında paylaşılan fotoğraflar, videolar ya da yazışmalarla kişiler şantaja maruz kalabiliyor ya da bu hesaplar ile gerek ürün tanıtımı/pazarlama faaliyeti yapılarak, daha çok para kazanma vaat edilerek geniş kitleler dolandırılıyor.” dedi.
Kanaat önderi olarak görülen kişilerin adını kullanarak sağlığı tehdit eden ürünler pazarlıyorlar
Özellikle toplum tarafından tanınmış meslek profesyonelleri, medyatik kişiler ya da pek çok özelliği ile popülaritesi olan kişilerin hedef alındığına vurgu yapan Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, şöyle devam etti:
“Bu kişiler, toplum tarafından kanaat önderi olarak görüldüğünden, yaptıklarıyla ve söyledikleriyle örnek alındığından tercih ediliyorlar. Bu kişiler üzerinden topluma seslenmek, geniş kitlelere hızlı ve kolay ulaşmak cazip olduğundan dijital dolandırıcılar harekete geçiyor; hesabı ele geçirerek ya da gerçek kişi profiline benzer hesaplar açarak kişinin üzerinden birtakım çıkar amaçlı tavsiyeler yayınlıyorlar. Öyle ki; kişilerin sağlığını tehdit edebilme potansiyeline sahip ürünler bile pazarlanabiliyor. Kullandıkları yaygın dolandırıcılık yöntemleri olarak; kişinin yerine geçerek çıkar sağlama, kişiye ürün/hizmet sağlama vaadiyle ücreti alıp ürünü ya da işi teslim etmeme, kişinin hesabını ele geçirip paylaşımları ya da yazışmalarıyla şantaj yapmak, kişileri stalklama (gizli takip) yoluyla edindiği bilgileri kullanarak kişinin yaşamında tehdit unsurları oluşturmak gibi sayılabilecek pek çok çeşidi mevcut.”
Bir sosyal medya hesabının çalınacağına ilişkin ip uçları var
Bir sosyal medya hesabının çalındığına ya da çalınacağına dair ip uçları verecek birtakım parametrelerin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Çalındıysa eğer, yakın çevreden ya da geniş kitleler tarafından takip ediliyorsa, takipçilerden gelen telefon aramaları, farklı mecralardan yapılan dönüşler/geri bildirimler fark etmemizi sağlayabilir; belirli aralıklarla internet tarayıcısında hesap adı yazılarak çıkan sonuçlar kontrol edilebilir ya da sosyal medya mecralarında hesap adı / benzer hesap adları ile arama yapılabilir; çalınma ihtimali varsa, sahte sitelerin kullandığı ‘bit.ly’ gibi URL kısaltma servisleri ile karşımıza siber saldırılar çıkabilir. Bu yüzden, bilmediğimiz kişilerden gelen bağlantıları açmamamız gerekiyor.” diye konuştu.