Web konferansı araçları, uzaktan çalışan kişilerin ekipleri ile aynı anda çalışıp toplantı yapabileceği yazımlar olarak özellikle coronavirüsü ile mücadele edilen şu günlerde tercih edilen uygulamalar başında geliyor. İnternette ücretsiz olarak kullanılabilecek çevrimiçi web konferansı servisleri bulunuyor. Bu servislerin ücretsiz olması bütün özelliklerini kullanmayı engellese de, yine de bir toplantıya ev sahipliği yapmak veya toplantıya katılmaya olanak sağlıyor. Bu haftaki ” Ücretsiz Web Konferansı Araçları ” konusundaki yazımda, ücretsiz olarak kullanılabilecek çevrimiçi web konferansı servislerine örnekler vererek, ayrıntılı inceleyeceğim.
Intermedia AnyMeeting
2021’e kadar 4 kullanıcıya kadar ücretsiz olarak yararlanılabilecek intermedia AnyMeeting servisinin masaüstü ve mobil uygulaması bulunuyor. Servisin ekran paylaşımı ve ekranda açıklama yapılmasına olanak sağlayan özelliği bulunuyor. Bu serviste toplantı katılımı için toplantı katılım URL’leri mail ortamında gönderilebiliyor. Servisin ücretli versiyonu olan Pro sürümünde; toplantı kaydetme, sunum yükleme, not alma ve katılımcılara daha gelişmiş işbirliği araçları için fare ve klavyeyi doğrudan kontrol etme de dahil olmak üzere daha fazla işlevsellik sunuluyor.
Mikogo
Mikogo, 14 günlük ücretsiz kullanım hakkın sunan bir başka web konferansı servisi. Ücretli servisinde çevrimiçi toplantı için gerekli tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor.
Toplantı sahipleri; toplantıları kaydedip, sunum yapan kişiler arasında geçiş yapabiliyor. Toplantı esnasında ekran paylaşımı yapıp istenilen kişiler için ekran paylaşımını durdurabiliyor. İnternet bant genişliğinden tasarruf etmek için ekran paylaşımının hızını ve renk kalitesini bile kontrol edebiliyorsunuz. Bu servisin dezavantajı olarak bütün versiyonlarında sadece 25 katılımcıya destek sağlanmasını sayabiliriz.
Skype
Skype, en eski görüntülü sohbet ve toplantı servisi olarak oldukça popüler durumda. Ekran paylaşımı, dosya yükleme, HD ses ve video dahil olmak üzere toplantı boyunca kullanılacak bütün araçların ve özelliklerin çoğunu sunar. Skype aynı zamanda gerçek zamanlı çeviri, SMS mesajlaşma ve sabit telefon görüşmeleri gibi seçenekleri de bünyesinde barındırıyor.
Uygulamanın dezavantajı ise bir seferde yalnızca 10 katılımcıya izin veriliyor olması. Uygulama aynı zamanda bu servis üzerinden aylık belli bir ücret karşılığında arama yapılmasına olanak sağlıyor.
Zoom
Zoom web konferans servisi, ücretli ve ücretsiz olarak farklı versiyonları bünyesinde barındırıyor. Zoom’un ücretsiz versiyonu 100 kişiye kadar katılımcının aynı anda konferansa katılmasına izin verebiliyor. Sınırsız birebir konferans, beyaz tahta, ekran paylaşma gibi grup işbirliği özelliklerine sahip.
Zoom’un dezavantajı olarak ücretsiz versiyonunda birden fazla katılımcının olduğu konferanslarda sürenin 40 dakika ile sınırlı olmasını sayabiliriz.
Bu yazıda anlatılan web konferans servislerinin kullanılmadan önce güvenliği konusunda araştırma yapılmasında yarar vardır.
Twitter takip için @salihertugrul Instagram takip için Teknokafe